Ελλάδα|11.01.2019 13:44

Κ. Αγγελόπουλος: Απόλυτος κυρίαρχος στην περιουσία και τη «Χαλυβουργική»

Αθανασία Κουλέτα

H απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών υπέρ του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου ξεκαθαρίζει τα δεδομένα και στην περίπλοκη υπόθεση της «Χαλυβουργικής». Η απόρριψη από την πλευρά του δικαστηρίου των αιτημάτων του Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είναι σε θέση να διαχειριστεί εξ ολοκλήρου την περιουσία του, επομένως να αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι με την «Χαλυβουργική».

«Οι υιοί Αγγελόπουλοι είχαν κάνει αίτηση τον Μάρτιο του 2018, με την οποία ζητούσαν δικαστική συμπαράσταση για τον πατέρα τους. Πρότειναν στην αίτησή τους, για όλες τις οικονομικές και όποιες άλλες υποθέσεις να αποφασίζει ο κ. Γεώργιος Σκινδήλιας, διευθύνων σύμβουλος της Χαλυβουργικής. Αυτή η αίτηση εκδικάστηκε, ο πραγματογνώμονας κ. Σκαρμέας εξέτασε τον κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, ιδιωτικά στο σπίτι του και κατέληξε στο συμπέρασμα πως χαίρει άκρας ψυχικής και διανοητικής υγείας. Με το πόρισμά του συντάχθηκε το δικαστήριο και έκρινε ότι μπορεί να επιμελείται μόνος του όλες του τις υποθέσεις. Εκρινε δηλαδή, ότι δεν χρειάζεται ούτε συμπαραστάτης, ούτε άλλη βοήθεια», εξήγησε στο ethnos.gr ο νομικός εκπρόσωπος του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, Γιώργος Γεωργιάδης.

Κυρίαρχος στη «Χαλυβουργική»

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τη Χαλυβουργική; Οπως δηλώνει ο δικηγόρος του «ο κ. Κ. Αγγελόπουλος είναι ο βασικός μέτοχος, έχει τις μετοχές στα χέρια του και έχει ζητήσει σύγκληση του ΔΣ, για την οποία αναμένεται να οριστεί ημερομηνία». Συμπερασματικά, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος παίρνει πλέον εξ ολοκλήρου την κατάσταση στα χέρια του, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της οικονομικής εκκρεμότητας με τη ΔΕΗ και βεβαίως να διαχειριστεί τη «Χαλυβουργική», λαμβάνοντας με το υπόλοιπο Δ.Σ. τις σχετικές αποφάσεις για το μέλλον της.

Πλέον, το ενδιαφέρον μετατίθεται στο τι θα πράξουν οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, μετά την απόρριψη της αίτησής τους. Έχουν 30 ημέρες προθεσμία για να ασκήσουν έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης, αλλά δεν έχει γίνει ξεκάθαρο ακόμη αν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος αυτού.

Το «μπλακ άουτ» από τη ΔΕΗ

Όσον αφορά στη «Χαλυβουργική», σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις του 2015, ο τζίρος της εταιρίας διαμορφώθηκε στα 16,8 εκατ. ευρώ ενώ τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια ήταν 408 εκατομμύρια. ευρώ εκ των οποίων 71 εκατομμύρια ήταν ληξιπρόθεσμα. Σε αυτά προστίθενται ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 31,8 εκατ. ευρώ από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τις οποίες η ΔΕΗ προσχώρησε σε άρση της εκπροσώπησης, ενώ θα ακολουθήσουν νομικές ενέργειες για την ανάκτηση των οφειλών.

Το παραπάνω οδήγησε τη ΔΕΗ στις 17 Δεκεμβρίου να «κατεβάσει διακόπτες» στην ηλεκτροδότηση της ιστορικής επιχείρησης με αποτέλεσμα η Χαλυβουργική να βάζει λουκέτο έπειτα από 80 χρόνια παρουσίας, στη διάρκεια των οποίων ανέλαβε μερικά από τα μεγαλύτερα έργα της χώρας (Ολυμπία οδός, Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε-65), το Μετρό Αθηνών, Ολυμπιακά Έργα, κ.ά.). Επιπλέον, οι 170 εναπομείνατες εργαζόμενοι της εταιρείας, που βρίσκονταν σε εργασιακό καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, περνούν στα αζήτητα.

