Ελλάδα|19.03.2021 13:27

Κρίσιμες ώρες για την άρση του lockdown - Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Χαρδαλιάς

Newsroom

Τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού, με τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν, καλείται να μελετήσει σήμερα εκ νέου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ώστε να βοηθήσει την κυβέρνηση να πάρει τις σωστές αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ ένα ακόμα lockdown είναι σε ισχύ. 

Επιστήμονες αλλά και κυβέρνηση ωστόσο αναμένεται να λάβουν υπόψιν τους την κόπωση των πολιτών εξαιτίας των παρατεταμένων μέτρων σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και την ανάγκη να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια σχετική κανονικότητα έπειτα από τόσους μήνες.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Υποχρεωτικά rapid test στους υγειονομικούς που δεν έκαναν εμβόλιο

Παράλληλα, η μάχη των γιατρών και των νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνεται ακόμα και οι ΜΕΘ γεμίζουν ασφυκτικά. Το κάλεσμα άλλωστε του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στην μάχη των δημόσιων νοσοκομείων δεν είναι τυχαίo, αλλιώς όπως ανακοίνωσε, θα προχωρήσει σε επίταξη.

Ως εκ τούτου, οι 32 ειδικοί της επιτροπής συσκέπτονται και θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Το απόγευμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει «ανάσες» στους πολίτες με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων τα Σαββατοκύριακα, μιας και η απαγόρευση μετακίνησης θα πάει για τις 21:00 όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, ενώ θα επιτραπούν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα... γεμίσουν πάλι θάλασσες και βουνά.

Η «βαλβίδα αποσυμπίεσης» όπως «βαφτίστηκε» από την κυβέρνηση, περιλαμβάνει και την πρόταση για άνοιγμα κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων. Επίσης, ετοιμάζει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και διπλασιάζει τα τεστ ανίχνευσης.

Ασφυκτιά το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 3.073 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ καταγράφηκαν 45 θάνατοι και 645 συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι,  αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.073, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 230.317 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.889 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 45, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.297 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 645 (67.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.537 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 525 (ημερήσια μεταβολή +29.31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 453 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)».  

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Λήγει το τελεσίγραφο Κικίλια για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών - Γιατί αποφεύγουν το ΕΣΥ

lockdownΚορονοϊόςΕΣΥμέτρα κορονοϊός