Ελλάδα|19.05.2021 20:18

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στην ΕΜΑΚ: Ετοιμάζουν προσφυγές Πυροσβέστες

Τίμος Φακαλής

Γραμμή «άμυνας» από πυροσβέστες μετά την διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για υποχρεωτικό εμβολιασμό των 400 μελών στις 8 ΕΜΑΚ που διαθέτει η χώρα. Η διαταγή αυτή προκάλεσε ήδη την κινητοποίηση των πυροσβεστών, που είναι έτοιμοι να καταθέσουν προσφυγές εφόσον η διαταγή γενικευτεί με οδηγία για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ενδεικτικά, πυροσβέστες στο Βόρειο Αιγαίο, φέρονται προβληματισμένοι για τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr τουλάχιστον 20 πυροσβέστες από τους συνολικά 200 που διαθέτει το νησί της Λέσβου δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και θα έχουν συνάντηση την Πέμπτη 20 Μαΐου με δικηγόρο του νησιού προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους σε νομικό επίπεδο.  

Όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος «συνάδελφοι οι οποίοι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρο και προχωρούν τις διαδικασίες έτσι ώστε να είναι έτοιμοι και να αντιδράσουν σε περίπτωση που εκδοθεί αντίστοιχη διαταγή με αυτήν που εκδόθηκε για την ΕΜΑΚ και θα προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου των πυροσβεστών».

Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμός: Η ΕΜΑΚ άνοιξε το δρόμο - Ποιοι ακολουθούν στο δημόσιο, τι θα γίνει με τους υγειονομικούς

Υποβάθμιση για την ΕΜΑΚ μια ενδεχόμενη αλλαγή προσωπικού

Εκτίμηση του προέδρου της Ένωσης Πυροσβεστών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι ότι δεν θα προχωρήσει στην πράξη η διαταγή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην ΕΜΑΚ και όπως αρχικά είχε διαρρεύσει αντίστοιχο σχέδιο για τα γυμναστήρια (με άνοιγμα μόνο σε εμβολιασμένους), στην πορεία ακυρώθηκε. «Δεν μπορείς να αποσπάσεις έναν πυροσβέστη γενικών καθηκόντων και να τον μετακινήσεις στην ΕΜΑΚ και να απομακρύνεις τον άνθρωπο από την ΕΜΑΚ ο οποίος έχει εκπαιδευτεί σε συγκεκριμένα πράγματα. Εννοώ ότι είναι ένα ειδικό Σώμα και για να δουλέψει χρειάζονται και άνθρωποι με ειδική εκπαίδευση οι οποίοι είναι ελάχιστοι αυτή τη στιγμή. Θεωρώ ότι θα είναι υποβάθμιση για την ΕΜΑΚ εάν γίνει αλλαγή του προσωπικού, έτσι αυθαίρετα και τόσο γρήγορα».

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικού Σώματος: Ατυχής η διατύπωση της διαταγής του Αρχηγείου

Ατυχή χαρακτηρίζουν την διατύπωση της διαταγής του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τόσο ο Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικού Σώματος όσο και η Βάσω Χαρέλα μέλος του ΔΣ της Ένωσης Υπαλλήλων ΠΣ Κεντρικής Μακεδονίας. Η διαταγή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις εντός του Σώματος παραδέχεται ο κ. Σταθόπουλος προσθέτοντας, ωστόσο, ότι σε πρακτικό επίπεδο αυτή αποτελεί για το Σώμα θέσφατο.

«Υπάρχουν άνθρωποι στην ΕΜΑΚ που δεν θέλουν να εμβολιαστούν αλλά αν είναι 5 στους 400 είναι ασήμαντη, αμελητέα ποσότητα. Θα δούμε τι θα κάνουμε με αυτούς. Για να βγουν στο εξωτερικό και να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επιχείρηση σε άλλη χώρα θα πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούν. Αλλιώς δεν μπορούν προσφέρουν βοήθεια. Φανταστείτε να μας ζητήσει βοήθεια π.χ. η Τουρκία και μεις να μην μπορούμε να πάμε γιατί δεν εμβολιαστήκαμε. Τότε τι θα γίνει;» αναρωτήθηκε ο κ. Σταθόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν αρνηθήκαμε να εμβολιαστούμε. Και οι συνάδελφοι απόρησαν με τη διαταγή. Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο για να βγει αυτή την διαταγή. Αν η ηγεσία διαπίστωνε κάτι, τότε να το συζητήσουμε αλλά τώρα δημιουργήθηκε ένα θέμα μεγάλο χωρίς να υπάρχει θέμα».  

«Κανείς δεν είπε ότι το αρχηγείο θα δρομολογήσει άμεσα την αντικατάσταση από την ΕΜΑΚ»

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο δεν θα μετακινηθεί κανείς άμεσα από την ΕΜΑΚ. «Κανείς δεν είπε ότι το Αρχηγείο θα δρομολογήσει άμεσα την αντικατάστασή τους. Αυτό μπορεί να γίνει και μετά από δύο χρόνια. Δεν θα γίνει άμεσα. Θα εκπαιδευτούν νέα άτομα για 6 μήνες. Ουδείς αναντικατάστατος. Δεν μπορείς να εκβιάσεις την υπηρεσία για ένα τέτοιο θέμα». 

Η ΕΜΑΚ ως ειδική υπηρεσία συμμετέχει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και ως εκ τούτου οφείλει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμη να συμμετάσχει -κατόπιν αιτήματος της Ε.Ε. σε επιχειρήσεις διάσωσης σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, το προσωπικό της οφείλει να είναι εμβολιασμένο τόσο για κορονοϊό όσο και για άλλες μεταδοτικές ασθένειες προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του ανέφεραν στο ethnos.gr ανώτατες πηγές της Πυροσβεστικής.

Ένας στους δύο πυροσβέστες εμβολιάστηκε μέχρι στιγμής στη Θεσσαλονίκη 

Μετά την διαταγή του Αρχηγείου, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία και πίνακες από τις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για την κατάσταση εμβολιασμών σε αυτές.  Ενδεικτικό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% του Σώματος (από τα 800 άτομα έχουν κάνει το εμβόλιο τα 420) και με τη δεύτερη δόση ενώ συνεχίζεται ο προγραμματισμός των εμβολιασμών. Την ίδια ώρα στη 2η ΕΜΑΚ που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη έχουν εμβολιαστεί πάνω από τα 40 άτομα από τα συνολικά 68.

Βάσω Χαρέλα: Το Αρχηγείο δεν έχει ενδείξεις ότι αρνήθηκαν συνάδελφοι να εμβολιαστούν 

«Το Αρχηγείο δεν έχει ενδείξεις ότι αρνήθηκαν οι συνάδελφοι να εμβολιαστούν.Κακώς φέρνει αντιμέτωπους τα μέλη της ΕΜΑΚ με την κοινωνία. Εδώ και ένα χρόνο αποδείξαμε με την έναρξη του κορονοϊού ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή και φροντίζουμε πρωτίστως για την ασφάλεια των πολιτών και τη δική μας ασφάλεια. Πιστεύω η διαταγή προκάλεσε λάθος εντυπώσεις διότι οι συνάδελφοι δεν έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν» δήλωσε  από την πλευρά της η Βάσω Χαρέλα 

Διαβάστε ακόμη: EMAK: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε όλους - Eκτός υπηρεσίας οι αρνητές

εμβολιασμόςεμβόλιοΚορονοϊόςπυροσβέστεςΕΜΑΚ