Κλείνουν η λίμνη Μπελέτσι και τα Ανάκτορα στο Τατόι - Αντιπυρικά μέτρα σε 20 κόκκινες περιοχές
Κώστας ΑσημακόπουλοςΕδώ και μία εβδομάδα έχει αρχίσει η αντιπυρική περίοδος και οι προετοιμασίες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας χτυπούν κόκκινο.
Eπισήμως η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαΐου και σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr έχει σημάνει συναγερμός σε όλη την κυβέρνηση μετά τις απόρρητες εκθέσεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σχετικά με το φορτίο καύσιμης ύλης που υπάρχει διάσπαρτο στις δασικές εκτάσεις της Αττικής.
Πρόκειται για φορτίο καύσιμης ύλης από δέντρα και κλαδιά των δέντρων που έσπασαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια» στα μέσα Φεβρουαρίου και έχουν πλέον ξεραθεί και αποτελούν εστίες υψηλού φορτίου καύσης σε περίπτωσης πυρκαγιάς.
Στο κόκκινο 20 περιοχές
Από την πλευρά τους οι Δήμοι με επείγοντα έγγραφα τους προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη ζητούν να χρηματοδοτηθούν άμεσα εργολαβίες για τον καθορισμό των δασικών εκτάσεων.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ειδικό σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο του 2021 το οποίο θα δίνει έμφαση στην πυροπροστασία των ευαίσθητων περιοχών.
Στο κόκκινο βρίσκονται 20 περιοχές της Αττικής οι οποίες στα μέσα της νέας εβδομάδας θα ανακοινωθούν και επίσημα από τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη και θα ενταχθούν στο καθεστώς «επαπειλούμενου κινδύνου».
Αναμένονται ανακοινώσεις από Χρυσοχοΐδη, Χαρδαλιά
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο καθεστώς που εφαρμόστηκε με επιτυχία στο προστατευόμενο δάσος του Σχινιά και θα έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά των περιοχών που κηρύττονται σε έκτακτη ανάγκη. Τις τελευταίες ημέρες έγιναν δύο τηλεδιασκέψεις μεταξύ του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής και άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών και δημάρχων Δήμων της Περιφέρειας Αττικής.
Πρόταση να κλείνουν ανάκτορα και Μπελέτσι
Οι δύο περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων είναι το δάσος στα βασιλικά κτήματα στο Τατόι και η Ιπποκράτειος Πολιτεία. Και οι δύο περιοχές έχουν πολλά κοινά και πολλές ιδιαιτερότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρόκειται για κοντινές περιοχές καθώς βρίσκονται σχετικά κοντά στους πρόποδες του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας όπου υπάρχει πυκνό παρθένο δάσος.
Χιλιάδες επισκέπτες χωρίς διαφυγή
Το αρνητικό είναι πως και στις δύο περιοχές υπάρχουν δύο αξιοθέατα που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών από όλη την Αθήνα.
Η πρώτη περίπτωση αφορά τους επισκέπτες στα βασιλικά κτήματα και στα ανάκτορα και η δεύτερη περίπτωση αφορά τη Λίμνη Μπελέτσι που βρίσκεται στο άνω μέρος της Ιπποκρατείου Πολιτείας.
Και στις δύο περιπτώσεις χιλιάδες πολίτες επισκέπτονται καθημερινά τα δύο αξιοθέατα, ενώ τα σαββατοκύριακα η κατάσταση ξεφεύγει εκτός ελέγχου με εκατοντάδες αυτοκίνητα να μποτιλιαρίζονται ή και να παρκάρονται πάνω στους μοναδικούς δρόμους διαφυγής.