Η ανακοίνωση για το μέλλον της «Χαλυβουργικής»

Στις 21 Δεκεμβρίου, πριν από την απόφαση του δικαστηρίου, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση, αναφερόμενος στο μέλλον της «Χαλυβουργικής» και τις προσπάθειες που κατέβαλε προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της ΔΕΗ και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων και αφού απαντούσε στην τελευταία ανακοίνωση των γιων του, υποστήριξε:

«- Κρίσιμος χρόνος για την πορεία της Χαλυβουργικής αποτέλεσε το έτος 2012 αφού από τα στοιχεία πωλήσεων των ετών 2010 έως 2016 αποδεικνύεται ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν δραματικά (από 388.148 τόνους το 2011 σε 112.542 τόνους το 2012) και ακολούθως σχεδόν καταβαραθρώθηκαν (το 2016 ήταν περίπου 10.000 τόνοι).

Η διοίκηση της εταιρείας με γραπτή της ενημέρωση το 2012 ζήτησε επειγόντως την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να ανταπεξέλθει στην οξύτητα και στο μέγεθος του χρηματοδοτικού προβλήματος της εταιρείας. Άλλοι στη Θέση μου δεν Θα κατέβαλαν ούτε ευρώ και η Χαλυβουργική Θα έκλεινε. Προσπάθησα με κάθε δυνατό τρόπο να την διατηρήσω ανοικτή έχοντας πάντα κατά νου και τους εργαζομένους. Αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως από το γεγονός ότι από το 2010 μέχρι και σήμερα έχω συμμετάσχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εξ ιδίων έχω ενισχύσει την εταιρεία με ποσά άνω των 80 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς παρά την τεράστια αυτή ενίσχυση η πορεία της εταιρείας δεν αναστράφηκε.

Το 2017 υπεβλήθησαν προς τις πιστώτριες τράπεζες προτάσεις ρυθμίσεως των δανειακών οφειλών της εταιρείας, οι οποίες είτε απερρίφθησαν επισήμως είτε δεν έτυχαν ευνοϊκής αντιμετώπισης.

Για τη διακοπή της ηλεκτροδοτήσεως της εταιρείας από τη ΔΕΗ η αλήθεια είναι η εξής. Η εταιρεία ΔΕΗ Α.Ε. έχει εισπράξει από την Χαλυβουργική εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τις τελευταίες δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια λόγω της οξύνσεως των εγγενών προβλημάτων της χαλυβουργίας στην Ελλάδα σωρεύθηκαν τα χρέη και δημιουργήθηκε η οφειλή των 31 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας διαπραγματεύθηκε το Θέμα με τους αξιωματούχους της ΔΕΗ και πρότεινε κατόπιν εντολής μου ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλομένων με προκαταβολή 500.000 ευρώ και μηνιαία δόση 100.000 ευρώ πλέον εμπροθέσμου καταβολής των μηνιαίων λογαριασμών καταναλώσεως.

Δυστυχώς η ΔΕΗ απέρριψε την πρόταση και διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αναμένω ενημέρωση από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και τον διευθύνοντα σύμβουλο για τις επί μέρους συνομιλίες της διοικήσεως με την ΔΕΗ. Πάντως εκφράζω την πικρία μου για την πρωτοφανή στα ιστορικά χρονικά της Ελλάδος ενέργεια της ΔΕΗ η οποία (σε αντίθεση με άλλες εταιρείες που δεν διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος) δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην εταιρεία ενώ η υιοθέτηση της προτάσεως του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Θα επέτρεπε την στοιχειώδη λειτουργία της εταιρείας με σκοπό την αναζήτηση βιώσιμης λύσεως. Να σημειώσω ότι η εταιρεία εν μέσω αυτής της σοβαρότατης κρίσεως έχει καταβάλει τους μισθούς Δεκεμβρίου 2018, Ιανουαρίου 2019 και δώρο Χριστουγέννων.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται λοιπόν τον τεράστιο αγώνα που έδωσα και δίνω από το 2010 μέχρι σήμερα με την ακατάπαυστη δραστηριότητά μου να διατηρήσω εν ζωή την εταιρεία. Σε σχέση με τις τελευταίες δηλώσεις των μικρομετόχων της εταιρείας Παναγιώτη και Γεωργίου Αγγελοπούλου, (ο πρώτος εκ των οποίων ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 2002 έως και το 2017), σημειώνω ότι έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να εισφέρουν χρήματα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι λοιπές δηλώσεις τους που αναφέρονται στην σύζυγό μου είναι ψευδέστατες και εκ του πονηρού.

Τέλος, δρομολογώ τη σύγκληση γενικής συνελεύσεως για λογοδοσία του διοικητικού συμβουλίου και λήψη αποφάσεων για το μέλλον της εταιρείας».

Παναγιώτης ΑγγελόπουλοςΚωνσταντίνος ΑγγελόπουλοςΓιώργος ΑγγελόπουλοςΧαλυβουργική