Ελλάδα | 10.03.2021 13:11

Μπαλάσκας: Ηθελαν νεκρό αστυνομικό - Να πρυτανεύσει η λογική

Newsroom

Ο Σταύρος Μπαλάσκας συνδικαλιστής της Αστυνομίας μίλησε στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδας» του OPEN TV για τα χθεσινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και για τον τραυματισμό αστυνομικού και τόνισε πως επιβεβαιώθηκαν ότι «κάποιοι ήθελαν νεκρό αστυνομικό», ενώ κάλεσε να πρυτανεύσει η λογική. Για την επίθεση στον 24χρονο αστυνομικό τόνισε πως του επιτέθηκαν 60 άτομα και πως οι Αρχές είναι κοντά στην αναγνώριση των δραστών.

«Λέγαμε από την αρχή ότι κάποιοι για να μεγαλώσουν την ένταση ήθελαν νεκρό αστυνομικό. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Αυτό που πρέπει τώρα να γίνει είναι να πρυτανεύσει η λογική και να πέσουν τα αίματα. Να πέσουν όλες αυτές οι οξύνσεις και οι αντιδράσεις που υπάρχουν ένθεν και ένθεν», σημείωσε ο κ. Μπαλάσκας. Παράλληλα κάλεσε τους αστυνομικούς να είναι ήρεμοι. «Είναι επαγγελματίες αστυνομικοί, μέσα στο επάγγελμα μας υπάρχει η επικινδυνότητα. Για το άτομο που επιτέθηκε στον αστυνομικό σημείωσε ότι οι Αρχές είναι κοντά στην ταυτοποίηση τους. «Είναι σίγουρο και με μαθηματική ακρίβεια ότι ο πρώτος υπεύθυνος που έριξε κάτω από το μηχανάκι τον αστυνομικό θα βρεθεί και θα προσαχθεί στη Δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα πρέπει να ηρεμήσουμε όλοι». 

Διαβάστε επίσηςΝέα Σμύρνη: Από το «Πονάω» στον άγριο ξυλοδαρμό αστυνομικού - Το χρονικό της οργής

Σε ερώτηση για βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και δείχνει αστυνομικούς που φέρεται να φωνάζουν «τελειώσανε» και «πάμε να τους σκοτώσουμε», ο κ. Μπαλάσκας σημείωσε ότι δεν το γνωρίζει και ότι οι αστυνομικοί δεν φωνάζουν τέτοια συνθήματα. «Η ομάδα η οποία έκανε την αρπαγή του συναδέλφου από το μηχανάκι ήταν κομμάτι πολλών ομάδων που διαδήλωναν στη Νέα Σμύρνη. Ενα κομμάτι της διαδήλωσης είχε ειρηνικό χαρακτήρα και ένα κομμάτι δεν είχε», σημείωσε. 

Παράλληλα ο κ. Μπαλάσκας υπογράμμισε ότι στο σημείο της επίθεσης «βρέθηκαν πέτρες, και σιδερολοστούς που πάνω τους είχαν πηχτό αίμα».  Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σταύρου Μπαλάσκα για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος μίλησε στην ίδια εκπομπή του OPEN και δήλωσε πως η Αστυνομία δεν πάει σε ρεβανσισμό και πως πρέπει να επικρατήσει η ηρεμία. Επίσης πρόσθεσε ότι πρέπει να σπάσουμε τον διαφαινόμενο κύκλο βίας και να επικρατήσει η αυτοσυγκράτηση και η λογική.

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το πώς θα διαχειριστεί η Αστυνομία τις διαδηλώσεις από εδώ και στο εξής σημείωσε: «Μιλάμε για ένα αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα. Ακόμα και οι ΚΥΑ που ισχύουν για τα μέτρα για τον κορονοϊό επιτρέπουν την εκδήλωση των διαμαρτυριών και των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, όμως θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική από όλες τις πλευρές έτσι ώστε αυτές να γίνονται με τα μέτρα που πρέπει. Με τις αποστάσεις και τις μάσκες. Για να διαλύσεις μία τέτοια εκδήλωση θα πρέπει να προχωρήσεις σε μάχη σώμα με σώμα και δεν πρέπει να επικρατήσει τέτοια λογική».

Τα νεότερα από την υγεία του αστυνομικού

Στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο νοσηλεύεται, από το βράδυ της Τρίτης ο 27χρονος αστυνομικός που τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη, χωρίς όμως να κινδυνεύει η ζωή του.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο αστυνομικός της ομάδας «Δράση» φέρει μώλωπες και κακώσεις σε όλο του το σώμα, αλλά η αξονική τομογραφία στην οποία υπεβλήθη ήταν καθαρή. Μάλιστα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, κατά την νοσηλεία του στο νοσοκομείο είπε στον γ.γ. ειδικών φρουρών κ. Σ. Μαυροειδάκο και τον πρόεδρο σωματείου ειδικών φρουρών κ. Β. Ντούμα που τον επισκέφτηκαν πως «μη φοβάστε, θα αντέξω» ενώ κατά τον ίδιο το γεγονός που φορούσε το κράνος του ήταν αυτό που τον έσωσε από τα χτυπήματα και δεν έπαθε κάτι χειρότερο.

Το χρονικό της άγριας επίθεσης στον αστυνομικό

Στη συμβολή της οδού Πλαστήρα με την Αγίας Φωτεινής, μια ομάδα κουκουλοφόρων ήρθε πρόσωπο με τη μηχανοκίνητη ομάδα ΔΡΑΣΗ. Ένας από τον όχλο των χούλιγκαν ορμά και αρπάζει τον ένστολο συνεπιβάτη, τον ρίχνει κάτω ενώ οι υπόλοιποι από το πλήθος πετούν πέτρες, μολότοφ και καπνογόνα σε βάρος των αστυνομικών.

Δεκάδες άτομα περικυκλώνουν τον αστυνομικό και τον χτυπούν άγρια με κλωτσιές και γροθιές σε όλο του το σώμα. Κάποιοι και ενώ είναι πεσμένος στο έδαφος, συνεχίζουν να τον χτυπούν. Τα χτυπήματα που δέχεται σε όλο το του κορμί, ακόμη και στο κεφάλι, είναι σφοδρότατα. Ο ξυλοδαρμός του ειδικού φρουρού κρατά περίπου δυόμισι λεπτά μέχρι να καταφέρουν να φθάσουν στο σημείο συνάδελφοι του από την ομάδα ΔΡΑΣΗ και τα ΜΑΤ για να τον γλιτώσουν από τον όχλο.

Ένας από τους δράστες τον κλωτσάει και φωνάζει «θα πεθάνεις!». Οι άγνωστοι δράστες εξαφανίζονται στα στενά της περιοχής ενώ το ασθενοφόρο εμφανίζεται έπειτα από περίπου μισή ώρα - αφού δεν μπορούσε να πλησιάσει από τα οδοφράγματα με τους φλεγόμενους κάδους που είχαν στήσει οι μπαχαλάκηδες.

Διαβάστε επίσηςΝέα Σμύρνη: «Πόλεμος» Μαξίμου - ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια και τον ξυλοδαρμό αστυνομικού

Νέα ΣμύρνηεπεισόδιααστυνομικόςαστυνομίαΣταύρος Μπαλάσκαςτραυματίας