25η Μαρτίου 1821: 10 στιγμές που συγκίνησαν την Ελλάδα στις εκδηλώσεις για την Επανάσταση
NewsroomOι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 πραγματοποιήθηκαν με λιτότητα και σεβασμό στην παράδοση, προκαλώντας δέος και συγκίνηση στους Ελληνες ολόκληρου του κόσμου. Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσαν υψηλοί προσκεκλημένοι, οι οποίοι απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της επανάστασης και ύμνησαν την Ελλάδα.
Από το μήνυμα του Ελληνα πιλότου, Δημήτρη Βολακάκη για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι και τα δάκρυα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και τους κανονιοβολισμούς στον Λυκαβηττό, τα στιγμιότυπα που καταγράφηκαν θα μείνουν στην ιστορία. Το ethnos.gr συγκέντρωσε τις 10 χαρακτηριστικές στιγμές που δεν θα ξεχαστούν σίγουρα από το διήμερο της 24ης και 25ης Μαρτίου.
Διαβάστε επίσης: «Στον Εθνικό ύμνο καθόμουν λυπημένη»: Συγκλονίζουν οι κωφοί μαθητές που τον απέδωσαν στη νοηματική
1. Ο Πρίγκιπας Κάρολος δεν περιορίστηκε σε μια ένθερμη ομιλία για την Ελλάδα, αλλά στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 κατά το διήμερο εορτασμό για την 25η Μαρτίου, αναφώνησε: «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!»
2. Ο κόσμος λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει από κοντά την παρέλαση, η συγκίνηση όμως ήταν πολύ μεγάλη και ήταν εμφανής και στα πρόσωπα όλων όσων παρέλασαν.
3. Στις 6:21 π.μ. έπεσαν 21 βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Το ίδιο έγινε και στις 8:21, ενώ άλλοι 21 κανονιοβολισμοί θα πέσουν στις 6:21 μ.μ. με τη δύση του ηλίου.
4. Στα γαλανόλευκα ντύθηκε ο πλανήτης, ενώ παράλληλα έγιναν εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 με την ομογένεια να γιορτάζει με μεγάλη λαμπρότητα και χαρά την παλιγγενεσία.
5. Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού ερμηνεύει αυτό το συγκλονιστικό ποιητικό άσμα, απόσπασμα του «Τρίτου Αναγνώσματος» της ποιητικής σύνθεσης του Οδυσσέα Ελύτη, «Άξιον Εστί»
6. Η έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη έγινε με παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, ενώ τον Εθνικό Ύμνο ερμήνευσε η διεθνής σοπράνο Αναστασία Ζαννή.
7. Κατέθεσαν στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν.
8. Το μήνυμα του Έλληνα πιλότου Δημήτρη Βολακάκη της Ομάδας Ζευς για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στον απανταχού ελληνισμό.
9. Ο σημαιοστολισμός των τεσσάρων πυλώνων της γέφυρας «Χαρίλαου Τρικούπη» από τέσσερις γυναίκες.
10. Ο μοναδικός μαθητής στου Αρκιούς μαζί με τη δασκάλα του εύχεται «Χρόνια πολλά» για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και συγκινεί το πανελλήνιο.
Διαβάστε επίσης: 25η Μαρτίου 1821: Οσα συζήτησαν Μητσοτάκης και πρίγκιπας Κάρολος στον απόηχο της παρέλασης
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα