Self test κορονοϊού: Αρχές Απριλίου δωρεάν στους πολίτες - Πώς θα γίνονται
NewsroomΑρχές Απριλίου θα αρχίσουν να διατίθενται στους πολίτες τα self test που θα δείχνουν αν είμαστε ή όχι αρνητικοί στον κορονοϊό. Μάλιστα, όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, με νέες της δηλώσεις η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα προχωρήσει στη διανομή self test δωρεάν στους πολίτες.
Στο μεταξύ, όμως, έχει ξεσπάσει πολιτική αντιπαράθεση για τα self test με τη Νέα Δημοκρατία να επιμένει ότι τα rapid test θα είναι δωρεάν και τον ΣΥΡΙΖΑ με τους φαρμακοποιούς από την άλλη να υποστηρίζει ότι θα υπάρξει αντίτιμο. Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει για τα self test είναι πώς θα γίνονται. Γι' αυτό και η κυβέρνηση συνεχώς δίνει απαντήσεις για την όλη διαδικασία.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Η απώλεια ακοής, οι εμβοές και ο ίλιγγος πιθανά συμπτώματα της Covid
Η διαδικασία για τα self test
H διαδικασία απόκτησης των self test είναι απλή, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Οι πολίτες θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία ένα τεστ ανά εβδομάδα, μόνο με τον AMKA τους από το φαρμακείο της γειτονιάς. Από την στιγμή που ο πολίτης θα το προμηθεύεται από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα σάλιου με τον ειδικό στυλεό που θα υπάρχει στη συσκευασία από το στόμα και να κάνει το τεστ.
Η συσκευασία περιλαμβάνει τον ειδικό ανιχνευτή του κορονοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα.
Η διαφορά των self test από τα rapid
Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας αν έχει προσβληθεί από τον ιό. Σύμφωνα με οδηγίες του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι λωρίδες που υπάρχουν στο κουτί των self test περιλαμβάνουν αντισώματα αντιγόνου που ενεργοποιούν κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο. Στην περίπτωση που το τεστ κορονοϊού βγει θετικό, τότε θα παράξει μια εμφανή χρωστική.
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα self test
Η ακρίβεια διάγνωσης του τεστ άγγιξε το 71%. Τα τεστ έγιναν σε 60 πολίτες που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό με την πραγματοποίηση PCR (μοριακού) τεστ. Τα self test χρησιμοποιούνται ήδη στη Μεγάλη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Αυστρία.
Η γαλλική εταιρεία που έχει αναπτύξει τα συγκεκριμένα τεστ υποστηρίζει πως η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να φτάσει το 95% σε συμπτωματικούς ασθενείς ενώ μειώνεται στο 50% με 60% για ασυμπτωματικούς φορείς.
Τι θα κάνουν όσοι βγαίνουν θετικοί στο self test
Τη διαδικασία του self-test για τον κορoνοϊό εξήγησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, θα υπάρχει μια πλατφόρμα που θα χρησιμοποιούν οι φαρμακοποιοί ώστε να προμηθεύουν δωρεάν τους πολίτες το rapid test. «Θα ελέγχουμε την περιοδικότητα της προμήθειας. Θα δίδονται 4 δωρεάν τεστ το μήνα στους πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στο MEGA. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι είναι υπό διαμόρφωση ο τρόπος σχετικά με το τι θα κάνει ένας πολίτης μόλις βγαίνει θετικός στο self-test που θα πραγματοποιεί.
«Θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα στον πολίτη να δηλώνει ότι είναι θετικός, γιατί αυτό θα είναι το προαπαιτούμενο, για να μπορέσει να κάνει rapid test σε δημόσια δομή υγείας από επαγγελματία υγείας, ώστε να είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα. Θα μπαίνουμε στην πλατφόρμα θα δηλώνουμε ότι είμαστε θετικοί, η πλατφόρμα θα μας δίνει το οκ, για να μπορούμε να πάμε για τον επανέλεγχο», δήλωσε.
«Με τον επανέλεγχο στη δημόσια δομή υγείας αυτός που έχει βγει θετικός θα έχει δυνατότητα άδειας από τη δουλειά του και όσων προβλέπεται», πρόσθεσε ο κ. Γεωργαντάς. Όπως υποστήριξε ο υφυπουργός, η εν λόγω διαδικασία βοηθά στον εντοπισμό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων. «Είμαστε η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά που δίνουμε τη δυνατότητα αυτή δωρεάν», σημειώνει ο κ. Γεωργαντάς.
Στο μεταξύ, παραδέχθηκε ότι κάποιος μπορεί να βγει θετικός στον κορονοϊό και να μην το δηλώσει, κάτι που ευχήθηκε να μη συμβεί. «Υπάρχει η πιθανότητα να βγει κάποιος θετικός και να μη το δηλώσει. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχει κανείς που να λειτουργήσει έτσι και ότι όποιος βγει θετικός θα ακολουθήσει τα πρωτόκολλα».
Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί
«Όποιος χρησιμοποιεί το φαρμακείο πρέπει να πληρώνει και κάτι», έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος. Όπως εξήγησε «έρχεται κάποιος να πάρει το τεστ να το περάσουμε σε πλατφόρμα, να το ορίσουμε, να του γράψουμε τις οδηγίες, να του πούμε πώς θα γίνει». «Είναι φλου όλα τα πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος. «Πώς θα πάρουμε τα τεστ, μέσω ποιου συστήματος και πόσα θα πάρει ο καθένας;», διερωτήθηκε.
«Δεν πρέπει η κυβέρνηση να μας δώσει ένα αντίτιμο; Πόσο κάνει το τεστ 2,50; 3 ευρώ; 2,80; 30 λεπτά, 50 λεπτά;…» πρόσθεσε.
«Εμείς πρέπει να το παραγγείλουμε, να το πάρουμε, να το βάλουμε σε ειδικό μέρος, να έρθει ο πολίτης, να τον περάσουμε με τον ΑΜΚΑ στην πλατφόρμα, να του δώσουμε τις οδηγίες όλα αυτά κοστίζουν και πληρώνουμε υπαλλήλους», κατέληξε.
- Γιατί ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει χρήση πυραύλων στο ρωσικό έδαφος; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον πόλεμο
- Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο
- Το αντίο του Κώστα Μυλώση στον κουμπάρο του Βασίλη Μαντζουράνη - Η μέρα και η ώρα της κηδείας του αδικοχαμένου μουσικού