Ελλάδα|05.03.2021 23:33

Κορονοϊός: Διπλάσιος ο ρυθμός νέων κρουσμάτων - 7 στα 10 μεταλλαγμένα

Newsroom

Ανησυχία προκαλούν τα τελευταία στοιχεία για την άνοδο των κρουσμάτων, καθώς 7 στα 10 νέα κρούσματα πλέον είναι μεταλλαγμένα. Την ίδια ώρα αναμένονται ακόμη περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς παρά το lockdown η πίεση στο ΕΣΥ θα είναι όλο και μεγαλύτερη. «Θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες μέχρι να δούμε τα νοσοκομεία να αποσυμπιέζονται», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε μια σειρά από περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.215 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην επικράτεια ανέρχονται στους 451. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 32 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, ενώ σε ό,τι αφορά στην κατανομή των νέων κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις, 1.022 νέα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, 247 στη Θεσσαλονίκη και 107 στην Αχαΐα. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα σε όλο τον πλανήτη έχουν ξεπεράσει τα 116 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι από κορονοϊό έχουν φτάσει τα 2,5 εκατομμύρια.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με πιθανότητα η αιτία της εξάπλωσης να οφείλεται στις μεταλλάξεις, αφού ήδη η βρετανική μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε 106 χώρες και η νοτιοαφρικανική σε 56 χώρες σε όλο τον κόσμο», επισήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Διαβάστε επίσης: Θρήνος στην ΟΣΥ - Οδηγός λεωφορείου ο πρώτος νεκρός από κορονοϊό στα ΜΜΜ

Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας συνεχίζει να αυξάνεται. Με τον κυλιόμενο μέσο των 7 τελευταίων ημερών να φτάνει στα 1.900 νέα κρούσματα ανά μέρα, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες. Ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν κατά την εβδομάδα κατά μέσο όρο ξεπέρασαν τις 44.000, με περισσότερα από 50.000 τεστ το τελευταίο τριήμερο. Ο δείκτης θετικότητας επίσης αυξήθηκε αξίζοντας το 4%.

Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έφτασε στις 16.500 άτομα. Τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τις ηλικιακές ομάδες 20 έως 60 ετών, δηλαδή τους πολίτες με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Ωστόσο, από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μετά παρατηρείται μία μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 75 ετών, γεγονός που πιθανότατα συνδέεται με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών.

Αττική: Αύξηση νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές

Στην Αττική καταγράφεται ακόμα και αυτή την εβδομάδα αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές, με περισσότερα από 8.100 ενεργά κρούσματα το τελευταίο 15ήμερο. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο με μία μεγάλη διασπορά σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή με περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά δεν είναι μόνο η Αττική που προβληματίζει τους ειδικούς. Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει αυξητική τάση στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας. Ενδεικτικά:

  • Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει μία αύξηση που άγγιξε το 37% αυτή την εβδομάδα σχετικά με την προηγούμενη ακριβώς εβδομάδα και υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε σχεδόν 2.000 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.
  • Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε ακόμα παραπάνω την εβδομάδα που πέρασε, με έναν μέσο όρο που ξεπέρασε τις 330 εισαγωγές κάθε μέρα στα νοσοκομεία, ενώ περισσότεροι από 3.200 ασθενείς νοσηλεύονται στην επικράτεια λόγω κορονοϊού.
  • Μόνο στην Αττική, συνολικά στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια, έγιναν 1.600 εισαγωγές μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική, είναι μεγάλη.
  • Την τελευταία εβδομάδα σχεδόν 200 συνάνθρωποί μας, 196, διασωληνώθηκαν αυξάνοντας την πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στο 63% στην επικράτεια. Στην Αττική, η πληρότητα υπολογίζεται στο 87% παρόλο που έχουν σημαντικά αυξηθεί οι διαθέσιμες κλίνες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Πάντως, ελπιδοφόρο είναι ότι παρόλο που παρατηρείται μία μικρή αύξηση στον αριθμό των πολιτών που χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό, ο δείκτης θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει σταθερή χαμηλός, με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην εμφανίζει αυξημένη θνητότητα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων.

