Στην Ελλάδα ξανά ο «ελληνικός» μετεωρίτης (pics)
Στέλιος ΒογιατζάκηςΌταν τον εντόπισαν, το μάζεψαν και το έδωσαν στον τοπικό πασά και αυτός με τη σειρά του τον έστειλε στην Αυστρία όπου εκτίθεται μέχρι σήμερα. Δύο αιώνες αργότερα, ο μετεωρίτης SERES, ο μοναδικός που έχει επίσημα καταγραφεί ότι βρέθηκε σε ελληνικό έδαφος, επιστρέφει για πέντε μέρες στη χώρα μας και θα εκτεθεί από τις 7 έως τις 11 Νοεμβρίου στο Μουσείο Ηρακλειδών.
Η πληροφορία για το που ακριβώς έπεσε ο μετεωρίτης έχει χαθεί, ωστόσο η διαδρομή του έχει καταγραφεί πλήρως. Λίγο καιρό μετά τον εντοπισμό του, ο πασάς των Σερρών τον δώρισε στον προσωπικό γιατρό του, τον δόκτορα Γκρόμαν και αυτός με τη σειρά του έδωσε τα κομμάτια του SERES στον Αυστριακό καθηγητή χημείας Αντρέας Ρίτερ Φον Σέρερ. Ένα πιο μικρό κομμάτι πήρε ο βοτανολόγος Ρίτερ Πιτόνι Φον Ντάνενφελντ από το Γκρατς. Ο Φον Σέρερ δώρισε το δικό του κομμάτι του μετεωρίτη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, όπου εκτίθεται από το 1844. Το 2014 ξεκίνησε η προσπάθεια για τον έστω και βραχυχρόνιο επαναπατρισμό του, η οποία καρποφόρησε πριν από λίγο καιρό.
“Ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία, αφού υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις για τον δανεισμό ενός τέτοιου αντικειμένου, όπως για παράδειγμα συγκεκριμένοι κανόνες ασφαλείας. Ο μετεωρίτης θα έρθει στην Αθήνα μια μέρα πριν την έναρξη της έκθεσης και θα επιστρέψει στη Βιέννη μια μέρα μετά τη λήξη της” λέει στο “Εθνος” ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Μπαζιώτης, ο οποίος μελετά τον συγκεκριμένο μετεωρίτη τα τελευταία τέσσερα χρόνια και είναι ο άνθρωπος που κίνησε τις διαδικασίες για τον δανεισμό του από τους Αυστριακούς.
Ο κ. Μπαζιώτης εξηγεί ότι ο μετεωρίτης SERES ανήκει στην κατηγορία των χονδριτών, οι οποίοι είναι η πιο κοινή κατηγορία μετεωριτών που πέφτει στον πλανήτη μας, αφού το 86% των 60.000 μετεωριτών που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα είναι χονδρίτες. “Με βάση τις γεωχρονολογήσεις, υπολογίζουμε ότι έχει ηλικία περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών και ότι το μητρικό του σώμα προέρχεται από τη ζώνη των αστεροειδών που υπάρχει μεταξύ του Άρη και του Δία” σημειώνει και προσθέτει ότι “οι πρόσθετες πληροφορίες που μας δίνει σε σχέση με το υπάρχον αρχείο είναι μικρές. Δεν συμβάλλει ως κάτι απαραίτητο στην πλανητική επιστήμη. Όμως τον μελετάμε προσεκτικά και ίσως στο μέλλον ανακαλυφθούν κάποια όργανα ή επιστημονικές τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να αντλήσουμε ακόμα περισσότερες πληροφορίες”.
Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου συνεργάζεται με τα πανεπιστήμια Caltech και Open University of London καθώς και με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης για την εκπόνηση επιστημονικής μελέτης σχετικά με τον Seres και έχει βάλει ως στόχο την δημοσίευση της σε κάποιο υψηλού κύρους επιστημονικό περιοδικό. Προς το παρόν, επιμελείται την έκθεση, η οποία έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και του δήμου Φυλής και θα περιλαμβάνει σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και ομιλιών.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό