Ελλάδα|11.01.2019 09:46

Αναζητούν τον φαρσέρ που έσπειρε τον πανικό με τους «ύποπτους» φακέλους

Newsroom

Κακόγουστη φάρσα θεωρούν οι Αρχές την αποστολή «ύποπτων» φακέλων σε 12 πανεπιστήµια, µετά τα πρώτα αποτελέσµατα από το Γενικό Χηµείο του Κράτους, τα οποία έδειξαν ότι περιείχαν βιοµηχανικές ουσίες.

Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της Γενικής Γραµµατείας Πολιτικής Προστασίας, βρέθηκε «πιθανή σκόπιµη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιοµηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιµοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και µελανιών εκτύπωσης». Οι φάκελοι αυτοί, όµως, προκάλεσαν γενική αναστάτωση στην πανεπιστηµιακή κοινότητα, οδήγησαν πολλούς υπαλλήλους των ιδρυµάτων σε νοσοκοµεία για προληπτικές εξετάσεις αλλά και στην κινητοποίηση της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ, που έσπευσαν να τους παραλάβουν από τα πανεπιστήµια.

Οι φάκελοι µεταφέρθηκαν µε ασφάλεια και σύµφωνα µε όλες τις προβλεπόµενες διαδικασίες στο Γενικό Χηµείο του Κράτους, όπου έγιναν αναλύσεις των δειγµάτων και οι επιστήµονες κατέληξαν στα παραπάνω συµπεράσµατα. Οι έρευνες των Αρχών, πάντως, θα συνεχιστούν προκειµένου να εντοπιστεί ο αποστολέας αλλά και για να εξεταστούν όλα τα δείγµατα, αφού µέχρι αργά το βράδυ οι αρµόδιες Αρχές λάµβαναν κλήσεις προκειµένου να παραλάβουν φακέλους.

Με σφραγίδα Ινδίας

Ολοι οι φάκελοι είχαν παραλήπτες τους πρυτάνεις ή αντιπρυτάνεις των ιδρυµάτων και σφραγίδα αποστολής από την Ινδία. Πριν ακόµη από τις γιορτές, κάποιοι πρυτάνεις ή το προσωπικό τούς είχαν ανοίξει και τους είχαν πετάξει χωρίς να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή, αλλά χθες, όταν έµαθαν ότι οι φάκελοι µπορεί να περιείχαν επικίνδυνο υλικό, ενηµέρωσαν τις Αρχές.

Μέχρι αργά χθες το απόγευµα, ο κατάλογος µε τα ιδρύµατα τα οποία έλαβαν τέτοιους φακέλους µεγάλωνε, καθώς κάποια πανεπιστήµια δεν είχαν ελέγξει την αλληλογραφία τους νωρίτερα. Το πρώτο κρούσµα εµφανίστηκε στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου στη Λέσβο και µετά ακολούθησαν ακόµη πολλά πανεπιστήµια και ΤΕΙ.

Αµέσως το Γενικό Χηµείο του Κράτους τέθηκε σε κατάσταση ετοιµότητας, προκειµένου να ελεγχθεί το περιεχόµενο των φακέλων, και συγκλήθηκε οµάδα διαχείρισης από όλους τους εµπλεκόµενους φορείς.

«Είχα πάρει έναν τέτοιο φάκελο πριν από την Πρωτοχρονιά στο πανεπιστήµιο, και µάλιστα τον άνοιξα στο σπίτι µου. Είχε µέσα ένα λεπτό “διχτάκι”, το οποίο διαλύθηκε µόλις το ακούµπησα. Μαζί είχε και κάποια κακοτυπωµένα έντυπα µε µουσουλµανικό περιεχόµενο, γραµµένα στην αγγλική γλώσσα» είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ∆ιοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής, Κώστας Μουτζούρης, συµπληρώνοντας ότι το περιεχόµενο δεν του προκάλεσε περιέργεια ή φόβο και έτσι πέταξε τον φάκελο στα σκουπίδια. Χθες όµως, όταν έµαθε ότι αυτό έγινε και σε άλλους συναδέλφους του, ενηµέρωσε τις Αρχές.

