Ελλάδα|15.04.2021 12:56

Με την σεφ που κακοποιήθηκε σεξουαλικά από πρέσβη της Βενεζουέλας συναντήθηκε η Συρεγγέλα

Newsroom

Την δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας και ενός περιβάλλοντος μηδενικής ανοχής της βίας και παρενόχλησης στην εργασία ανακοίνωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα μετά την συνάντησή της την Πέμπτη με το θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Φράνκλιν Γκονζάλες. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά την συνέντευξη ποταμό της Ξένιας Μπουζαρανίδου στις 2 Απριλίου στο ethnos.gr και στον Κώστα Ασημακόπουλο. Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν την παρέμβαση των ελληνικών Αρχών.

Η κ. Συρεγγέλα εξέφρασε τη στήριξή της στην κ. Μπουζαρανίδου, τονίζοντας ότι «είναι μία γυναίκα που βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να καταγγείλει την οδυνηρή εμπειρία που βίωσε στον εργασιακό της χώρο». Η κ. Συρεγγέλα μίλησε για τη γενναιότητα της κ. Μπουζαρανίδου και τη μεγάλη υπομονή που έδειξε μέχρι να δικαιωθεί, ενώ, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπει κανένα πέπλο συγκάλυψης σεξουαλικής κακοποίησης στο πλαίσιο της “πολιτικής ωριμότητας”».

Διαβάστε ακόμη: Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όσες κακοποιημένες γυναίκες θέλουν να μιλήσουν

Από την πλευρά της η κ. Μπουζαρανίδου μίλησε για τον εφιάλτη που βίωσε στον εργασιακό της χώρο και σημάδεψε τη ζωή της, καθώς και για τον μεγάλο αγώνα που έδωσε μέχρι να δικαιωθεί δικαστικά. Ωστόσο, ανέφερε ότι «αισθάνομαι μεγάλη ανακούφιση και ικανοποίηση γιατί η ελληνική δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της και θέλω να στείλω σε όλες τις γυναίκες το μήνυμα ότι δεν πρέπει να σιωπούν, αλλά να μιλούν, να αποκαλύπτουν, να καταγγέλλουν περιστατικά βίας και κακοποίησης, γιατί μόνο έτσι θα αφυπνίσουμε συνειδήσεις και η κοινωνία μας θα προχωρήσει μπροστά» και πρόσθεσε «χαίρομαι που δημιουργούνται σύγχρονες συνθήκες και θεσμοί που βοηθούν και ενθαρρύνουν τις γυναίκες προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι τώρα ήταν πολύ δύσκολο».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Συρεγγέλα υπογράμμισε ότι «εμείς προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες και τις συμβουλεύουμε να σπάσουν τη σιωπή τους. Είμαστε εδώ για να τις βοηθήσουμε και να τις στηρίξουμε. Οι δομές του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων προσφέρουν δωρεάν βοήθεια, συμβουλές ή προστασία σε κάθε γυναίκα που είναι θύμα οποιασδήποτε μορφής παρενόχλησης ή βίας». Πρόσθεσε, δε, ότι «απέναντι σε όποιον ή όποια χρησιμοποιεί τον εκφοβισμό ως μέσον επιβολής δύναμης, θα πρέπει να αντιτάξουμε δυνατούς χαρακτήρες. Χαρακτήρες που θα γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, θα γνωρίζουν πως πρέπει να αντιδρούν και πού να απευθύνονται για να μιλήσουν, να καταγγείλουν ή να ζητήσουν συμβουλή και υποστήριξη».

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα https://metoogreece.gr/ με κεντρικό μήνυμα «Μαζί σπάμε τη σιωπή». Η ιστοσελίδα περιέχει τα πενταψήφια νούμερα που μπορούμε όλοι να καλούμε για συμβουλευτική, ψυχολογική στήριξη και καταγγελίες, καθώς και χρήσιμους συνδέσμους σε σχετικές ιστοσελίδες, ενώ για την προστασία των εργαζομένων -και κυρίως των γυναικών- το Υπουργείο εισάγει αυστηρά μέτρα για τη βία και κακοποίηση στην εργασία, προχωρώντας στην κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της εργασίας. Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα ενταχθούν ρυθμίσεις που θα ενισχύουν την υπάρχουσα νομοθεσία, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας και ένα περιβάλλον μηδενικής ανοχής της βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

Διαβάστε ακόμηΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πάντα με τα θύματα - Εστειλε τον τότε πρέσβη στη Βενεζουέλα

ΒενεζουέλαΜαρία ΣυρέγγελαΑΠΘσεξουαλική κακοποίηση