Ελλάδα|23.03.2021 13:45

Κανονικότητα το Πάσχα: Τα σενάρια για λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση

Newsroom

Με την κατάσταση στα νοσοκομεία να είναι ασφυκτική λόγω των διασωληνωμένων και των νέων ασθενών από κορονοϊό οι προβλέψεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου φαίνεται να «παγώνουν» προς ώρας αν και η κυβέρνηση ελπίζει μήπως ανοίξουν τα καταστήματα στις 29 Μαρτίου. Μπορεί τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα πάρκα και οι αρχαιολογικοί χώροι να άνοιξαν στις 22 Μαρτίου, όμως το επόμενο βήμα για τη σταδιακή άρση του lockdown φαίνεται να αργεί, καθώς για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, να έχουν μειωθεί οι διασωληνωμένοι και τα κρούσματα να είναι τριψήφια.  

Οι ειδικοί, όπως και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχουν κάνει λόγο για μια πολύ δύσκολη εβδομάδα με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ενώ στα νοσοκομεία 681 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι.

Διαβάστε επίσης: Επιστράτευση γιατρών: Στη μάχη 206 ιδιώτες κόντρα στην πανδημία του κορονοϊού

Προς καθυστέρηση το άνοιγμα σε λιανεμπόριο και σχολεία

Όπως όλα δείχνουν, αν και η κυβέρνηση θα ήθελε το λιανεμπόριο να ανοίξει στις 29 Μαρτίου έστω και με click away, το άνοιγμα των καταστημάτων φαίνεται να απομακρύνεται από την 29η Μαρτίου, με συνέπεια να πάνε ακόμη πιο πίσω το άνοιγμα στα σχολεία και η εστίαση.

«Τα δεδομένα αυτών των ημερών και η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν επιτρέπουν επιπλέον μέτρα χαλάρωσης, φαίνεται να βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να επιπεδώνεται αυτή η κατάσταση και να έρθει μετά και η υποχώρηση», δήλωσε ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό και καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως «όταν το σύστημα υγείας "αγκομαχά" και επιστρατεύουμε γιατρούς για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολίτων, είναι πρόωρο να μιλάμε για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς».

Βατόπουλος: Δύσκολα να ανοίξει το λιανεμπόριο

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη εξέφρασε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι το άνοιγμα είναι δυνατό μόνο αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα αυξήσει την κινητικότητα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς το άνοιγμά τους αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση και ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Σταμπουλίδης: Αποθαρρυντική η εικόνα για άνοιγμα της αγοράς

Στο άνοιγμα των κομμωτηρίων αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Μιλώντας στον Ant1 είπε ότι μελλοντικά οι αγορές από το λιανεμπόριο θα γίνονται με την αποστολή SMS στο 13032, απέφυγε ωστόσο να πει αν αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου, τονίζοντας ότι η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής είναι μάλλον αποθαρρυντική. Σε κάθε περίπτωση, είπε, τα δεδομένα που θα υπάρχουν προς το τέλος της εβδομάδας είναι εκείνα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις.

Αλλωστε, οι λοιμωξιολόγοι έχουν στο τέλος της εβδομάδας σύσκεψη για να δουν τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού και να αποφασίσουν για περαιτέρω μέτρα ή χαλάρωσή τους. Αυτό που θα τα κρίνει όλα είναι η εικόνα στα νοσοκομεία και μετά την επιστράτευση των 206 ιδιωτών αυτά ενισχύονται.

Πάντως, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι από το Πάσχα θα έρθει μία σταδιακή κανονικότητα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι το Πάσχα να έχουν ανοίξει όλα: εστίαση, καταστήματα και σχολεία.

Διαβάστε επίσης: Ποια μάσκα είναι η καλύτερη, πώς τη φοράμε - Νέες οδηγίες

εστίασηΚορονοϊόςlockdownκαταστήματαΠάσχασχολείαλιανεμπόριοδιασωληνωμένοι