Αργά χθες το απόγευµα, ύποπτοι φάκελοι έφτασαν και στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Ηπείρου στην Αρτα, καθώς και στο ΤΕΙ Αργοστολίου στην Κεφαλονιά. Οπως είπε ο πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας, ο φάκελος δεν ανοίχτηκε, ενώ κλήθηκαν η Αστυνοµία και η ΕΜΑΚ για την παραλαβή και την 
εξέτασή του.

Συνολικά έξι άτοµα που ήρθαν σε επαφή µε τον φάκελο αναµενόταν να υποβληθούν σε προληπτικές εξετάσεις στο νοσοκοµείο της πόλης. Στο Πολυτεχνείο Κρήτης παραλήπτης ήταν ο πρύτανης του Ιδρύµατος Ευάγγελος ∆ιαµαντόπουλος και ο φάκελος ανοίχτηκε στην Πρυτανεία. Στο Ιόνιο Πανεπιστήµιο ο πρύτανης κ. Χρυσικό-
πουλος δεν άνοιξε τον φάκελο, ενώ στο Πολυτεχνείο της Αθήνας τον φάκελο άνοιξε µια γραµµατέας.

Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης τον τελευταίο µήνα στάλθηκαν δύο φορές παρόµοιοι φάκελοι στο γραφείο του πρύτανη κ. Τζιώνα, οι οποίοι ανοίχτηκαν και πετάχτηκαν.

Δύσπνοια και «κάψιµο»

Μόνο έντυπα µε ισλαµικό περιεχόµενο, και όχι σκόνη, περιείχε ο ύποπτος φάκελος από την Ινδία που παρελήφθη το µεσηµέρι της Τετάρτης από τους υπαλλήλους του Πανεπιστηµίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη και σήµανε συναγερµό στις διωκτικές και στις υγειονοµικές Αρχές, αναστατώνοντας την πανεπιστηµιακή κοινότητα.

Τα συµπτώµατα δύσπνοιας και καψίµατος στον λαιµό και στη µύτη που παρουσίασαν κάποιοι από τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή µε τον φάκελο προκάλεσαν κινητοποίηση σε πολύ υψηλό επίπεδο ασφαλείας, µε κλιµάκια της Αντιτροµοκρατικής και της ΕΜΑΚ να σπεύδουν στο νησί, σε µια µεταµεσονύκτια επιχείρηση, για την παραλαβή του φακέλου και την αποστολή του για εργαστηριακή ανάλυση.

«Εγώ δεν µίλησα ποτέ για σκόνη» είπε στο «Εθνος» η πρύτανης του Πανεπιστηµίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη και διευκρίνισε πως ο συναγερµός σήµανε για το ενδεχόµενο να ήταν εµποτισµένα τα έντυπα µε κάποια ουσία. Ενα από τα έντυπα του φακέλου που πρόλαβαν να διαβάσουν οι γραµµατείς έγραφε, µεταξύ άλλων, ότι «η τελική νίκη του Ισλάµ θα έρθει, αλλά χωρίς τους µουσουλµάνους».

Οι επτά άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή µε τον φάκελο µεταφέρθηκαν στο Βοστάνειο Νοσοκοµείο Μυτιλήνης, όπου τέθηκαν σε καθεστώς καραντίνας και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Σύµφωνα µε την πρύτανη, τα συµπτώµατα εξαφανίστηκαν λίγες ώρες µετά και δεν παρουσίασαν τίποτε άλλο.

Στον Βόλο, οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας σήµαναν συναγερµό νωρίς χθες το µεσηµέρι, όταν έφτασε µε την αλληλογραφία ένας φάκελος µε σφραγίδα αποστολής από την Ινδία, αλλά οι υπάλληλοι ήταν υποψιασµένοι και δεν τον άνοιξαν.

Των Νικολίτσας Τρίγκα, Βασίλη Ιγνατιάδη

ΤΕΙΑΕΙπανεπιστήμιαύποπτοι φάκελοι