Ελλάδα|29.04.2021 14:04

Σε Σωτηρία και Αττικόν οι δοκιμές του «θαυματουργού» ισραηλινού φαρμάκου για τον κορονοϊό

Σοφία Φασουλάκη

Αισιόδοξος για το νέο φάρμακο κατά του κορονοϊού φάνηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας για μία μελέτη στην οποία στην οποία η χώρα μας συμμετέχει με μεγάλο ενθουσιασμό σε τρία ιατρικά τμήματα μεγάλων νοσοκομείων. Στο Σωτηρία και το Αττικόν. Νωρίτερα το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Καθηγητή Ιατρικής Nadir Arber, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νέα θεραπεία για τον κορονοϊό που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ. Παρών στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν και ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Η συζήτηση για την συμμετοχή της χώρας μας στις κλινικές μελέτες άνοιξε τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπένζαμιν Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, είχε βγάλει από την τσέπη του το «θαυματουργό» όπως το είχε χαρακτηρίσει εισπνεόμενο φάρμακο, υποστηρίζοντας ότι είχε θεραπεύσει 29 άτομα, τα οποία το είχαν πάρει κατά τη διάρκεια δοκιμών. Από τότε, Τσιόδρας και Αρμπέρ είχαν συχνές επικοινωνίες και σήμερα ο καθηγητής της Ιατρικής επισκέφθηκε εκτός από το Μέγαρο Μαξίμου και το νοσοκομείο Αττικόν, όπου θα γίνουν οι δοκιμές του φαρμάκου.

Η κλινική μελέτη στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί καταρχάς σε τρία Ιατρικά Τμήματα ελληνικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων - δύο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένα στο ΠΓΝ «Αττικόν»

Η σημερινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό ομόλογό του, κατά την επίσκεψή του στις 8 Φεβρουαρίου στην Ιερουσαλήμ. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στον κ. Νετανιάχου την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει και η χώρα μας στις κλινικές δοκιμές, κάτι που είχαν ζητήσει αρκετές ακόμη χώρες. Την επομένη της συνάντησης των δύο ηγετών, είχε πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Ισραηλινού Καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ. 

Στη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρύτερης συνεργασίας και στον τομέα της βιοτεχνολογίας, ενώ κατά την έναρξη ο κ. Αρμπέρ μετέφερε στον κ. Μητσοτάκη και τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Ξεκινά στην Ελλάδα μελέτη για το ισραηλινό φάρμακο

«Πρόκειται για μια νέα μελέτη στην οποία συμμετέχουμε με ενθουσιασμό. Η μελέτη αξιοποιεί μια νέα μέθοδο μεταφοράς ενός νέου φαρμάκου, που βασίζεται στα εξωσώματα, νανοσωματίδια που συμμετέχουν στις διακυτταρικές διεργασίες. Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος βάσει των όσων προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ. Προχωρούμε στη διεξαγωγή κλινικής μελέτης 2ης Φάσης, εδώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογήσουμε παραμέτρους όπως η ασφάλεια, η δοσολογία και η αποτελεσματικότητα» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, στον πρωθυπουργό.

Βρισκόμαστε στη Φάση 2

Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης Φάσης 2 θα ακολουθήσει η μεγάλη μελέτη Φάσης 3 σε διεθνές επίπεδο, υπό το συντονισμό του Καθηγητή Αρμπέρ, ο οποίος είναι ο ερευνητής που ξεκίνησε με αυτήν την πρωτοπόρα ιδέα και είναι πίσω από την εφεύρεση.

«Είμαι πολύ πολύ χαρούμενος που είστε εδώ. Θυμάμαι πως η σχετική συζήτηση προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου. Και θυμάμαι ότι τον ρώτησα, καθώς είχα διαβάσει σε εφημερίδες αρθρογραφία σχετικά με τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα της «Φάσης 1» της κλινικής μεθόδου. Τότε, ο κ.  Νετανιάχου είπε «Θα καλέσω αμέσως τον κ. Καθηγητή».

Σας τηλεφώνησε και να 'μαστε εδώ. Είναι μεγάλη μου χαρά που συνεργαζόμαστε. Ας ελπίσουμε πως θα αποδείξουμε στη «Φάση 2» της κλινικής δοκιμής ότι η μέθοδος αυτή κάνει θαύματα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον καθηγητή Arber να μιλά με θερμά λόγια για τους Έλληνες γιατρούς.

«Θα πρέπει να μείνουμε ταπεινοί και μετριόφρονες - αλλά είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Μάλιστα θέλω να επισημάνω πως ήρθα εδώ αυτοπροσώπως καθώς ήθελα ιδίοις όμμασι να δω αρχικά τους ανθρώπους και στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις. Μιλάμε για εξαιρετικούς γιατρούς και ανθρώπους που ενέπνευσαν την εμπιστοσύνη μου. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό» είπε ο καθηγητής Αρμπέρ.

ΣωτηρίαΑττικόνΣωτήρης ΤσιόδραςφάρμακοΚορονοϊός