Ελλάδα|19.05.2021 16:51

Πώς τα υπολείμματα τροφίμων από τα γεύματα των φοιτητών του ΑΠΘ θα γίνουν «καύσιμο»

Newsroom

Με την εγκατάσταση μιας καινοτόμου μονάδας αερόβιας χώνευσης απορριμμάτων τροφίμων στη Φοιτητική του Λέσχη, όπου σιτίζονται χιλιάδες φοιτητές, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προχώρα στον σχεδιασμό να γίνει πρότυπο ίδρυμα στη διαχείριση αποβλήτων και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Μπορούν τα υπολείμματα των γευμάτων που καταναλώνουν οι φοιτητές αντί να καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου; Αυτή είναι η τελική στόχευση του ερευνητικού έργου, που ξεκίνησε με την τοποθέτηση και λειτουργία μέσα στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης (ΠΦΛ) του ΑΠΘ ενός συστήματος διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων τροφίμων που μιμείται τη διαδικασία φυσικής πέψης.

Στην πρώτη φάση του ερευνητικού έργου, που συντονίζουν οι καθηγητές του Τμήματος Χημείας Θοδωρής Καραπάντσιος και Αναστασία Πανταζάκη, το σύστημα που έχει τεθεί σε λειτουργία μετατρέπει σε χυλό τα υπολείμματα των τροφίμων που παράγονται στη διαδικασία της προετοιμασίας των γευμάτων, τα οποία λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων οι φοιτητές από την αρχή της πανδημίας τα παραλαμβάνουν σε πακέτο. 

«Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης φάσης, όπου αρχικά μελετάμε την εξειδίκευση με βάση το είδος των απορριμμάτων, για να δούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει η διαδικασία με τα υπολείμματα τροφίμων π.χ. σε ένα αλλαντοποιείο, σε ένα κονσερβοποιείο, σε μονάδες που παράγουν συγκεκριμένα προϊόντα και να βελτιστοποιήσουμε την ενζυμική διεργασία χώνευσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Επόμενο βήμα μπορεί να είναι η εγκατάσταση στη φοιτητική λέσχη ενός διαφορετικού συστήματος, όπου θα απορρίπτουν οι ίδιοι φοιτητές τα υπολείμματα του φαγητού τους. Και ως επόμενο βήμα θα έχει αξία να μελετήσουμε την ικανότητα να παράγουμε, μέσω της διαδικασίας αυτής, βιοαέριο για τις ανάγκες της Λέσχης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καραπάντσιος.

«Τώρα ελαχιστοποιούμε τον όγκο των απορριμμάτων, καθώς ο χυλός καταλήγει στην αποχέτευση, ενώ μέσα από τη λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής βιοαερίου στόχος είναι να παίρνουμε τον χυλό και να τον αξιοποιούμε παράγοντας ενέργεια», εξήγησε.

τρόφιμααπορρίμματαΑΠΘ