Ελλάδα|04.06.2021 19:54

Σύνορα: Ουρές, ταλαιπωρία και εκνευρισμός για τους τουρίστες στις πύλες εισόδου

Newsroom

Πάνω σε κλειστά σύνορα πέφτουν όσοι τουρίστες προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα μας από το τελωνείο των Ευζώνων μετά τις 11 το βράδυ, καθώς το τελωνείο κλείνει.  Τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να καλύψει μεγάλο μέρος των οικονομικών απωλειών που προκάλεσε ο κορονοϊός μέσω του τουρισμού, η εμπειρία των διακοπών στην Ελλάδα ξεκινά για χιλιάδες ταξιδιώτες με εκνευρισμό και πολύωρη ταλαιπωρία στα σύνορα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN καθυστερήσεις καταγράφονται και στον Προμαχώνα.

«Εχω περάσει από 8 χώρες και καμία από αυτές δεν κλείνει τα σύνορά της τη νύχτα. Είναι απολύτως απαράδεκτο» σημείωσε στο OPEN τουρίστας που έμεινε εκτός συνόρων καθώς έφτασε το βράδυ στο τελωνείο Ευζώνων και αναγκάστηκε να περιμένει στο αυτοκίνητό του μέχρι τα ξημερώματα για να μπει στην Ελλάδα. 

Πολλοί ταξιδιώτες εκφράζουν ανησυχία διότι φοβούνται πως θα λήξει η χρονική διάρκεια του test που έχουν κάνει για να περάσουν τα σύνορα. «Για 10 λεπτά το χάσαμε, για 10 λεπτά, μα δε μας αφήσανε και κοιμηθήκαμε εδώ μέσα. Και πιο πολύ φοβόμαστε για το τεστ που έχουμε κάνει για το covid να μην έχει λήξει…», σημείωσε στο OPEN τουρίστας.

Ταλαιπωρία ακόμα και όταν ανοίγουν τα σύνορα

Ακόμα και το πρωί, όταν ανοίγουν ξανά οι πύλες του τελωνείου των Ευζώνων η ταλαιπωρία δε σταματά για τους ταξιδιώτες καθώς οι ουρές μεγαλώνουν εξαιτίας των ελέγχων που πραγματοποιούνται σε όλους, ακόμα και σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Ετσι δημιουργούνται καθυστερήσεις και ουρές στα σύνορα αλλά και ακόμα και ακυρώσεις κρατήσεων, όπως λένε οι επιχειρηματίες του τουρισμού στο OPEN.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ροές και καθυστερήσεις γιατί έχουμε λιγότερες αν θέλετε λωρίδες κυκλοφορίας ανά διαστήματα, έχουμε τους Ευζώνους οι οποίοι δεν λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, δεν έχουμε ανοιχτούς τους Κήπους και γενικώς έχουμε μία οριζόντια εφαρμογή στα Rapid test άσχετα αν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν κάνει PCR, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές ουρές», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Ταλαιπωρία και στον Προμαχώνα

Η ταλαιπωρία είναι μεγάλη και στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα καθώς υπάρχουν μόλις τρεις γραμμές εισόδου Ι.Χ αυτοκινήτων προς την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τους λεπτομερείς ελέγχους που γίνονται στα ντοκουμέντα του covid, συντελεί στο να σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων, ενώ η αναμονή μπορεί να φτάσει τις τρεις ώρες.

Ορισμένοι τουρίστες δεν μπορούν να πιστέψουν πως ακόμα και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να ξαναπεράσουν από έλεγχο. «Πιστεύω ότι δεν χρειαζόταν να υποβληθώ ξανά σε τεστ γιατί είχα αρνητικό PCR και έχω κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου» δήλωσε ένας από αυτούς στο OPEN.

Τι αποφασίστηκε στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων για την είσοδο των τουριστών

Οπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδρίασε την Παρασκευή και αποφάσισε τα ακόλουθα, με ισχύ από τη Δευτέρα στις 6 το πρωί: 

  • Η υποχρέωση για τη διενέργεια test για την είσοδο στη χώρα να καταλαμβάνει τους ανηλίκους 6 ετών και άνω, σύμφωνα δηλαδή με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανόνες της IATA.
  • Η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών θεσπίστηκε πλέον να ανέρχεται σε 10 και όχι 14 ημέρες. Έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις νέες οδηγίες του ECDC.
  • Να επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων και 
  • Να επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων αντί 15 που ισχύει αυτή τη στιγμή. 

Όλες οι ειδήσεις

«Ηχητικό κανόνι» στα σύνορα: Το νέο όπλο της ΕΛΑΣ που προκαλεί αντιδράσεις και εντός της αστυνομίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας - Πελώνη: Από την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις

Διάσκεψη για Λιβύη: Γιατί δεν κλήθηκε η Ελλάδα – Τι απαντά το γερμανικό ΥΠΕΞ

Εργασιακό νομοσχέδιο – Απεργία: Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ στις 10 Ιουνίου

εύζωνεςΠρομαχώναςτουρισμόςταξιδιώτεςσύνορατουρίστες