Ελλάδα|19.05.2021 21:28

Πρόεδρος Ποντίων: H ατζέντα της Ελλάδας πρέπει να έχει πάντα ψηλά τη δικαίωση των Ποντίων

Κώστας Ασημακόπουλος

Η 102η επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανποντιακής Ομοπονδίας Ελλάδας το ορόσημο για τη δικαίωση του αγώνα και της μνήμης όσων μαρτύρησαν. Όπως τόνισε οι συγκυρίες είναι θετικές αρκεί η Ελλάδα να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας όπως συνέβη και με τη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Η δικαίωση των Αρμενίων με την αναγνώριση της γενοκτονίας τους από τις ΗΠΑ μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Δεν ήταν τυχαία η δικαίωση των Αρμενίων. Έγινε με πολυετή κόπο και αγώνες. Τον ίδιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε και στο ποντιακό ζήτημα. Μόνο έτσι θα έρθει η μεγάλη δικαίωση», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Γιάννης Βαρυθυμιάδης o oποίος αντιπροσωπεύει 480 πρωτοβάθμια σωματεία Ποντίων.

Διαβάστε επίσης: Με Πόντιους Εύζωνες η αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς

Ψηλά στην ατζέντα

Τόνισε πως είναι ικανοποιημένος από τη σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά τόνισε πως οι μνήμες όσων μαρτύρησαν θα ησυχάσουν όταν αναγνωριστεί από όλη την παγκόσμια κοινότητα η γενοκτονία των Ποντίων παραπέμποντας και στο ψήφισμα του Συνεδρίου το 2019: «Τα πρακτικά του Συνεδρίου θα καθαρογραφούν σύντομα από τη Βουλή των Ελλήνων και θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο στην Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας. Οπου στεκόμαστε και βρισκόμαστε ως Ελλάδα πρέπει να αναδεικνύουμε το ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων και μόνο τότε θα δικαιωθούμε και θα ησυχάσουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους 353.000 αδικοχαμένους προγόνους μας, στην πλειοψηφία τους άκακα γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, που έβαψαν με το αίμα τους το χώμα και έμεινα άταφοι στη βορά των αγριμιών σε άγνωστα μέρη».

O πρόεδρος της ΠΟΕ Γιάννης Βαρυθυμιάδης με τον Κυριάκο Μπατσάρα πρόεδρο των Ασσυρίων / copyrigth ethnos.gr

Μετά τον Μπάιντεν η πολιτική βούληση

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ τόνισε πως οι συγκυρίες είναι θετικές μετά και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν: «Πέρα από το αίσθημα της δικαίωσης, η δήλωση του προέδρου Μπάιντεν, αποπνέει κι ένα ελπιδοφόρο αέρα που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το γρηγορότερο και με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Είναι σημαντική και σε κομβικό σημείο στον αγώνα για την Διεθνή Αναγνώριση και εφαλτήριο για την δυναμική συνέχιση της προσπάθειας μας. Επιβεβαιώνει πανηγυρικά, για άλλη μια φορά, το δίκαιο του αιτήματος μας προς την διεθνή κοινότητα για Αναγνώριση της Γενοκτονίας. Δείχνει απερίφραστα πλέον, ότι το όλο ζητούμενο είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Μετά την επαρκέστατη ιστορική τεκμηρίωση και την πλήρη νομική κάλυψη της διεκδίκησης, φαίνεται πια καθαρά ότι αυτό που λείπει είναι να υλοποιηθεί το πολιτικό σκέλος. Η αναφορά του αμερικανού προέδρου και σε άλλες χριστιανικές κοινότητες, δείχνει και την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ιστορικά, αναφερόμαστε σε ένα ενιαίο σχέδιο των Νεοτούρκων, που απέβλεπε στην φυσική εξόντωση των χριστιανιών (Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι), εκτελέστηκε την ίδια χρονική περίοδο σε όλες τις περιπτώσεις και αφορούσε τους πληθυσμούς του ίδιου γεωγραφικού χώρου της Μικράς Ασίας (Πόντος, Ιωνία, Καππαδοκίακ.λπ.) και την Ανατολική Θράκη».

Οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης

Σχετικά με τη σημασία της σημερινής ημέρας είπε:  «Η 19η Μαΐου για τους απανταχού Έλληνες Ποντιακής καταγωγής είναι μια μέρα-ορόσημο και συνάμα μια μέρα-σύμβολο. Εννοιολογικά, περιλαμβάνει και περιγράφει το σύνολο των γενοκτόνων ενεργειών που έπληξαν τον λαό μας κατά τη περίοδο 1914-1923, αλλά και την ηρωική, ψυχική και πνευματική, αντίσταση των προγόνων μας όσο και τη γενναία αντίσταση των ανταρτών στα βουνά του Πόντου. Όλα αυτά τα δεινά που έπληξαν τους Έλληνες του Πόντου, οφείλονται στο καλά σχεδιασμένο, ενορχηστρωμένο και εκτελεσμένο σχέδιο των Νεοτούρκων με την ηθική και υλική συνδρομή του Γερμανικού παράγοντα, που απέβλεπε στην πλήρη εξολόθρευση του χριστιανικού στοιχείου από τον γεωγραφικό χώρο της Μικράς Ασίας. Ως αποτέλεσμα θα είχαν μια πληθυσμιακή ομάδα με συνεκτικό κρίκο όχι την φυλετική ταυτότητα αλλά την θρησκευτική, ώστε να οικοδομήσουν στη συνέχεια ένα νέο εθνικό κράτος, την Τουρκία. Η πρώτη Γενοκτονία του 20ου αιώνα, των Χριστιανών της Μικράς Ασίας, μεταξύ αυτών και των Ελλήνων του Πόντου, έμεινε ατιμώρητη και στο απυρόβλητο κι έτσι στις επόμενες δεκαετίες, μέχρι και τις μέρες μας, βρήκε και βρίσκει άξιους μιμητές που εγκληματούν κατά της ανθρωπότητας σχεδόν με τις ευλογίες του «πολιτισμένου» κόσμου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τελείωσε αυτό το δράμα. Με τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες και την αναγκαστική προσφυγιά πάνω από συνολικά 1.500.000 χριστιανών της Μικράς Ασίας».

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα ενότητας απηύθυνε ο Ιβάν Σαββίδης στην εκπομπή του OPEN «353.000 αθώα θύματα! Δεν ξεχνούμε!»

ΠόντιοιΓενοκτονία ΠοντίωνΓενοκτονία των ΑρµενίωνΤζο ΜπάιντενΚυριάκος Μητσοτάκης