Εστίαση: 1 στις 5 επιχειρήσεις δεν θα ανοίξει μετά την άρση lockdown
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΠερίπου το 20%-25% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης δεν θα καταφέρει να σηκώσει ρολά, όταν δοθεί το πράσινο φως από τους επιδημιολόγους για να λειτουργήσει και πάλι ο κλάδος, αφού δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους μετά το πολύμηνο lockdown, αλλά και στους χαμηλούς τζίρους εξαιτίας και των περιοριστικών μέτρων που θα ισχύουν.
Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Κουράσης, σημειώνοντας ότι τα ομαδικά λουκέτα θα έχουν ως αποτέλεσμα να βγουν στην ανεργία τουλάχιστον 50.000 εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης. Αυτό, βέβαια, δεν θα γίνει πριν από τις 30 Ιουνίου, αφού οι επιχειρήσεις μέχρι τότε δε θα μπορούν να απολύσουν κανέναν εργαζόμενο, επειδή δεσμεύονται από την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν. Οι όποιες προσλήψεις θα γίνουν εν’ όψει αλλά και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στις επιχειρήσεις που ζουν κυρίως από τον τουρισμό, δε θα μπορέσουν να καλύψουν το μέγεθος των απωλειών.
Διαβάστε επίσης: Γεωργιάδης για λιανεμπόριο: Ετσι θα κάνουμε ψώνια στα καταστήματα - Πότε ανοίγει η εστίαση
«Όλος ο κλάδος έχει τεράστια αγωνία και θα… μετρηθούμε, όταν ανοίξει και πάλι η εστίαση. Θεωρώ σίγουρο ότι δε θα μπορέσουν να ανοίξουν όσες επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν πρόβλημα και πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Εκτιμώ ότι το 20%-25% των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης δε θα αποφύγει το λουκέτο. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 50.000 εργαζόμενοι θα βγουν στην ανεργία», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κουράσης.
Ποιες επιχειρήσεις θα πληγούν περισσότερο
Κατά το γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν τα κέντρα διασκέδασης, αλλά και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέσα στις πόλεις, όπου ο τουρισμός δεν μπορεί να δώσει ανάσα ζωής.
«Ακόμα και την περιοχή της Πλάκας να πάρουμε για παράδειγμα, παρ’ όλο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και είχε πολύ κόσμο πριν τον κορονοϊό και αυτή θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις της στηρίζονται κυρίως από τους τουρίστες τους θερινούς μήνες και ήδη έχουν πάθει τεράστια ζημιά. Εδώ και πολλούς μήνες λειτουργούν πολύ λίγες επιχειρήσεις στην Πλάκα, όχι πάνω από το 30%, με delivery και με πολύ χαμηλούς τζίρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πανελλαδικά από τους περίπου 330.000 εργαζομένους στο χώρο της εστίασης σήμερα σε αναστολή εργασίας βρίσκονται οι 200.000. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν ρευστότητα και αυτό, άλλωστε δήλωσαν τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες σε πρόσφατη έρευνα. Τα προϊόντα μας έχουν ημερομηνία λήξης και ήδη έχουμε αναγκαστεί να τα πετάξουμε δύο φορές. Μην ξεχνάμε ότι ο χώρος της εστίασης βρίσκεται ήδη αθροιστικά σε 7μηνο lockdown. Πόσες επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντέξουν;», αναρωτιέται ο κ. Κουράσης.
Άμεσα απειλούνται με λουκέτο και όσες επιχειρήσεις δε βρίσκονται σε πλατεία ή σε πεζόδρομο και δεν έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν νόμιμα πολλά τραπεζάκια σε εξωτερικό χώρο. «Μοιραία αυτές οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να υπολειτουργούν. Οπότε πιστεύω ότι είναι μονόδρομος γι’ αυτές να μην ανοίξουν καθόλου. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί και το ωράριο λειτουργίας, όταν θα ανοίξουμε, αφού, αν κλείνουμε από τις 10:00 το βράδυ, μοιραία οι τζίροι θα είναι πολύ χαμηλοί», τονίζει ο κ. Κουράσης.
Επιχορήγηση 350 εκατ. ευρώ
Κατά τον κ. Κουράση μεγάλη βοήθεια για τις επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης θα αποτελέσει το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η Πολιτεία, ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μη επιστρεπτέα επιχορήγηση και τα χρήματα θα αντληθούν από το ΕΣΠΑ.
«Το συγκεκριμένο πακέτο θα αποτελέσει τεράστια βοήθεια, ωστόσο, δε φαίνεται τίποτα ευοίωνο για το χώρο μας, όσοι τουρίστες κι αν έρθουν, όσα χρήματα κι αν φέρουν στη χώρα μας. Άλλωστε, οι περισσότεροι τουρίστες θα προτιμήσουν να μείνουν όλη την ημέρα μέσα στα ξενοδοχεία. Προβλέπω ότι ο χώρος μας δεν πρόκειται να έρθει σε μία κανονικότητα, πριν περάσουν 1-2 χρόνια. Το 2022 θα πρέπει να πληρώσουμε και όλες τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί και οι οποίες είναι πάρα πολλές. Είναι άμεση η ανάγκη να εφαρμοστεί ποσοστιαίο κούρεμα χρεών και να ισχύσουν πολλές δόσεις για τη διάσωση της εστίασης αφού αυτός ο ασθενής βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένος», τονίζει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων.
Διαβάστε επίσης: Εστίαση: Κοντά στο Πάσχα ανοίγουν εστιατόρια και καφέ - Τα πιθανά σενάρια
- Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
- Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
- Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
- Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της