Υπουργείο Περιβάλλοντος: Πώς θα προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις στο Ελληνικό
Μαρία ΛιλιοπούλουΣειρά πολεοδομικών ρυθμίσεων που θα επιλύσουν ζητήματα που έχουν ανακύψει για την αξιοποίηση του Μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου - Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών θεμάτων».
Η σύμβαση υπεγράφη στις 9 Μαρτίου μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ. Στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να «ξεκλειδώσει» σε μεγάλο βαθμό την επένδυση, περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για τη διαδικασία εισφοράς εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Ελληνικό Α.Ε καθώς επίσης και η πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας πρόδρομων εργασιών στο ακίνητο από τον φορέα της επένδυσης.
Αναφορικά με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρινίζει ότι η πολυπλοκότητα της ανάπτυξης απαιτούσε την εισαγωγή του κατάλληλου ειδικού θεσμικού πλαισίου, καθώς η μεγάλη κλίμακα, η διάρκεια και το εύρος των απαιτούμενων έργων καθιστούσαν ακατάλληλες τις γενικά ισχύουσες διατάξεις.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν πρωτίστως σε διαδικαστικά ζητήματα αδειοδότησης των αναγκαίων έργων (περίφραξη του Πόλου, τμηματική έκδοση αδειών, υλοποίηση κατεδαφίσεων, διαδικασία έγκρισης κατασκευών, διαδικασία ανάπτυξης δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου) και δευτερευόντως σε ζητήματα λειτουργίας των επιμέρους χρήσεων και επιλύουν ζητήματα, στα οποία η εφαρμογή των γενικά ισχυουσών διατάξεων παρίσταται είτε αδύνατη είτε αντίθετη προς τους σκοπούς της ανάπτυξης.
Αναλυτικά:
- Διευκρινίζεται ότι είναι δυνατή η ενιαία λειτουργία συγκεκριμένων εμπορικών χρήσεων, που προβλέπονται στη γενική κατηγορία «Τουρισμός – Αναψυχή». Στο Παράκτιο μέτωπο και ειδικά για το τμήμα του Μητροπολιτικού Πόλου το οποίο περιλαμβάνει τα ακίνητα του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (Ε.Α.Κ.Ν.) Αγίου Κοσμά, ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,25 και το μέγιστο ύψος των κτιρίων σε 16 μέτρα. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η κατασκευή ενός και μόνο υψηλού κτιρίου ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο προορισμού και τοπόσημο του παρακτίου μετώπου. Στην έκταση αυτή επιτρέπονται οι χρήσεις τουρισμού - αναψυχής, καθώς και εκπαιδευτικές, ερευνητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που συνδέονται ιδίως με τον θαλάσσιο και παράκτιο χώρο, όπως θαλάσσια έρευνα, καταδύσεις, ενυδρεία κ.λπ.
Επιτρέπονται επίσης και οι χρήσεις αμιγούς κατοικίας σε ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% της συνολικής έκτασης του παράκτιου μετώπου. Στις περιοχές αμιγούς κατοικίας ο συντελεστής δόμησης που καθορίζεται από την πολεοδομική μελέτη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 0.6 και το ύψος των κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έντεκα (11) μέτρα.»
- Αναφορικά με τις οικοδομικές άδειες ορίζεται ότι για την εκτέλεση των κατασκευών και εγκαταστάσεων που βρίσκονται εκτός των κτιριακών ενοτήτων των ζωνών ανάπτυξης και του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής δεν απαιτείται η έκδοση άδειας. Πρόκειται – σύμφωνα με το υπουργείο - για κατάλληλες διαμορφώσεις και εγκαταστάσεις για την οργάνωση των χώρων πρασίνου και των επιμέρους χαρακτηριστικών του Πάρκου (στοιχεία νερού, θεματικοί κήποι, κατασκευές σκίασης, αστικός εξοπλισμός, εξυπηρετήσεις επισκεπτών κ.λπ.), ελαφριές κατασκευές καθώς και έργα και κατασκευές (δρόμοι, πεζόδρομοι, πλατείες, υδάτινα στοιχεία, γέφυρες κ.λπ.) για τη διαμόρφωση του εδάφους.
Προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας ξενοδοχείων και ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας στα ψηλά κτήρια του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, εφόσον η τουριστική χρήση καταλαμβάνει τουλάχιστον 30% της συνολικής δόμησης. Η ρύθμιση αυτή αφορά στη λειτουργία και όχι στην έκδοση οικοδομικών αδειών.
Εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά επιτρέπεται η κατασκευή περιφράξεων για τον διαχωρισμό δραστηριοτήτων και λειτουργιών ακόμη και εντός του ίδιου γηπέδου, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Για την οριοθέτηση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά επιτρέπεται η κατασκευή περίφραξης περιμετρικά της συνολικής έκτασης κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει σε όλη την έκταση ή σε τμήματα αυτής και πρόσθετες κατασκευές, όπως ιδίως ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις φωτισμού και συστημάτων ασφάλειας, καθώς και εργοταξιακά κτίσματα και εγκαταστάσεις. Το υπουργείο Περιβάλλοντοσ σημειώνει ότι το μέγεθος των γηπέδων του Πόλου επιβάλλει τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων για λόγους ασφαλείας, ενώ υπογραμμίζει ότι η πρόσβαση στην παραλία θα είναι απρόσκοπτη και θα υπάρχει περίφραξη μόνον κατά την εκτέλεση έργων, η οποία και θα απομακρυνθεί μετά την ολοκλήρωσή τους. Το πάρκο θα είναι ανοιχτό στο κοινό για όλους τους πολίτες, όπως προβλέπεταιαπό τη νομοθεσία.
Ορίζεται επίσης ότι είναι δυνατή η λειτουργία παιδικής χαράς εντός της κτηριακής ενότητας Α1 του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, για την οποία θα εφαρμόζονται οι διατάξεις για την αδειοδότηση και τις προδιαγραφές λειτουργίας των παιδικών χαρών της κείμενης νομοθεσίας.
Ρυθμίζεται η διαδικασία υλοποίησης των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου των έργων υποδομής του Πόλου.
Η κατεδάφιση κτιρίων, κτισμάτων και κατασκευών πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών γίνεται από και με δαπάνη του φορέα ανάπτυξης, ενώ ορίζεται και η διαδικασία πιστοποίησης της ολοκλήρωσης των εργασιών κατεδάφισης.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα