Ελλάδα|07.04.2021 19:17

Παράνομες χωματερές: Κατά 1,2 εκατ. ευρώ μειώθηκε το ετήσιο πρόστιμο στην Ελλάδα

Newsroom

Κατά 1,2 εκατομμύρια ευρώ μειώθηκε το ετήσιο πρόστιμο για τις παράνομες χωματερές που πληρώνει η χώρα μας ύστερα από τις καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαικής Ενωσης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η Ελλάδα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής των χρηματικών κυρώσεων, που της είχαν επιβληθεί για ακόμη δέκα από τους παράνομους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων.

Διαβάστε επίσης: Ενοποιούνται 25 πιστοποιητικά - Καθιερώνεται ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας

Συγκεκριμένα εντός του 2020, αποδείχθηκε η αποκατάσταση οκτώ ΧΑΔΑ (Κυθήρων, Μαραθώνα, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Καρύστου, Χαλκιδέων/ θέση «Φάρος», Σερίφου, Πάρου και Λέρου) και η παύση λειτουργίας δύο ΧΑΔΑ (Κυθήρων και Σίφνου) με αποτέλεσμα τη μείωση των ετήσιων προστίμων.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα κατέβαλε το ποσό των 80.000 ευρώ, σε ετήσια βάση, για καθεμία από τις 65 περιπτώσεις παράνομων ΧΑΔΑ που υπήρχαν το Α’ εξάμηνο του 2019. Κατά το Β’ εξάμηνο του ίδιου έτους, είχε αποδειχθεί η παύση λειτουργίας πέντε ΧΑΔΑ (Πάτμου, Κέας, Καρύστου, Σικίνου και Κάσου).

Συνολικά για το Β’ εξάμηνο του 2019 και για το 2020, το ετήσιο πρόστιμο απομειώθηκε κατά 1.200.000 ευρώ, μια μείωση της τάξης του 23%, μέσα σε μόλις 18 μήνες. Πλέον, απομένουν 50 υπό εξέταση περιπτώσεις προστίμων, οι 25 από τις οποίες θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ το 2021, ενώ οι υπόλοιπες εντός του 2022.

«Η παύση λειτουργίας και η αποκατάσταση παράνομων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, για τους οποίους η χώρα μας ζημιώνεται με εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αποτελεί μέρος της μεγάλης προσπάθειάς μας να βάλουμε τάξη σε μια άναρχη κατάσταση. Με μεθοδικότητα προχωράμε τον σχεδιασμό μας στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων με μόνιμες και βιώσιμες λύσεις, οι οποίες θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Η συνολική μείωση των 15 περιπτώσεων προστίμου από τους ΧΑΔΑ, είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και συγκεκριμένου σχεδιασμού από πλευράς του ΥΠΕΝ. Για κάθε ΧΑΔΑ τηρείται χρονοδιάγραμμα ενεργειών και μέχρι σήμερα το συνολικό πρόγραμμα αποκατάστασης εξελίσσεται ικανοποιητικά. Στόχος μας είναι το 2022 να μηδενίσουμε τα πρόστιμα αυτά».

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση υπουργείου Μεταφορών - ΟΣΥ για την παραλαβή των 300 νέων λεωφορείων

χωματερήυπουργείο Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΔικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσηςαπόβληταπρόστιμα