Φαρμακοποιοί στο ethnos.gr: Δεν κάνουμε rapid test στα φαρμακεία μας χωρίς ασφάλεια
NewsroomΗ εξαγγελία της κυβέρνησης περί rapid test στα φαρμακεία για ανίχνευση κορονοϊού έχει διχάσει και προκαλέσει πολλές συζητήσεις ανάμεσα στους άμεσα εμπλεκόμενους. «Δεν πρόκειται να διενεργήσω rapid test στο φαρμακείο μου, αν δεν έχω πρώτα εμβολιαστεί πλήρως εγώ και η οικογένειά μου», δηλώνει ο φαρμακοποιός, Αντώνης Γεροκωστόπουλος, που διατηρεί Φαρμακείο στην Ανατολική Αττική.
Συνεχίζει τον συλλογισμό του: «Στη Γερμανία κάνουν rapid test στα φαρμακεία, αλλά οι αρμόδιοι που το διενεργούν είναι ντυμένοι σαν αστροναύτες. Εδώ θα γίνει το ίδιο; Δεν νομίζω! Να βάλω εγώ το χέρι μου στο φάρυγγα ή στη μύτη ανθρώπου με κορονοϊό; Δεν θα το κάνω από τη στιγμή που δεν έχω κάνει το εμβόλιο και από τη στιγμή που θα υπάρχει έστω και ένα μέλος της οικογένειάς μου ανεμβολίαστο». Και καταλήγει ο Αντώνης Γεροκωστόπουλος: «Και να επισημάνω κάτι απλό. Αφού γίνει το τεστ, που θα απορριφθεί η μπατονέτα που θα είναι ξέχειλη ιικού φορτίου; Σε κάδο απορριμμάτων; Ε, όχι. Αποφάσεις στο πόδι»!
Διαβάστε επίσης: Διευκρινίσεις για τη διάθεση rapid test από τα φαρμακεία ζητούν οι φαρμακοποιοί
Την ίδια θέση παίρνει και ο Βαγγέλης Αλεξανδράκης, επίσης φαρμακοποιός που δραστηριοποιείται στην Ανατολική Αττική: «Εμείς να βοηθήσουμε, αλλά δεν θα λειτουργήσει σωστά η όλη διαδικασία. Θα μας παράσχει το κράτος ειδική στολή; Δεν ακούσαμε κουβέντα. Τι θα κάνουμε με τις χρησιμοποιημένες μπατονέτες; Κι εδώ σιωπή. Αν ανιχνεύσω θετικό περιστατικό στον χώρο μου, ποιος με διαβεβαιώνει ότι δεν θα μου κλείσουν το φαρμακείο; Να το πάρει να το κάνει σπίτι ο ασθενής, θα το κάνει σωστά και μάλιστα αν είναι ηλικιωμένος; Βιαστικές αποφάσεις χωρίς περίσκεψη».
Εννέα ερωτήσεις από τους φαρμακοποιούς
Νέο μέτωπο κυβέρνησης – φαρμακοποιών έχει ξεσπάσει με αφορμή την ανακοίνωση της Πολιτείας για δωρεάν διάθεση rapid tests κατά της COVID-19 από τα φαρμακεία. Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών επισημαίνουν ότι η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς δεν είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση. Για το λόγο αυτό οι φαρμακοποιοί ζητούν από την Πολιτεία να δώσει διευκρινίσεις για τον τρόπο και τη διάθεση των rapid tests: 1: Τι είδους tests θα παραδοθούν στα φαρμακεία; 2: Πώς θα γίνεται η προμήθειά τους; 3: Πώς θα ανανεώνονται τα tests όταν τελειώσουν; 4: Πόσα tests θα παραδοθούν σε κάθε φαρμακείο; 5: Πώς διασφαλίζεται ότι θα γίνονται με τον σωστό τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; 6: Πώς θα διασφαλίζεται η σωστή εκτίμηση του αποτελέσματος; 7: Όταν ένα δείγμα είναι θετικό, πώς και από ποιον θα καταγράφεται; 8: Πώς θα ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ; 9: Πώς θα απορρίπτονται τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος διασποράς από τα θετικά tests; Αναμένεται συνέντευξη Τύπου από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
Διευκρινίσεις για τη διαδικασία, μετά τις ανακοινώσεις για τη δωρεάν διάθεση rapid test κατά του κορονοϊού από τα φαρμακεία, ζητεί με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Ο φαρμακευτικός σύλλογος θέτει ερωτήματα που αφορούν τη διάθεση των rapid test, όπως το είδος τους, τη διαδικασία προμήθειας και ανανέωσής τους όταν τελειώσουν, τις ποσότητες, τον τρόπο ενημέρωσης του ΕΟΔΥ για τα θετικά δείγματα, την καταγραφή, την απόρριψη των υλικών, την πρόβλεψη για διασφάλιση της υγείας των φαρμακοποιών και των πολιτών που εξυπηρετούνται, κ.α. Χαρακτηρίζει την απόφαση «αιφνιδιαστική», αλλά δηλώνει την πρόθεση των φαρμακοποιών να σταθούν στο πλευρό της πολιτείας.
Η ανακοίνωση του υφυπουργού
Υπενθυμίζεται ότι τη δωρεάν παροχή ατομικών rapid test για όλο τον πληθυσμό της Ελλάδας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό την Παρασκευή, 19 Μαρτίου. Από το τέλος Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου, κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται από φαρμακείο ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα παρέχοντας τον ΑΜΚΑ του. Πρόκειται για self test, δηλαδή τεστ τα οποία θα κάνει ο καθένας μόνος του, και είναι ένα καινούριο προϊόν. Στόχος είναι από τα περίπου 300.000 τεστ την εβδομάδα που γίνονται αυτή την περίοδο, ο αριθμός τους να αυξηθεί ακόμα στα 10 εκατομμύρια ανά εβδομάδα.
Να σημειώσουμε τέλος ότι, σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνου Λουράντου «αποφασίστηκε, με ψήφους 13 έναντι 2, όλη αυτή διαδικασία, εάν και εφόσον κριθεί απόλυτα ασφαλής, να κοστολογηθεί τουλάχιστον στα 15 ευρώ και να μη γίνει απόκλιση αυτής της απόφασης». Ποιο δωρεάν τεστ δηλαδή;
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Δωρεάν rapid τεστ για όλους κάθε εβδομάδα στα φαρμακεία
- «Αστακός» με 5.500 αστυνομικούς η Αθήνα και ειδικό σχέδιο για ισραηλινούς στόχους: Με τη μεγάλη πορεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο
- Χατζηδάκης: Ο κ. Σαμαράς επιδίωκε τη διαγραφή του - Δεν υπήρχε τρόπος να προχωρήσουμε
- Σοβαρή καταγγελία: Θάνατος εργαζόμενης μητέρας ενώ ήταν σε τηλεργασία - Η εταιρεία αρνείται να δηλώσει εργατικό
- Γαλλικά μέσα λένε ότι ο ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έχει πέσει σε κώμα - Έντονη φημολογία στα social media