Ελλάδα | 20.05.2021 16:25

Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου: Ποντίστηκε καλώδιο 174 χιλιομέτρων

Newsroom

Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, καθώς περατώθηκα οι εργασίες στα Χανιά και την Νεάπολη Λακωνίας, ενώ πραγματοποιήθηκε επιτυχής δοκιμαστική ηλέκτριση όλων των τμημάτων του έργου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν ο ΑΔΜΗΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Καλώδιο 174 χιλιομέτρων

Το μήκος του υποβρύχιου καλωδίου που ποντίστηκε μέχρι και σε 1.000 μέτρα βάθος φθάνει τα 174 χιλιόμετρα, ενώ το έργο κόστισε συνολικά 397 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρων) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς.

Η διασύνδεση συνιστά το πρώτο βήμα για την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού και τη μετάβαση της Κρήτης σε ένα καθαρότερο μείγμα ενέργειας, καθώς θα καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού, υποκαθιστώντας την παραγωγή των παλαιότερων τοπικών μονάδων που είναι και οι πλέον ακριβές και ρυπογόνες, ενώ ακολουθεί η μεγάλη διασύνδεση Ηράκλειο - Αττική που είναι υπό κατασκευή.

Το κόστος του έργου, 397 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ). Όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, η νέα διασύνδεση ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες και καταρρίπτει παγκόσμια ρεκόρ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρων) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς.

Ανάρτηση Μητσοτάκη για το έργο

Ανάρτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου έκανε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας: «Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου είναι πλέον πραγματικότητα. Θα καλύψει αρχικά το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού, αντικαθιστώντας παλιές και ρυπογόνες τοπικές μονάδες. Όταν ολοκληρωθεί, θα μηδενιστούν οι εκπομπές CO2 για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης μειώνοντας και το κόστος ρεύματος. Συγχαρητήρια στον ΑΔΜΗΕ για αυτό το σημαντικό έργο υποδομής.»

υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεσηΚρήτηΠελοπόννησος