Ελλάδα|07.04.2021 11:13

Τσιόδρας: 1.000 διασωληνωμένοι το Πάσχα με δείκτη Rt 1,1 - Στο 10% η ανοσία του πληθυσμού

Newsroom

Τους 1.000 αναμένεται να φτάσουν οι διασωληνωμένοι συνάνθρωποί μας την περίοδο του Πάσχα αν ο δέικτης Rt φτάσει στο 1,1 ενώ μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ο κορονοϊός είχε προσβάλει το 10% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας Χρ. Χατζηχριστοδούλου που επικαλέστηκε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του καθηγητή άλλωστε, όλοι οι ειδικοί υπολογίζουν πως τα πραγματικά κρούσματα είναι 6 - 10 φορές περισσότερα από αυτά που καθημερινά επιβεβαιώνονται και ανακοινώνονται.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα πιο πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό, γι' αυτό και δεν έχουν νοσήσει ιδιαίτερα σοβαρά. Ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η πανδημία να μην εξαφανιστεί, υπογράμμισε ωστόσο πως με επιδημιολογική επιτήρηση και βελτιστοποίηση των μέτρων να επιτύχουμε σταθερά χαμηλό αριθμό λοιμώξεων. Κατά την ομιλία του υποστήριξε τον εμβολιασμό των πολιτών και το εμβόλιο της AstraZeneca, εξηγώντας πως με αυτό στο χειρότερο σενάριο η πιθανότητα θρόμβωσης είναι 1 στις 100.000. 

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: 751 διασωληνωμένοι, 79 θάνατοι και 4.309 κρούσματα

«Είναι μία πανδημία που έχει κουράσει τους πάντες και κυρίως τον κόσμο που πλέον δυσκολεύεται να εφαρμόσει τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «μόνο βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε για την πανδημία», καθώς η πορεία της, εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες και τη συμπεριφορά μας σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Μιλώντας για το δείκτη Rt και τα μοντέλα επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα μας , είπε ότι «αν φτάσει στο 1,1 μπορεί να φτάσουμε και τις 1.000 κλίνες ΜΕΘ τον Μάιο» για ασθενείς COVID -19 σύμφωνα με τις προβλέψεις.


«Εκτιμάται ότι οι ασυμπτωματικοί στην πανδημία είναι γύρω στο 30% και ότι είναι 75% η μεταδοτικότητα των ασυμπτωματικών σε σχέση με τους συμπτωματικούς. Επίσης ότι 50% είναι όσοι μεταδίδουν τον ιό λίγο πριν εμφανιστούν συμπτώματα» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και επισήμανε ότι τα στοιχεία αυτά ακόμα δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρα.

Στο 10% η ανοσία του γενικού πληθυσμού

Στα καλά νέα για τα οποία μίλησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, είναι ότι «υπάρχει προϋπάρχουσα κυτταρική ανοσία που επιδρά στην συνολική ανοσία του γενικού πληθυσμού έναντι στον κορονοϊό»

Για τα Τ κύτταρα μέσω των οποίο χτίζεται η κυτταρική μνήμη, είπε ότι αυτά έχουν εντοπιστεί έως και 8 μήνες μετά την αρχική νόσο στο 100% των ανθρώπων με σοβαρή νόσο, στο 87% με ήπια νόσο, στο 32% των οικογενειών που εκτέθηκαν στον κορονοϊό και στο 16% υγιών ανθρώπων που δεν ήρθαν σε επαφή με τον ιό. «Έχουμε 95% ανοσία για τουλάχιστον πέντε μήνες, στα τρία από τα πέντε σημαντικά σκέλη της ανοσίας» σε ανθρώπους που νόσησαν τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ.Τσιόδρας είπε ότι το πρώτο κύμα κατέγραψε πολύ χαμηλά ποσοστά λοίμωξης στην χώρα μας και εκτιμάται ότι για κάθε ένα κρούσμα υπήρξαν άλλα 10. Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε για πρώτη φορά στην ομιλία του «φαίνεται από μελέτες ότι η εκτιμώμενη ανοσία του πληθυσμού στην χώρα μας στα τέλη Δεκεμβρίου ήταν περίπου στο 10%»

Οι μεταλλάξεις έφεραν αύξηση μεταδοτικότητας και θανάτων

Μιλώντας για τις μεταλλάξεις είπε ότι «έφεραν αύξηση της μεταδοτικότητας και αύξηση της παθογονικότητάς, δηλαδή της πιο σοβαρής νόσησης» Φαίνεται ότι τα πιο μεταδοτικά στελέχη πιο γρήγορα οδηγούν και σε περισσότερους θανάτους, πρόσθεσε. Επίσης, ανέφερε πως η Βρετανική, είναι η κυρία επικρατούσα μετάλλαξη διεθνώς αλλά και στη χώρα μας πλέον. «Αυτή η μετάλλαξη είναι πίσω και από την κατάσταση που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει διασπορά της, σε 114 χώρες με υψηλότερη αυτή στην Μεγάλη Βρετανία και «δεν είναι μόνο 50% πιο μεταδοτική αλλά έχει και αυξημένη πιθανότητα να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο», πρόσθεσε.

Το θετικό είναι, ότι δεν υπάρχουν, όπως εξήγησε ενδείξεις ότι ο άνθρωπος επαναμολύνεται με την μετάλλαξη αυτή, εφόσον έχει ήδη μολυνθεί από τα αρχικά στελέχη της COVID -19. Επίσης εξήγησε ότι και τα κύτταρα μνήμης εξακολουθούν να δουλεύουν κατά των μεταλλάξεων, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ελάχιστη η επίδραση που θα έχουν οι μεταλλάξεις στα εμβόλια τα οποία φαίνεται να παραμένουν αποτελεσματικά και για αυτές.

Αποθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας οι επιστήμονες δεν έχουν αντιικό φάρμακο το οποίο να μπορεί να αναχαιτίσει τον ιό στο αρχικό στάδιο, εξήγησε ο κος Τσιόδρας και είπε ότι ένα χρόνο μετά, ακόμα ερευνούμε τι βοηθάει και τι όχι σε όσους νοσούν.

Σφυριά στο κεφάλι το lockdown - 15% αυξήθηκε το άγχος στους πολίτες

«Το lockdown είναι μια σφυριά στο κεφάλι και όλοι προσπαθούμε να βρούμε χειρουργικούς τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας με όσο το δυνατό λιγότερες κοινωνικές οικονομικές και ψυχικές συνέπειες » είπε με έμφαση και αναφερόμενος σε συναδέλφους του ψυχιάτρους οι οποίοι τον ενημέρωσαν, όπως είπε , πως «έχει αυξηθεί κατά 15% το άγχος στο γενικό πληθυσμό κατά το τρίτο κύμα της πανδημίας», το οποίο βιώνουμε αυτή την περίοδο. Αναφερόμενος στο ατομικό τεστ είπε ότι «αν έχω συμπτώματα και είναι αρνητικό, θα πρέπει να επαναλαμβάνω τον έλεγχο». Ωστόσο υποστήριξε ότι τα self test ακόμα κι αν μόνο σε ποσοστό 25% γίνουν σωστά, θα έχουν σημαντικό όφελος στον έλεγχο της πανδημίας.

«Ο κορονοϊός είναι εδώ για να μείνει» , τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα κατέληξε ο κύριος Τσιόδρας λέγοντας πως το μέλλον της πανδημίας εξαρτάται από πολλούς αγνώστους γι' αυτό «παραμένει καθοριστική η χρήση της μάσκας, από την οποία ελπίζουμε κάποια στιγμή να απαλλαγούμε». Αναφέρθηκε στο ανησυχητικό παράδειγμα της Χιλής, όπως είπε, όπου «το 30% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, υπήρξε άρση των μέτρων, πτώση της συμμόρφωσης και τώρα η χώρα αυτή ζει ένα σφοδρό κύμα της πανδημίας» .

Mέτρα και μετά τον εμβολιασμό

Τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν και με τον εμβολιασμό, τόνισε ο καθηγητής και είπε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα και όχι η εξαφάνιση της επιδημίας όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι θα γίνει σταδιακά με τον έλεγχο της επιδημίας.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις από τον κορονοϊό στους ανθρώπους που νόσησαν, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι η πιθανότητα μακροπρόθεσμα επιπλοκών δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ακόμα καθώς υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία στην βιβλιογραφία. Φαίνεται ότι επηρεάζει το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό, το νευρικό σύστημα, τα νεφρά, το δέρμα αλλά και την ψυχή, εξήγησε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και επιπτώσεις και σε εξωπνευμονικούς ιστούς όπως η όσφρηση και γεύση. «44% των ανθρώπων που νόσησαν ανέφεραν μείωση της ποιότητας ζωής τους, 32% εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα και 55% εξακολουθούσαν να έχουν πάνω από τρία συμπτώματα για αρκετό καιρό», κατέληξε.

Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία

Την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα εδώ και καιρό αποδεικνύει όμως και η εικόνα που επικρατεί στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας εδώ και καιρό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, για ακόμα μία ημέρα, το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων στα οποία νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό δίνει μάχη για τα τόσα περιστατικά. Οι εισαγωγές είναι συνεχείς, ενώ μέχρι το απόγευμα της Τρίτης είναι ενδεικτικό πως στον Ευαγγελισμό υπήρχαν μόνο 8 κρεβάτια ΜΕΘ και συνολικά 50 διαθέσιμες κλίνες. Ανησυχία προκαλεί και η διακομιδή επτά παιδιών στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας το μεσημέρι της Δευτέρας. Τέσσερα από αυτά αντιμετωπίζονται ως περιστατικά Covid μετά από μοριακό τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα 3 έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό έπειτα από διεξαγωγή Rapid test. 

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα την Τρίτη 6 Απριλίου

Στο μεταξύ σε υψηλά επίπεδα είναι τα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο. Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε  4.309 κρούσματα κορονοϊού, 79 θανάτους και 751 διασωληνωμένους. Να σημειωθεί ότι τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν σήμερα 6 Απριλίου είναι 75.182 (PCR:24.543, RAPID: 50.639) και η θετικότητα (PCR+Rapid) είναι στο 5,73%. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.309, εκ των οποίων 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 281.570 (ημερήσια μεταβολή +1,6%), εκ των οποίων 51,4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 94 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.773 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 79, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.532 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 751 (64,6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.788 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 526 (ημερήσια μεταβολή +20,09%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 511 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη). Από το σύνολο των 4.309 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 33 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

H γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 38
  • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 269
  • ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 13
  • ΑΡΚΑΔΙΑΣ 23
  • ΑΡΤΑΣ 2
  • ΑΧΑΪΑΣ 135
  • ΒΟΙΩΤΙΑΣ 65
  • ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 208
  • ΓΡΕΒΕΝΩΝ 17
  • ΔΡΑΜΑΣ 29
  • ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 144
  • ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 289
  • ΕΒΡΟΥ 43
  • ΕΥΒΟΙΑΣ 42
  • ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 5
  • ΖΑΚΥΝΘΟΥ 10
  • ΗΛΕΙΑΣ 46
  • ΗΜΑΘΙΑΣ 34
  • ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 86
  • ΘΑΣΟΥ 4
  • ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 8
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 622
  • ΘΗΡΑΣ 3
  • ΙΘΑΚΗΣ 1
  • ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 46
  • ΚΑΒΑΛΑΣ 45
  • ΚΑΛΥΜΝΟΥ 26
  • ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 46
  • ΚΑΡΠΑΘΟΥ 1
  • ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 24
  • ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 486
  • ΚΕΡΚΥΡΑΣ 10
  • ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 5
  • ΚΙΛΚΙΣ 36
  • ΚΟΖΑΝΗΣ 98
  • ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 32
  • ΚΩ 30
  • ΛΑΚΩΝΙΑΣ 12
  • ΛΑΡΙΣΑΣ 108
  • ΛΑΣΙΘΙΟΥ 15
  • ΛΕΣΒΟΥ 11
  • ΛΕΥΚΑΔΑΣ 2
  • ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 40
  • ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 13
  • ΜΗΛΟΥ 4
  • ΜΥΚΟΝΟΥ 1
  • ΝΑΞΟΥ 5
  • ΝΗΣΩΝ 15
  • ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 176
  • ΞΑΝΘΗΣ 14
  • ΠΕΙΡΑΙΩΣ 296
  • ΠΕΛΛΑΣ 90
  • ΠΙΕΡΙΑΣ 21
  • ΠΡΕΒΕΖΑΣ 3
  • ΡΕΘΥΜΝΟΥ 19
  • ΡΟΔΟΠΗΣ 32
  • ΡΟΔΟΥ 17
  • ΣΑΜΟΥ 9
  • ΣΕΡΡΩΝ 55
  • ΤΡΙΚΑΛΩΝ 29
  • ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 34
  • ΦΛΩΡΙΝΑΣ 14
  • ΦΩΚΙΔΑΣ 9
  • ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 36
  • ΧΑΝΙΩΝ 22
  • ΧΙΟΥ 12
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 1
  • ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 140

Διαβάστε επίσης: Τσιόδρας: 1 στις 100.000 η πιθανότητα θρόμβωσης με το εμβόλιο της AstraZeneca

διασωληνωμένοιανοσίαΚορονοϊόςΣωτήρης Τσιόδρας