Παπαζάχος για σεισμό στην Ελασσόνα: Αγνωστο το ρήγμα - Πιθανός νέος μεγάλος μετασεισμός
Τίμος ΦακαλήςΝέους ισχυρούς μετασεισμούς αντίστοιχης έντασης με αυτόν του κύριου σεισμού 6 Ρίχτερ που αναστάτωσε την Ελασσόνα μπορεί να δώσουν τα ρήγματα της βόρειας Θεσσαλίας τις επόμενες βδομάδες παρά τη σταδιακή μείωση της συχνότητάς τους προβλέπει ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Όπως εξηγεί ο καθηγητής μιλώντας στο ethnos.gr, ένας δυνατός μετασεισμός μπορεί να συμβεί και σε μια βδομάδα και σε δέκα μέρες δεδομένου ότι κυρίως αυτοί συμβαίνουν πολύ καθυστερημένα. «Είναι πιθανός ένας παρόμοιος δυνατός μετασεισμός. Γι' αυτό και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κατοικηθούν τα κτίρια που έχουν προβλήματα. Ο κόσμος να επιστρέψει σε αυτά μόνο όταν διασφαλιστεί ότι είναι σεισμολογικά ασφαλή τα κτίρια. Η Θεσσαλία θα "χορεύει" στους ρυθμούς των Ρίχτερ και το επόμενο διάστημα 100%. Καταγράφεται μια ζόρικη μετασεισμική ακολουθία. Ωστόσο, τα ρήγματα της βόρειας Θεσσαλίας δεν μπορούν να δώσουν σεισμούς της τάξεως των 7 Ρίχτερ».
Διαβάστε ακόμη: Σεισμός στην Ελασσόνα: Δεκάδες οι μετασεισμοί - Ενεργοποιήθηκε νέο ρήγμα
Σε νέο αχαρτογράφητο ρήγμα της Θεσσαλίας ο ισχυρός μετασεισμός
Αναφερόμενος, ειδικότερα στο μετασεισμό 5,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε τους κατοίκους της Ελασσόνας το βράδυ της Πέμπτης, ο καθηγητής τόνισε ότι έγινε σε ένα ρήγμα το οποίο είναι άγνωστο όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων. «Δεν είναι το ρήγμα Τυρνάβου - Δαμασίου, το οποίο το ξέραμε πολύ καλά. Είναι ρήγμα παράλληλο με αυτό και νότια από αυτό και φαίνεται ότι έχει παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά δεν ήταν χαρτογραφημένο καθόλου και δεν έχει καμία επιφανειακή εκδήλωση». περίπου ίδιου μεγέθους με τον αρχικό.
Το φαινόμενο του σεισμού της Ελασσόνας και το παράδειγμα της Κεφαλονιάς
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάζος αυτό δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Πολλά ρήγματα δεν τα ξέρουμε, τα οποία δεν έχουν δώσει ποτέ σεισμούς. Είναι συνηθισμένο να υπάρχουν παράλληλες οικογένειες ρηγμάτων. Με εξαίρεση, εξάλλου, τον σεισμό 5,2 ρίχτερ στη Βερδικούσα ο χθεσινός μετασεισμός καταγράφηκε μέσα στο σεισμογόνο όγκο και στην περιοχή που εκδηλωνόταν όλοι οι προηγούμενοι μετασεισμοί. «Τα χαρακτηριστικά των ρηγμάτων της βόρειας Θεσσαλίας είναι παρόμοια και δεν μπορούν να δώσουν πάρα πολύ μεγάλους σεισμούς ούτε σε ιστορικούς χρόνους, ούτε τα γεωλογικά στοιχεία έχουν δείξει ότι μπορούν να δώσουν σεισμούς της τάξης των 7 Ρίχτερ. Κατά συνέπεια, οι εκτιμήσεις της περιοχής δεν έχουν αλλάξει επειδή δεν έχουμε σαφή εικόνα για τα ακριβή δεδομένα των ρηγμάτων». Ο κ. Παπαζάχος πρόσθεσε ότι οι δύο μεγάλοι σεισμοί σε διάστημα περίπου 30 ωρών που καταγράφηκαν στην περιοχή δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και τελευταία φορά που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, ήταν το 2014 στην Κεφαλονιά.
Η ενεργοποίηση ρηγμάτων δεν συνδυάζεται με τη γέννηση άλλων μεγάλων σεισμών
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα ακριβή δεδομένα των ρηγμάτων της περιοχής ο κ. Παπαζάχος εξηγεί ότι κάθε φορά που συμβαίνει μια σεισμική διέγερση σε μια περιοχή όλα τα γειτονικά ρήγματα παρουσιάζουν δραστηριοποίηση έπειτα από κάποιο διάστημα. Ενδεικτικό είναι ότι στον πρόσφατο σεισμό της Σάμου τουλάχιστον 6-7 μικρά ρήγματα ενεργοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές του νησιού και στον θαλάσσιο χώρο μετά τον κύριο σεισμό. «Δεν σημαίνει κάτι από μόνο του η ενεργοποίηση ενός ρήγματος. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Δεν σημαίνει ότι αυτή η ενεργοποίηση συνδυάζεται με τη γέννηση άλλων μεγάλων σεισμών». Ο κ. Παπαζάχος την Παρασκευή επισκέφτηκε την περιοχή του Τυρνάβου προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τη σεισμική ακολουθία της περιοχής, εγκαθιστώντας σεισμογράφους.
Διαβάστε ακόμη: Σεισμός στην Ελασσόνα: 2 στα 3 σπίτια μη κατοικήσιμα - Εκτεταμένες ζημιές
- Σε «ήρεμα νερά» η συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν
- Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι διοικητές νοσοκομείων για 3η και 7η Υγειονομική Περιφέρεια - Όλα τα ονόματα
- Συντάξεις Δεκεμβρίου: Νωρίτερα οι πληρωμές - Πότε καταβάλλονται
- Από πού ξεκίνησε η Singles’ Day που... κοντράρει την Black Friday - Γιατί ονομάστηκε έτσι