Ελλάδα|26.03.2021 19:17

Ελληνικό: Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη για το πρώτο κτίριο

Newsroom

Το «Κτίριο Πολλαπλών Χρήσεων με Εμπορικό Κατάστημα»/Hellinikon Sales Center είναι το πρώτο κτίριο που υλοποιείται στο πλαίσιο της «Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου ΕλληνικούΑγίου Κοσμά». Σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου «Ανέγερση νέου κτιρίου πολλαπλών χρήσεων με εμπορικό κατάστημα, χώρους συνάθροισης κοινού (αίθουσες συνεδριάσεων και διαλέξεων) και συναφείς χρήσεις (ενημέρωσης κοινού) εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά».

Το «Κτίριο Πολλαπλών Χρήσεων με Εμπορικό Κατάστημα»/Hellinikon Sales Center είναι το πρώτο κτίριο που υλοποιείται στο πλαίσιο της «Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά». Η ανέγερσή του θα πραγματοποιηθεί εντός της Ζώνης Ανάπτυξης «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά» συνολικού εμβαδού 334.854,75 τ.μ. του Μητροπολιτικού Πάρκου, η οποία αποτελεί τμήμα του παραλιακού του μετώπου στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Διαβάστε επίσης: Σαλαμίνα: Προχωρεί η υποθαλάσσια ζεύξη

Το Hellinikon Sales Center, θα τοποθετηθεί μεταξύ του οικιστικού Πύργου Marina Residential Tower (στα βόρεια) και του Εμπορικού Κέντρου Marina Mall (στα νότια), ενώ ένας νοητός άξονας θα το συνδέει με τον Ανατολικό Αεροσταθμό (στα ανατολικά) του Φινλανδοαμερικανού αρχιτέκτονα E. Saarinen, κτίριο κηρυγμένο ως νεότερο μνημείο.

Η χρήση του νέου κτιρίου προορίζεται για την πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού μέσω διαδραστικών μέσων (virtual reality room), ειδικά διαμορφωμένων χώρων διαλέξεων και παρουσιάσεων, δημόσιων χώρων συνάθροισης κοινού, ενώ περιλαμβάνεται και ένα σημείο πώλησης.

Η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός «διάφανου στεγάστρου» σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο κτίριο που τοποθετεί τις βασικές του λειτουργίες σε ένα επίπεδο το οποίο αιωρείται κάτω από τη σκιά του μεταλλικού στεγάστρου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αρχιτεκτονικής μελέτης, όπως κάποτε ο Ανατολικός Αερολιμένας αποτελούσε την «Πύλη Εισόδου» στην Ελλάδα για τον επισκέπτη, έτσι και τώρα το Sales Center φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως μία νέα σύγχρονη «Πύλη Εισόδου» εισάγοντας τον επισκέπτη, μέσω της οπτικής επαφής, στο Project της Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου. Για τον λόγο αυτό, καθώς και για την επίτευξη απρόσκοπτης θέας όλου του παραλιακού μετώπου έως τον Πειραιά, δημιουργείται ένα διώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού 840 τ.μ., το οποίο με τη σειρά του εδράζεται σε ένα υπερυψωμένο κρηπίδωμα περίπου 1.5 μέτρου πάνω από το επίπεδο της υφιστάμενης στάθμης.

Στον περιβάλλοντα χώρο, η επιλογή των υλικών και των φυτεύσεων γίνεται με στόχο το έργο να αποκτήσει χαρακτήρα φιλικό προς το φυσικό περιβάλλον και να μειωθεί στο ελάχιστο το οικολογικό του αποτύπωμα. Αντίστοιχα, η παλέτα φύτευσης αποτελείται από είδη με χαμηλές υδατικές ανάγκες, δοκιμασμένης αντοχής στο μικροκλίμα της περιοχής μελέτης και τις συνθήκες γειτνίασης με τη θάλασσα.

Σχολιάζοντας την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης του πρώτου κτιρίου του Ελληνικού, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Πολεοδομίας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε:

«Με την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης για το πρώτο κτίριο που θα υλοποιηθεί στο Ελληνικό, γίνεται και τεχνικά το απαραίτητο βήμα ώστε ο κτιριακός σχεδιασμός του project να μετουσιωθεί σε πράξη.

Το Hellinikon Sales Center ως Πύλη Εισόδου θέασης σε όλο το έργο ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου αποτελεί την Πύλη Εισόδου υλοποίησης του κορυφαίου αναπτυξιακού έργου για τη χώρα, με διεθνή εμβέλεια, υπερτοπική αξία και πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, τον τουρισμό και την απασχόληση».

Οι υπόλοιπες εγκρίσεις του Συμβουλίου

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση εγκρίθηκε επίσης η τροποποίηση – συμπλήρωση της υπ’αριθ. 23978/09.06.2010 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 244 AΠΠ/24.06.2010), με τον καθορισμό συμπληρωματικών ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Κριεζώτου αρ. 11, στον Δήμο Αθηναίων, φερόμενο ως ιδιοκτησία της Εταιρείας “GRAND PRIX A.Ε. “

Με τη νέα αρχιτεκτονική πρόταση η οποία τροποποιεί εν μέρει και συμπληρώνει την αρχική Υ.Α. αναδεικνύεται η αρχική μορφή του κτιρίου, με την αποκατάσταση των όψεων και την καθαίρεση της νεωτερικής προσθήκης στον γ΄όροφο, η δε προσθήκη καθ’ ύψος με δυναμική, σύγχρονη αρχιτεκτονική μορφή, συμπληρώνει το υφιστάμενο κτίριο σε σχέση με το όμορό του επί των οδών Κριεζώτου και Ακαδημίας. Η νέα αρχιτεκτονική λύση συμβάλλει στην επισκευή, αποκατάσταση και προστασία του διατηρητέου με ταυτόχρονη αξιοποίηση συνολικά του ακινήτου. Παράλληλα τονίζεται η διαφορετικότητα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης της προσθήκης καθ’ ύψος, σε σχέση με εκείνη του αμιγώς διατηρητέου κτιρίου. Με την ανάδειξή του θα αποδοθεί στην περιοχή άλλο ένα δείγμα αναβίωσης ενός κτιρίου με τα χαρακτηριστικά της εποχής του με σύγχρονο τρόπο.

Επίσης εγκρίθηκε ο καθορισμός συμπληρωματικών ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Πουλοπούλου αρ. 7, στην περιοχή του Θησείου, στον Δήμο Αθηναίων, φερόμενο ως ιδιοκτησία της Εταιρείας «SK THISEIO ESTATE MON IKE».

Η αρχιτεκτονική πρόταση αφορά στην αποκατάσταση και επανάχρηση του εν λόγω διατηρητέου κτιρίου και στην προσθήκη καθ’ ύψος, νέου τμήματος – δύο ορόφων - σε υποχώρηση από την Ο.Γ., η οποία δημιουργεί νέους χώρους για την εξυπηρέτηση της κατοικίας με σεβασμό στο υφιστάμενο διατηρητέο κτίσμα, εναρμονιζόμενη με αυτό. Οι προτεινόμενες επεμβάσεις δεν μεταβάλλουν την τυπολογία και τη μορφολογία του, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζονται οι σύγχρονες ανάγκες με τις σχεδιαστικές απαιτήσεις ενός εκσυγχρονισμένου κτιρίου για την κάλυψη του σύγχρονου τρόπου ζωής των χρηστών.

Η συνολική αποκατάσταση του κτιρίου θα συμβάλει στην αναβάθμιση και βελτίωση της εικόνας του, δεδομένου ότι το κτίριο παραμένει σε πλήρη εγκατάλειψη για πολλά χρόνια, αποτελώντας αισθητική όχληση και αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ευρύτερου πολεοδομικού περιβάλλοντος. Το Συμβούλιο ενέκρινε και την αρχιτεκτονική μελέτη για το έργο «Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων» στο Αγρόκτημα Σταυροχωρίου Κιλκίς.

Η αρχιτεκτονική μελέτη αφορά στην ανέγερση νέας μονάδας επεξεργασίας Επικινδύνων και Μη Επικίνδυνων στερεών αποβλήτων στην εκτός σχεδίου περιοχή στο Αγρόκτημα Σταυροχωρίου, του Δήμου Κιλκίς, συνολικού εμβαδού 16.12 στρεμμάτων. Η νέα μονάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί τις βιομηχανίες, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς και να παραλαμβάνει προς επεξεργασία στερεά απόβλητα και ιλύες (λυματολάσπη) και από άλλες βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής.

Διαβάστε επίσηςΣΤΑΣΥ: Πιάνουν δουλειά οι πρώτοι διοριστέοι στα μέσα σταθερής τροχιάς

υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειαςανάπλαση Ελληνικό