7 στα 10 νέα κρούσματα είναι της βρετανικής μετάλλαξης

Οι μεταλλάξεις του ιού, που έχουν διασπαρεί πια σε όλη την επικράτεια και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 60%-70% των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη, ενώ τόσο στην Αττική όσο και στην Κρήτη, μέχρι και το 90% των κρουσμάτων οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος. «Ξέρουμε καλά πια ότι ο ιός δημιουργεί τις μεταλλάξεις με ένα και μοναδικό σκοπό: να μπορεί να μεταδίδεται γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά από τον έναν άνθρωπο στον άλλον. Έτσι, οι μεταλλάξεις μάς έχουν φέρει αντιμέτωπους με έναν ιό διαφοροποιημένο», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Η ήδη μεγάλη διασπορά του ιού παντού στην κοινότητα, κάνει τη μετάδοσή του σε άλλους συνανθρώπους μας ακόμα πιο εύκολη. Δίνει, δηλαδή, πιο πολλές ευκαιρίες στον ιό να κάνει καλά τη δουλειά του. Όλοι αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με τη χαλάρωση κάποιας μερίδας των συνανθρώπων μας, που κουράστηκαν να προσέχουν, να ζουν υπό περιορισμό και να είναι μακριά από τους φίλους τους, είχε σαν αποτέλεσμα αυτή την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην χώρα μας». Σημείωσε πάντως ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες «είχαμε ηπιότερη αύξηση των κρουσμάτων και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο φιλότιμο των Ελλήνων, που στην πλειοψηφία τους κατανοούν και την κρισιμότητα της κατάστασης και τηρούν τα μέτρα. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας ακολουθεί πιστά τα μέτρα και συμβάλλει για να μην δούμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Οι πολίτες αυτοί δημιουργούν ένα τείχος προστασίας και είναι πολύ πιθανό ότι αν δεν είχαμε εφαρμόσει όλα αυτά τα πιο αυστηρά μέτρα, που στόχευσαν στη μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού, σήμερα θα είχαμε μία πολύ πιο επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα», είπε και παρέπεμψε στην επιδημιολογική έκρηξη που ζήσαμε πέρσι το Νοέμβριο στη Βόρεια Ελλάδα.

«Στην εποχή των μεταλλάξεων ο αγώνας μας είναι άνισος και χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή. Ελπίζουμε, όμως, ότι παρά τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, μια μείωση του επιδημιολογικού φορτίου θα μας επιτρέψει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, που τόσο όλοι χρειαζόμαστε σαν απλοί πολίτες, σαν κοινωνία», σημείωσε η ίδια.

Τεράστια η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται ιδιαίτερα στην Αττική και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες μέχρι να δούμε τα νοσοκομεία να «αποσυμπιέζονται». Οι διασωληνωμένοι συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται στην ΜΕΘ κατά μέσο όρο μια βδομάδα περισσότερο από ότι παλαιότερα. Και αυτό, έχει και ως αποτέλεσμα να γεμίζουν οι μονάδες πολύ πιο εύκολα, αφού υπερτερούν τα εισιτήρια των εξιτηρίων. Αναμένεται ότι και την επόμενη εβδομάδα το Ε.Σ.Υ. και ιδιαίτερα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας θα πιεστούν ακόμα περισσότερο. αφού τα μαθηματικά προβλεπτικά μοντέλα σύμφωνα με τα κρούσματα και τις νοσηλείες, αναφέρουν ότι όπως και αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε έτσι και την επόμενη, θα έχουμε περίπου 200 άτομα που θα χρειαστεί να διασωληνωθούν και να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Το παγκάκι, ο καφές και το τσιγάρο