Κλείνει ο δρόμος από τα διπλοπαρκαρισμένα
Εξω από την είσοδο των βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι τα Σαββατοκύριακα τα αυτοκίνητα είναι διπλοπαρκαρισμένα σε σημείο που ο στενός δρόμος να κλείνει για τα μεγάλα οχήματα και μεταξύ αυτών και για τα οχήματα των υπηρεσιών ανάγκης. Μάλιστα υπάρχει και σχετική έκθεση της Πυροσβεστικής που αναφέρει πως σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης τα μεγάλα οχήματα της πυροσβεστικής δε μπορούν να περάσουν για να επέμβουν εγκαίρως. Το θέμα έχει αναδείξει και ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός με πρόταση να γίνει χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων έξω από την πύλη των ανακτόρων και να υπάρχει αστυνόμευση του χώρου σε συνεννόηση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Μόνο δύο διέξοδοι από την Ιπποκράτειο
Ακόμα πιο πολύπλοκη είναι η κατάσταση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Η λίμνη Μπελέτσι συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες και υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι διαφυγής. Ο ένας προς το Κατσιμίδι που όμως μπαίνει μέσα στο δάσος της Πάρνηθας και άλλος κατεβαίνει προς τις Αφίδνες αλλά είναι πολύ στενός. Επι πλέον στην Ιπποκράτειο Πολιτεία υπάρχουν περίπου 650 κατοικίες οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται μέσα σε πυκνό δάσος.
Οι προτάσεις του Δήμου Ωρωπού
Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης από τις αρχές Μαρτίου έχει ενημερώσει όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν. Ο Δήμος Ωρωπού με 150.000 στρέμματα δασικής έκτασης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της Αττικής αλλά με τις περισσότερες δασικές εκτάσεις. Ο Γιασημάκης είναι θετικός στο ενδεχόμενο να κλείνει η λίμνη Μπελέτσι όταν η πρόβλεψη των μετεωρολόγων δίνει αέρα περισσότερο από 4 μποφόρ, ενώ έχει καταθέσει πακέτο προτάσεων για την πυροπροστασία των ευαίσθητων περιοχών και ειδικά για τη Μαλακάσα που έχει τη δομή μεταναστών, τον Κάλαμο, τους Αγίου Αποστόλους, το Καπανδρίτι, τον Αυλώνα, τις Αφίδνες τη Νέα Πολιτεία και φυσικά την Ιπποκράτειο Πολιτεία όπου η κυβέρνηση εκπονεί ξεχωριστό πρόγραμμα.
Το μέτρο των επαπειλούμενων περιοχών
Το μέτρο με το κλείσιμο των επαπειλούμενων περιοχών εφαρμόστηκε με επιτυχία στο δάσος του Σχινιά. Επίσης υπάρχει έτοιμη μελέτη για καθαρισμό και διάνοιξη δρόμων στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Όλα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν στην τελευταία σύσκεψη που έγινε μεταξύ των Χρυσοχοΐδη, Χαρδαλιά και δημάρχων και εντός της εβδομάδας αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με τις παρεμβάσεις στα βασιλικά ανάκτορα και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία γενικότερα ενώ θα ανακοινωθούν και περίπου 20 περιοχές που μπορούν να εξελιχθούν σε ένα «νέο Μάτι» εφόσον υπάρξουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και αρνητικές συγκυρίες. Μεταξύ αυτών είναι ακόμα το παρθένο δάσος στα Περιστέρια Σαλαμίνας, Αγίας Κυριακής και Αγίας Τριάδας του Δήμου Σπατών, Αρτέμιδας, του Φασίδερι στην Κηφισιά κ.α.
- Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τι θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός
- Η τραγωδία στο Μάτι, δίκοπο μαχαίρι για τον Κασσελάκη: Οι στόχοι και τα αποτελέσματα της επίθεσης στην κυβέρνηση Τσίπρα
- Ακρίβεια: Σχέδιο για «μπλόκο» στις παραπλανητικές προσφορές στα σούπερ μάρκετ - Τι θα αλλάξει
- Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σκοτώνεται στο ελληνοϊταλικό μέτωπο – Το γράμμα που δεν έστειλε ποτέ