Ελλάδα|24.04.2021 19:51

Γηροκομείο στα Χανιά: Ψάχνουν τις διαθήκες των ηλικιωμένων - Συγκλονίζουν οι καταγγελίες

Newsroom

Συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες μετά τις καταγγελίες για 68 θανάτους ηλικιωμένων στη διάρκεια ενός έτους, σε γηροκομείο στα Χανιά.  Σύμφωνα με πλητοφορίες, οι τοπικές αρχές έχουν στην κατοχή τους υλικό από κάμερες ασφαλείας που είχε τοποθετήσει το γηροκομείο στους εσωτερικούς χώρους, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς συμπεριφέρονταν προσωπικό και υπεύθυνοι  στους τρόφιμους και αν υπήρξαν παραλείψεις στη φροντίδα τους.

Οι αστυνομικοί φέρεται επίσης να αναζητούν απαντήσεις ακόμη και στις διαθήκες των 68 νεκρών ηλικιωμένων, ενώ πρόσωπο «κλειδί» θεωρείται ο γιατρός που υπέγραφε τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου με την ίδια αιτιολογία της καρδιακής ανακοπής. Οι εισαγγελικές και οι αστυνομικές αρχές δεν αποκλείουν επίσης το ενδεχόμενο οργανωμένου κυκλώματος εκμετάλλευσης ηλικιωμένων.

Διαβάστε ακόμη: Γηροκομείο στα Χανιά: Καταγγελίες που σοκάρουν - «Τους έβλεπα να πεθαίνουν, τους χτυπούσαν»

«Τους έδεναν στα κρεβάτια, τους έδιναν χάπια και τους χτυπούσαν»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV υπήρχαν ηλικιωμένοι δεμένοι, σκελετωμένοι, ανήμποροι να μιλήσουν για τη φρίκη που ζούσαν στα χέρια ανθρώπων που τους φερόντουσαν με τον πιο βάναυσο τρόπο. Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφει στο οπεν πρώην εργαζόμενη του οίκου ευγηρίας στα Χανιά και σοκάρει. Όλα όσα γίνονταν ήταν ένα κοινό μυστικό. Οι τόσοι θάνατοι σε 15 μήνες με κοινή αιτία θανάτου την ανακοπή καρδιάς. Οι ηλικιωμένοι φοβόντουσαν να μιλήσουν στους δικούς τους. Και όταν κάποιος έκανε… το λάθος, τους έβγαζαν τρελούς. 

Πρώην εργαζόμενος του οίκου ευγηρίας, από τον οποίο ξεκίνησε και η καταγγελία, περιέγραψε σκηνές με ανθρώπους δεμένους και βάναυσα χτυπήματα. «Στο γηροκομείο αυτό δούλεψα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σχεδόν έξι μήνες. Αυτά που είχα δει όσο καιρό ήμουν εκεί πέρα, οι καταστάσεις ήταν γενικά δεν ήταν τόσο καλές. Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, δηλαδή τους έδεναν στα κρεβάτια, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν διεγερτικούς, τους έδιναν χάπια για να τους ηρεμήσουν, τους χτυπούσαν πολλές φορές. Υπήρχαν πολλές φορές, κάποια βράδια, όταν τελείωνα τη βάρδιά μου, μου έλεγαν να δέσω κάποιους ανθρώπους και επειδή εγώ δεν έχω μάθει έτσι, έχω μάθει να δουλεύω με τον δικό μου τρόπο και να σέβομαι τους μεγαλύτερους δεν το έκανα. Κάποια στιγμή με πήρανε χαμπάρι και πήγαιναν μετά και τους έδεναν εκείνοι»

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του γηροκομείου δικηγόρος που έχασε τον ηλικιωμένο πατέρα της. Στη συνέχεια κατέθεσαν πρώην εργαζόμενοι του οίκου ευγηρίας οι οποίοι κατήγγειλαν επίσης κακοποίηση των τροφίμων. 

Παρέμβαση εισαγγελέα για το γηροκομείο - Έγινε εκταφή ηλικιωμένης

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα προκάλεσαν οι θάνατοι των 68 ηλικιωμένων στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που κάνουν αναφορά στο θέμα, δίνοντας ταυτόχρονα παραγγελία να προχωρήσει σε όλα τα νόμιμα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.  Κεντρική υπόθεση της εισαγγελικής έρευνας στη φάση αυτή αποτελεί η περίπτωση θανάτου ηλικιωμένης γυναίκας, από χωριό της Κισσάμου, η οποία φιλοξενούνταν στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας και πέθανε 11 μήνες πριν, λόγω ανακοπής, όπως αναφέρεται στο πιστοποιητικό θανάτου.

Λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης μάλιστα έγινε η εκταφή της σορού ηλικιωμένης σε χωριό της Κισσάμου, παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας Χανίων και τεσσάρων ιατροδικαστών, δύο κρατικών και ενός τεχνικού συμβούλου από κάθε πλευρά, δηλαδή της οικογένειας της ηλικιωμένης και του οίκου ευγηρίας.

Για φιάσκο κάνει λόγο ο δικηγόρος του γηροκομείου

Για φιάσκο και ανυπόστατες καταγγελίες χωρίς κανένα στοιχείο κάνει λόγο ο δικηγόρος του γηροκομείου, Ιωάννης Σφακιωτάκη, τονίζοντας ότι δεν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις ούτε καμία παράβαση. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στις εγκαταστάσεις του γηροκομείου παρουσία εισαγγελικών αρχών και ιατροδικαστών στην οποία δεν εντοπίστηκε κάτι μεμπτό. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, κατά την έρευνα του Μαρτίου εντοπίστηκαν δυο τρόφιμοι να είναι δεμένοι στα κρεβάτια τους, με ιατρικούς ιμάντες και μόνο στο σημείο του χεριού για λόγους ασφαλείας καθώς επρόκειτο για βαριά περιστατικά.

Διαβάστε ακόμη: Γηροκομείο στα Χανιά: Έρευνα για τους 68 θανάτους - Εξετάζεται υλικό από κάμερες ασφαλείας

ΚρήτηΓηροκομείοαστυνομίαηλικιωμένοιθάνατοι