Ελλάδα|22.03.2021 13:06

Voucher 200 ευρώ για λάπτοτ και τάμπλετ: Ανοιξε η πλατφόρμα για προμηθευτές

Newsroom

Ανοιξε τη Δευτέρα 22 Μαρτίου η πλατφόρμα για την κατάθεση των αιτήσεων των προμηθευτών τεχνολογικού εξοπλισμού που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο voucher των 200 ευρώ για λάπτοττάμπλετ και υπολογιστές που θα χορηγηθούν σε δικαιούχους μαθητές και φοιτητές.

Στην πλατφόρμα καλούνται να εγγραφούν τόσο οι κατασκευαστές επιλέξιμου εξοπλισμού, οι επίσημοι αντιπρόσωποί τους, οι εξουσιοδοτημένοι διανομείς τους και οι ανεξάρτητοι εισαγωγείς που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις για έγκριση συγκεκριμένων μοντέλων εξοπλισμού, όσο και οι έμποροι λιανικής οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διαθέτοντας εγκεκριμένο εξοπλισμό στους δικαιούχους. 

Διαβάστε επίσης: Συντάξεις, ΟΑΕΔ, επιδόματα: Μπαράζ πληρωμών έως 26 Μαρτίου - Ποιοι είναι δικαιούχοι

Ο εξοπλισμός που θα επιδοτηθεί μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα» μπορεί να ανήκει σε τρεις κατηγορίες: 

  • φορητές ταμπλέτες (tablets), 
  • φορητοί υπολογιστές (notebooks, laptops, chromebooks, 2 in 1), 
  • σταθεροί υπολογιστές (desktops, all-in-one). 

Σε κάθε περίπτωση, ο επιλέξιμος για το πρόγραμμα εξοπλισμός θα πρέπει να πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές που έχουν οριστεί στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του προγράμματος. Για περισσότερες πληροφορίες και για να αποκτήσετε πρόσβαση στην πλατφόρμα των προμηθευτών, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος: https://www.digital-access.gov.gr/.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για το voucher - Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, δικαιούχοι του κουπονιού (voucher) των 200 ευρώ είναι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες θα λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα. Συνολικά εκτιμάται ότι οι ωφελούμενοι της δράσης προυπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ, ανέρχονται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους.

Επειτα από το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους κατασκευαστές θα ακολουθήσει μια διαδικασία ελέγχου του εξοπλισμού των αιτούντων προμηθευτών, ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι ελάχιστες προδιαγραφές που έχουν οριστεί.

Ακολούθως η ψηφιακή πλατφόρμα θα ανοίξει για την κατάθεση των αιτήσεων δικαιούχων του προγράμματος σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση οικογένειες οι οποίες έλαβαν το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία το έτος 2020. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων του προγράμματος.

Στη δεύτερη φάση, η πλατφόρμα θα ανοίξει και για τους υπόλοιπους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια του προγράμματος. Oι έλεγχοι επιλεξιμότητας θα γίνονται κυρίως με αυτοματοποιημένο τρόπο, με διασταύρωση πληροφοριών από μητρώα και από όλα τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημοσίου, αποφεύγοντας έτσι μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου δικαιολογητικών για εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις. Μόνο στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αυτόματη επιβεβαίωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, μπορεί να ζητηθεί η κατά περίπτωση προσκόμιση των αναγκαίων δικαιολογητικών ή/και συμπλήρωση των δηλώσεων από την πλευρά του αιτούντος.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση Επιχορήγησης από το πρόγραμμα. Η αίτηση μπορεί να υποβάλλεται από ενήλικο φυσικό πρόσωπο, μέλος της οικογένειας, που είναι ο υπόχρεος υποβολής φορολογικής δήλωσης ή ο/η σύζυγος αυτού. Κάθε οικογένεια μπορεί να υποβάλλει μόνο μία αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα μέλη της οικογένειας. Κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση Επιτροπείας, μπορεί να υποβάλλεται χωριστή αίτηση για κάθε παιδί, από τον ορισμένο Επίτροπο αυτού.

Με την οριστική έγκριση της αίτησης Επιχορήγησης εκδίδονται ηλεκτρονικά οι επιταγές (vouchers) τις οποίες ο δικαιούχος μπορεί να αξιοποιήσει για την αγορά εξοπλισμού. Κάθε οικογένεια - δικαιούχος του προγράμματος θα λαμβάνει μία επιταγή (voucher) ύψους 200 ευρώ ανά ωφελούμενο μαθητή, φοιτητή ή σπουδαστή που πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότηταςΚάθε επιταγή μπορεί να καλύψει το σύνολο του κόστους του επιλέξιμου εξοπλισμού (100% ενίσχυση), είτε μέρος του συνολικού κόστους εφόσον ο προμηθευόμενος εξοπλισμός υπερβαίνει την αξία των διατιθέμενων επιταγών, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από το δικαιούχο. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος της ενίσχυσης/ ποσό εξαργύρωσης δεν μπορεί να υπερβεί το πραγματικό κόστος του προμηθευόμενου επιλέξιμου εξοπλισμού, όπως αυτό αποτυπώνεται στα παραστατικά της αντίστοιχης συναλλαγής.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν φορητές ταμπλέτες (tablets), φορητούς υπολογιστές (notebooks, laptops, chromebooks, 2 in 1 ή σταθερούς υπολογιστές (desktops, all-in-one), οι οποίες θα πρέπει απαραιτήτως να είναι συμβατές με εφαρμογές που χρησιμοποιούνται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (π.χ. Microsoft Teams, Webex, Zoom), ενώ οι συσκευές προβλέπεται να είναι καινούριες και όχι τύπου Refurbished.

Υποχρεωτική η διατήρηση του εξοπλισμού για δύο χρόνια

Οι δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν τον εξοπλισμό, τον οποίο προμηθεύτηκαν μέσω του προγράμματος για τουλάχιστον δύο χρόνια, όσο και το διάστημα της προβλεπόμενης εγγύησης, ενώ απαγορεύεται να τον μεταπωλήσουν. Καθ’ όλο το διάστημα ισχύος της διετούς εγγύησης, υποχρεούνται να διατηρούν τον εξοπλισμό και το παραστατικό αγοράς έτοιμο προς επίδειξη σε τυχόν ελέγχους που προβλέπεται ότι μπορούν να διενεργηθούν δειγματοληπτικά. Σε περίπτωση μη επισκευάσιμης βλάβης του εξοπλισμού θα πρέπει να διατηρούνται τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αγορά του ή την αντικατάστασή του.

Διαβάστε επίσης: Τεκμήρια διαβίωσης: Τι ισχύει με όσους παίρνουν επίδομα 534 ευρώ και επιστρεπτέα προκαταβολή

voucherδικαιούχοιυπουργείο Παιδείαςπλατφόρμαμαθητέςφοιτητέςτηλεκπαίδευση