Ελλάδα|24.03.2021 19:29

25η Μαρτίου 1821: Το ιστορικό χειρόγραφο με προεπαναστατικές συνταγές

Newsroom

Ένα χειρόγραφο 560 σελίδων με συνταγές της προεπαναστατικής περιόδου, των χρόνων δηλαδή πριν την Επανάσταση του 1821, ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για ανακάλυψη του φιλόλογου και παλαιογράφου Αγαμέμνωνα Τσελίκα, ο οποίος το ανακάλυψε πριν από χρόνια στη δημοτική βιβλιοθήκη της Χαλκίδας, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Διαβάστε επίσης: 25η Μαρτίου: Η διεθνής μόδα τιμά την Επανάσταση του 1821

Ο ίδιος το φωτογράφησε το διάβασε, το μετέγραψε και τώρα ήρθε η στιγμή να έρθει στο φως. «Ήταν το 1993. Ανάμεσα σε παλαιά βιβλία και έντυπα, βρήκα ένα βιβλίο. Όταν όμως το άνοιξα εξεπλάγην καθώς διαπίστωσα ότι επρόκειτο για χειρόγραφο» είπε ο κ. Τσελίκας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Επίσης, εξήγησε ότι το χειρόγραφο αποτελείται από συνταγές για αρχοντική κουζίνα και εξέφρασε την άποψη ότι αποκλείεται να χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολο τους.

«Τέτοια σπίτια λίγο πριν το 1821 υπήρχαν στις παραδουνάβιες περιοχές, αλλά δεν αποκλείεται να υπήρχαν και στη Χίο και στην Σμύρνη», τόνισε ο ίδιος ενώ αποκάλυψε πως επιχείρησε έχει δοκιμάσει να μαγειρέψει κάποιες από τις συνταγές μαζί με την ανιψιά του αλλά το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό σε επίπεδο γεύσης και όσφρησης ενώ τόνισε πως είναι δύσκολο να βρεθούν όλα τα υλικά όπως για παράδειγμα λίπος χήνας. «Το θέμα είναι να ενταχθεί κανείς στην περίοδο αυτή» κατέληξε ο Αγαμέμνων Τσελίκας.

Διαβάστε επίσης: 25η Μαρτίου: Έτσι άρχισε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία των Ελλήνων

25η Μαρτίου1821Επανάσταση 1821