Η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση στο Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στην κοσμοσυρροή σε δρόμους. «Ζζούμε σε μια υπέροχη χώρα, με έναν υπέροχο καιρό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι με το να περπατάμε σε εξωτερικούς χώρους τηρώντας τις αποστάσεις, επιβαρύνουμε το επιδημιολογικό φορτίο ή κινδυνεύουμε να κολλήσουμε. Είναι σαφές ότι κυρίως κολλάμε με τον συγχρωτισμό σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους. Όμως, άλλο είναι να βγούμε με ένα φίλο να περπατήσουμε στην γειτονιά μας και εντελώς διαφορετικό να έχουμε τον καφέ στο χέρι, να είμαστε γύρω-γύρω από ένα παγκάκι πέντε ή δέκα άτομα μαζεμένα, να βγάζουμε την μάσκα κάθε πέντε λεπτά, είτε για να πιούμε μια γουλιά καφέ, είτε για να καπνίσουμε, ενώ ταυτόχρονα μιλάμε και γελάμε δυνατά».

Χαρδαλιάς: 

«Παλεύουμε για να αποκρούσουμε το τρίτο κύμα, κάτω από δύσκολες επιδημιολογικές συνθήκες και με την κούραση να συνοδεύει την καθημερινή προσπάθεια όλων μας και με τις μεταλλάξεις να δυσχεραίνουν και να επιβαρύνουν την καθημερινότητά μας. Μεταλλάξεις που πλέον έχουν εντοπιστεί και στην πατρίδα μας, επιταχύνουν τη μετάδοση του ιού, επιβαρύνοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας από άκρη σε άκρη. Για να αναστραφεί η κατάσταση αυτή, είναι αναγκαίο να είμαστε όσο το δυνατόν πιο φειδωλοί στις μετακινήσεις μας», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς και αναφέρθηκε στις περιοχές που τα τα τελευταία 24ωρα υπάρχει αισθητή η επιδημιολογική επιβάρυνση:

  • Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας
  • Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης

που σε συνέχεια τηςσύσκεψης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, κατατάσσονται από το πρωί του Σαββάτου 6 Μαρτίου στις 6 στο Επίπεδο Πολύ Αυξημένου Κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο.

Σημειώνεται ότι τα κρούσματα στο Δήμο Ανωγείων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε δύο ημέρες. Παράλληλα ο 14ήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στο Δήμο είναι 588, όταν το όριο συναγερμού του Ευρωπαϊκού CDC είναι 150.

Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 19, στις 27 Φεβρουαρίου, σε 59 εχθές, ενώ το εβδομαδιαίο ποσοστό αύξησης έχει φτάσει στο 240%.

Την ίδια στιγμή, το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο:

  • στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ιδιαίτερα δε στους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης,

στις Περιφερειακές Ενότητες:

  • Καστοριάς
  • Ιωαννίνων 
  • Καβάλας
  • Ημαθίας, ιδιαίτερα στο Δήμο Αλεξάνδρειας

καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες:

  • Σερρών
  • Κιλκίς 
  • Ζακύνθου
  • Χανίων
  • Ρεθύμνης.

Στις περιοχές αυτές, οι δείκτες του μέσου όρου των 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους, καθώς και των 7 ημερών, σιγά-σιγά επιδεινώνονται και πλησιάζουν το σημείο συναγερμού.

Σχετικά με την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, λόγω του σεισμού, αναστέλλεται η ένταξη της περιοχής στο βαθύ κόκκινο, όπως είχε ανακοινώσει η Πολιτική Προστασία.

Διευκρινίσεις για ΚΤΕΟ και γάμους

Για τη μετάβαση σε ΚΤΕΟ δεν υφίστανται οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν για τον κωδικό 2, μετακίνηση εντός οικείου Δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κατοικία. Για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή sms με τον κωδικό 2 ή έντυπη βεβαίωση, καθώς και αποδεικτικό του ραντεβού με το ΚΤΕΟ.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα, υπέρ του αιτήματος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή ίδιων όρων στην τέλεση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων. Ως εκ τούτου, η τέλεση γάμων θα επιτρέπεται με την παρουσία όμως αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού, καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού έως 9 άτομα.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός - Αττική: Διακομιδές σε ιδιωτικά νοσοκομεία - 16.500 τα ενεργά κρούσματα

ΚορονοϊόςΑττικήlockdownκρούσματα