Κορονοϊός - Καθηγητής ΑΠΘ: Για τουλάχιστον 2 εβδομάδες αυστηρό lockdown
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΩς απαραίτητη, με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, θεωρεί την εφαρμογή ενός αυστηρού lockdown για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και όχι αυτού του… εικονικού που εφαρμόζεται εδώ και πολύ καιρό αναφορικά με την κίνηση των πολιτών, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής. Μιλώντας στο ethnos.gr, ο κ. Κιουμής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το αυστηρό αυτό lockdown να διαρκέσει ακόμα και μέχρι το τέλος του Μαρτίου, σενάριο το οποίο ο ίδιος το χαρακτήρισε ως απευκταίο, μιας και η κοινωνία είναι πολύ κουρασμένη από τη συνεχή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού και της μετάλλαξης.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι προέχει όλων το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, προτείνει να ψωνίζουν κατά προτεραιότητα από τα εμπορικά καταστήματα όσοι έχουν εμβολιαστεί, ενώ οι υπόλοιποι να μην αποκλείονται από τις αγορές, αλλά να τις κάνουν με περισσότερους περιορισμούς. Ο κ. Κιουμής προτείνει ακόμα να διευρυνθεί το ωράριο των καταστημάτων, μετά το αυστηρό lockdown, ώστε να αποφεύγονται οι συνωστισμοί.
Διαβάστε επίσης: Lockdown: Κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα εξετάζουν οι ειδικοί
«Δυστυχώς, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα εφαρμόζουμε ένα lockdown εντός πολλών εισαγωγικών. Αντί να περιορίσουμε ουσιαστικά την κινητικότητα των πολιτών, αυτό που κάναμε είναι να χτυπήσουμε την οικονομία. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δύσκολη και επιδημιολογικά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κανένα άνοιγμα οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε ένα ουσιαστικά αυστηρό και όχι εικονικό lockdown για δύο εβδομάδες, χρονικό διάστημα που το λέω με επιφύλαξη. Δεν αποκλείω την πιθανότητα το αυστηρό lockdown να διαρκέσει έως το τέλος Μαρτίου, αλλά αυτό το θεωρώ ως απευκταίο σενάριο», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής.
Προέχει η οικονομία
Κατά τον κ. Κιουμή, αυτό που πρέπει να ανοίξει πρώτο μετά το αυστηρό lockdown, είναι τομείς της οικονομίας, αφού στα σχολεία μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα αναφορικά με τη διδασκαλία, έστω και με προβλήματα, με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.
«Τα σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης, αν και αυτός ο τρόπος δεν είναι ο ιδανικός και αυτό που προέχει να ανοίξει μετά το αυστηρό lockdown είναι τομείς της οικονομίας. Σε διαφορετική περίπτωση μετά τον κορονοϊό θα μας χτυπήσει ο ιός της φτώχειας. Προτείνω να έχουν προτεραιότητα στα ψώνια, αυτοί που έχουν εμβολιαστεί. Αυτοί πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια στην κινητικότητα και οι υπόλοιποι να κινούνται και να ψωνίζουν με πολλούς περιορισμούς. Επίσης, θα πρέπει να διευρυνθεί το ωράριο των καταστημάτων, ώστε να αποφεύγονται οι συνωστισμοί σε αυτά κι έτσι θα μπορεί να ελεγχθεί πιο εύκολα η μεταδοτικότητα. Σας μιλάω ως γιατρός και όχι ως οικονομολόγος», λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι μπορεί να αποτελούν πολύ σημαντικά μέτρα προστασίας η χρήση μάσκας και το συχνό πλύσιμο των χεριών, ωστόσο, το πλέον αποτελεσματικό μέτρο είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση. «Αν μείνουμε όλοι στο σπίτι μας, θα είναι αδύνατο να μπει ο ιός από την… κλειδαρότρυπα. Αν δεν γίνεται να μείνουμε όλοι στα σπίτια μας, θα πρέπει να πάμε σε ένα έξυπνο lockdown, το οποίο να είναι εφαρμόσιμο. Να δώσουμε κάποιες δραστηριότητες στη διάθεση των συμπολιτών μας, οι οποίες να έχουν χαμηλό αντίκτυπο στη διάδοση του κορονοϊού. Αυτό θα αποτελέσει ως αντίβαρο, ώστε να μη χρειάζεται να βγαίνουν όλοι έξω από τα σπίτια τους κι έτσι να υπάρχει πολύ υψηλή κινητικότητα. Όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να μελετηθούν λεπτομερώς, πριν αποφασιστεί το οτιδήποτε», τονίζει ο κ. Κιουμής.
Διαβάστε επίσης: Πελώνη για lockdown: Πιθανές αλλαγές στον κωδικό 6 για μετακίνηση με sms στο 13033
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