Ελλάδα|09.04.2021 10:20

Εμβόλιο AstraZeneca: Στο μικροσκόπιο των ειδικών - Έρχονται ηλικιακοί περιορισμοί

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Τις τελικές της αποφάσεις αναμένεται να λάβει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τις περιπτώσεις παρενεργειών με θρομβώσεις που καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη και έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία. Μετά και τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι πράγματι το συγκεκριμένο εμβόλιο προκαλεί θρομβώσεις σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι ευρωπαϊκές χώρες καλούνται να λάβουν η καθεμία τη δική της απόφαση. Άλλωστε στους κόλπους της Ε.Ε. δεν υπήρξε συμφωνία για κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι όλοι οι επίσημοι φορείς, διεθνείς και εθνικοί, τονίζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αλλά και ότι τα οφέλη του εμβολίου κατά του κορονοϊού είναι περισσότερα από τις τυχόν παρενέργειες.

Η συνεδρίαση για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη χώρα μας συνεδριάζει σήμερα από τις 9:00 το πρωί και αναμένεται να λάβει τις τελικές της αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr αναμένεται να υπάρξει ηλικιακός περιορισμός και το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών. Πάντως προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με το τι θα γίνονται οι δόσεις που δεν διατίθενται στους πολίτες από ακυρώσεις ραντεβού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το ποσοστό των ακυρώσεων δεν είναι μεγάλο αφού πραγματοποιείται περίπου το 93% των ραντεβού που κλείνονται. Καθημερινά πραγματοποιούνται περίπου 10.000 με 12.000 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Όμως καθημερινά πολίτες πηγαίνουν σε φαρμακεία για να ακυρώσουν το ραντεβού τους για να αποφύγουν το εμβόλιο, ενώ καταγράφεται και μεγάλο ποσοστό αλλαγής εμβολιαστικού κέντρου όπου γίνονται εμβόλια άλλων εταιρειών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συντήρηση και διατήρηση του συγκεκριμένου εμβολίου δεν είναι ιδιαίτερα σύνθετη, όπως είναι του εμβολίου της Pfizer που απαιτεί άμεση αξιοποίηση των δόσεων μετά το άνοιγμα του φιαλιδίου ή και διατήρηση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, γι' αυτό και μελετώνται διάφορα σενάρια.

Πρόβλημα όμως αποτελεί το γεγονός ότι η δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca γίνεται σε 3 μήνες, γεγονός που δεν διευκολύνει ιδιαίτερα τη χορήγησή του σε άτομα που εργάζονται στον τουρισμό ο οποίος αναμένεται να ανοίξει στις 14 Μαΐου σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Αυτό αποτελεί και τον μεγάλο πονοκέφαλο για τα κυβερνητικά στελέχη λένε πηγές του ethnos.gr.  Σήμερα πάντως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα κάνει τις δικές της προτάσεις για την αξιοποίηση των δόσεων που προέρχονται από ακυρώσεις ραντεβού.

εμβόλιοAstraZenecaΕθνική Επιτροπή ΕμβολιασμώνΚορονοϊός