Θεσσαλονίκη: Φόβος για μέρες Νοεμβρίου - «Σε 5 λεπτά διασπείρεται ο κορονοϊός»
Τίμος ΦακαλήςΠολύ κοντά να φτάσει στα επίπεδα του περασμένου μαύρου Νοεμβρίου βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, όταν τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα με περιστατικά κορονοϊού και διασωληνωμένους σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, αν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα που παίρνονται. Στις 13 Νοεμβρίου 2020 η πόλη γνώρισε την κορύφωση της πανδημίας, αφού ο δείκτης που μετρά το ιικό φορτίο του κορονοϊού άγγιξε τα 220. Τότε τα νοσοκομεία της πόλης γονάτισαν, ενώ και ο αριθμός των κρουσμάτων είχε αγγίξει τα 900. Σήμερα, όπως δείχνει και η τελευταία μέτρηση του ΑΠΘ στα λύματα ( δηλαδή της Δευτέρας 29 Μαρτίου και της Τρίτης, 30 Μαρτίου), ο δείκτης βρίσκεται στο 94, τα κρούσματα έφτασαν τα 499 ενώ τον Ιανουάριο ο δείκτης ήταν στο 5 (όταν ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 10 θεωρείται πράσινη μια περιοχή).
Καραπάντσιος: Mέρες Νοεμβρίου αν δεν προσέξουμε
«Είμαστε ψηλά. Είμαστε σε επίπεδα που είχαμε αρχίσει να ανεβαίνουμε απότομα όπως τον περασμένο Νοέμβριο. Δεν είμαστε τόσο μακριά από τα 220 και όλα εξαρτώνται από τη συμμόρφωση και τα μέτρα ασφάλειας» είπε στο ethnos.gr ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ και μέλος της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ιδρύματος, Θοδωρής Καραπάντσιος, ο οποίος πρόσθεσε «Μπορεί να καταγραφεί αύξηση 100% του ιικού φορτίου σε λιγότερο από μία βδομάδα. Επειδή είμαστε ψηλά και επειδή έχουμε ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος δεν θέλει πολύ ο δείκτης που είναι σήμερα στα 94 να σκαρφαλώσει στα 200 και να διπλασιαστεί». Όπως είπε ο κ. Καραπάντσιος αν δεν είχαν προχωρήσει οι εμβολιασμοί «θα βρισκόμασταν σε δραματική κατάσταση με την ανυπακοή και την χαλάρωση που έχουμε. Θα ήταν τραγικά τα πράγματα που θα ζούσαμε».
Διαβάστε ακόμη: Παπαζήσης: Τι ισχύει με το εμβόλιο AstraZeneca - Η Ελλάδα σωστά ακολουθεί τον EMA
Ανοίγουν νέες κλινικές για COVID περιστατικά
Ενδεικτική της πίεσης που δέχεται το υγειονομικό σύστημα είναι ότι από τις 132 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αυτή την στιγμή μόνο 4 είναι άδειες (δύο στο ΑΧΕΠΑ και δύο στο Ιπποκράτειο). Κατειλημμένες είναι όλες οι ΜΕΘ σε Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Άγιο Παύλο και Άγιο Δημήτριο ενώ το Παπαγεωργίου που ολοκλήρωσε την εφημερία του το πρωί της Πέμπτης, 1 Απριλίου, αναγκάστηκε να ανοίξει και 5η κλινική. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 55 εισαγωγές περιστατικών με κορονοϊό, επιβεβαιώνοντας την ανησυχία των υγειονομικών Αρχών.
Ο δείκτης του ιικού φορτίου ανεβοκατέβαινε όλο τον Μάρτιο, χαρακτηριστικό της εύθραυστης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η πόλη. Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, οι μετρήσεις των λυμάτων δείχνουν ότι κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη πολλές μεταλλάξεις. Αυτές αυξάνονται διαρκώς με αποτέλεσμα να γίνεται πιο γρήγορη και η διασπορά του ιού. «Έτσι αν ήθελε ένα τέταρτο για να μεταδοθεί ο ιός, τώρα μπορεί να θέλει πέντε λεπτά». Σχολιάζοντας τις κινήσεις της πολιτείας σχετικά με το λιανεμπόριο ο κ. Καραπάντσιος εκτιμά ότι «ανοίγουμε γιατί ουσιαστικά δεν ήμασταν κλειστά. Γι' αυτό ανοίγουμε. Και αφού κουραστήκαν οι νεότεροι είναι αναγκαίο να προστατέψουμε τους πιο ηλικιωμένους ανθρώπους μας. Να τους απομονώσουμε. Γιατί όλοι είμαστε υπεύθυνοι για το σπίτι μας».
Νέο πρωτόκολλο ανίχνευσης κορονοϊού από το ΑΠΘ στα λύματα
Την ίδια ώρα το ΑΠΘ έχει φτιάξει ακόμη ένα επιδημιολογικό πρωτόκολλο - μαθηματικό μοντέλο για να μπορεί να μετρά την μεταδοτικότητα του κορονοϊού σε τοπικό επίπεδο (δήμων), ειδικά όταν παρατηρείται ένα απότομα ανέβασμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει τεράστια σημασία να μπορούμε να μετράμε εκτός από το ιικό φορτίο στον συνολικό πληθυσμό και το ιικό φορτίο σε τοπικό επίπεδο, ώστε να εντοπίσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που επιταχύνουν τη διασπορά του ιού. «Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη δυνατόν στη Θεσσαλονίκη, αν και υπάρχει θετική ανταπόκριση από την ΕΥΑΘ στο να τοποθετηθούν δειγματολήπτες σε αντιπροσωπευτικά σημεία του αποχετευτικού δικτύου στην πόλη» πρόσθεσε ο κ. Καραπάντσιος.
Βαρόμετρο η χρήση των self test για τον έλεγχο της πανδημίας.
Βαρόμετρο για την εξέλιξη της πανδημίας χαρακτηρίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ και την διευρυμένη χρήση των self test τις επόμενες δύο βδομάδες. Όπως εξηγεί ο ίδιος «αν τα δουλέψουμε σωστά και δεν τα πάρουμε επιπόλαια, αυτό θα βοηθήσει στον περιορισμό του ιού». Το self test μπορεί να προλάβει τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί και δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα έτσι ώστε να μην κυκλοφορούν ελεύθερα, μεταδίδοντας τον ιό. «Αν δεν το κάνουμε θα αποτύχουμε παταγωδώς και οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα ανοίξει θα επιβαρύνει».
Διαβάστε ακόμη: Self test: Την επόμενη βδομάδα στα φαρμακεία - Βήμα βήμα η διαδικασία
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
- Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
- Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
- Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»