Ελλάδα|10.05.2021 20:07

Ζώα συντροφιάς: «Βροχή» τα σχόλια στη διαβούλευση του νομοσχεδίου

Μαρία Λιλιοπούλου

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο σε μόλις τέσσερεις ημέρες από την ανάρτησή του σε δημόσια διαβούλευση, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 3.000 σχόλια.

Από αυτά πάνω από 1.000 αφορούν το ζήτημα της υποχρεωτικής στείρωσης, ενω σημαντικές αντιδράσεις καταγράφονται και ως προς το θέμα της εκτροφής και της σύστασης της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης. Την ίδια στιγμή μεγάλο μέρος των κτηνιάτρων τάσσονται εναντίον πολλών από τις προβλέψεις με τους κτηνιάτρους του Δημοσίου να καταγγέλλουν και τον προωθούμενο κατακερματισμό της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας με τη μεταφορά τμήματός της από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Διαβάστε επίσης: Ζώα Συντροφιάς: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο - 18 ερωτήσεις και απαντήσεις

«Η κυβέρνηση τη στιγμή που επαγγέλλεται το επιτελικό και αξιοκρατικό κράτος της αριστείας, την ίδια στιγμή αποκόπτει μία ολόκληρη Κτηνιατρική Κεντρική Δομή από τον κορμό της Κεντρικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη μεταφέρει στο Υπουργείο Εσωτερικών αγνοώντας την επιστημονική κοινότητα της χώρας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, όλα τα θεσμικά όργανα που εκπροσωπούν τους Κτηνιάτρους και τους Γεωτεχνικούς της Χώρας, την πλειοψηφία των φιλόζωων πολιτών και τον υπουργό Εσωτερικών της υυβέρνησής της που δεσμεύτηκε στη Βουλή ότι δεν θα μεταφερθεί αρμοδιότητα από το Υπ.Α.Α.Τ., για να ολοκληρώσει μια λάθος εξαγγελία προς ικανοποίηση του αιτήματος μιας ακραίας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, η οποία διαχρονικά - από την ίδρυσή της - κατηγορεί συλλήβδην το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων και όσους προσπάθησαν να εφαρμόσουν κανόνες για την προστασία των ζώων συντροφιάς», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ).

Η Ενωση χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου «κατάπτυστο» προσθέτοντας πως «επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις παράνομες δραστηριότητες ορισμένων Φιλοζωικών Οργανώσεων και Δήμων (παράνομα καταφύγια, παράνομες υιοθεσίες και παράνομη διακίνηση ζώων συντροφιάς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, κ.ά.) και παραδίδει την διαχείριση των αδεσπότων ζώων συντροφιάς βορά προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες και σε ΜΚΟ επιχορηγώντας τους με χρήματα του Ελληνικού λαού χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τους Δήμους και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες».

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πολλές από τις προτάσεις του έγιναν αποδεκτές στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου επαναλαμβάνοντας, πάντως, την αντίθεσή του στην υποχρεωτικότητα των στειρώσεων. Επισημαίνει ως θετικό το ότι αναβάλλεται έως το 2024 η σχετική υποχρέωση των ιδιοκτητών υπογραμμίζοντας όμως ότι «Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε αντίθετοι των διατάξεων περί αναγκαστικών στειρώσεων των ζώων». 

Υπενθυμίζεται ότι στον σχολιασμό του αρχικού κειμένου ο ΠΚΣ είχε τονίσει ότι αντιτίθεται «στην υποχρεωτικότητα της στείρωσης σε όλα τα ζώα συντροφιάς και μάλιστα αδιακρίτως φύλου και είδους. Μία τέτοια πρόβλεψη φανερώνει αντιεπιστημονική, ολοκληρωτικού τύπου προσέγγιση και ελλιπή ανάλυση του φαινομένου του υπερπληθυσμού των αδέσποτων».

Προσέθετε μάλιστα πως εκτός της Ρουμανίας και της Κροατίας και μάλιστα όχι καθολικά, αλλά υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις, σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υφίσταται υποχρεωτικότητα της στείρωσης.

Για ένα νομοσχέδιο, το οποίο «αδιαμφισβήτητα αποσκοπεί στην ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ΜΚΟ και σωματεία, την νομιμοποίηση της παραμονής των αδέσποτων ζώων σε παράνομα καταφύγια που λειτουργούν από ιδιώτες και σωματεία μέσω του θεσμού του αναδόχου και άλλων διάτρητων και φωτογραφικών διατάξεων καθώς και την διευκόλυνση την διακίνησης και εμπορίας αδέσποτων ζώων», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του, να αγνοήσει τις αντιδράσεις όλων των αρμόδιων και επιστημονικών φορέων και να παρακάμψει τους αρμοδίους υπουργούς, «δεικνύει το πως αντιλαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου την προστασία των ζώων συντροφιάς και τα κριτήρια καλής νομοθέτησης».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου προβλέπει την υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς καθώς σε αντίθετη περίπτωση στον ιδιοκτήτη του θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ξεκινά από την 1η.9.2023, ενώ τα πρόστιμα για την παράβαση της υποχρέωσης στείρωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.

Στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών περιλαμβάνεται και η σήμανση και καταγραφή του ζώου στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.

Αρμόδιοι για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς παραμένουν οι δήμοι, οι οποίοι αποκτούν την υποχρέωση περιοδικής σύνταξης και υποβολής επιχειρησιακού προγράμματος δράσεων. Οι δήμοι θα έχουν δυνατότητα συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.

Για τη χρηματοδότηση των δήμων, θεσπίζεται ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την επωνυμία «Άργος», ενώ δίνεται η δυνατότητα επιχορήγησης και φιλοζωικών σωματείων και φιλοζωικών οργανώσεων.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει την πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους και σε καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς (pet shops), καθώς επίσης και τις αγγελίες «για ζευγάρωμα». Για την προώθηση των υιοθεσιών δημιουργείται και λειτουργεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Σε ό,τι αφορά την κακοποίηση ζώων, διευρύνεται ο ορισμός της με την ξεκάθαρη αναφορά σε εγκατάλειψη, πυροβολισμό, εκούσιο τραυματισμό και φόλες (δηλητηρίαση).

Επίσης αυστηροποιούνται τα υφιστάμενα πρόστιμα και θεσπίζεται η ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και ιστοσελίδας, καθώς και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών στο αρχηγείο της Αστυνομίας για τη διευκόλυνση αναφοράς περιστατικών κακοποίησης ζώων.

Διαβάστε επίσης: Ζώα συντροφιάς: Υποχρεωτική στείρωση με ...αστερίσκους

στείρωσηκατοικίδιαζώα συντροφιάςαδέσποτα ζώα