Ελλάδα|08.06.2021 10:15

ΑΠΘ - Κορονοπάρτι: «Πινγκ πονγκ» ευθυνών ανάμεσα σε Πρυτανεία και Αστυνομία

Newsroom

Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου και ο Γραμματέας Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος μίλησαν στο OPEN για την τέταρτη εισαγγελική παρέμβαση για τα κορονοπάρτι στο ΑΠΘ, αλλά και την πανεπιστημιακή Αστυνομία ρίχνοντας ο ένας στον άλλον το «μπαλάκι της ευθύνης».Ο πρύτανης σημείωσε πως η Πανεπιστημιακή Αρχή κάνει ότι περνά από το χέρι της για να αποτρέψει τα κορονοπάρτι με τον  Γενικός Γραμματέα ειδικών φρουρών να απαντά πως δεν μπορεί η Αστυνομία να ελέγχει όλες τις εισόδους του ΑΠΘ.

Σημειώνεται πως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει από την αστυνομία προκαταρκτική έρευνα για τον εντοπισμό των διοργανωτών.Αφορμή τα πάρτι που διοργανώθηκαν τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου και της Κυριακής στο ΑΠΘ, με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων, υπό τους ήχους μουσικής και με κατανάλωση αλκοόλ.

Πρύτανης ΑΠΘ: «Ζητάμε παρέμβαση Αστυνομίας - Δεν είναι δική μας δουλειά ποιος κυκλοφορεί μετά τις 00:30»

«Η εισαγγελική παρέμβαση φορά σχετίζεται με τη μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε πως πρόκειται για «ίσως δικαιολογημένη αλλά Ασυλλόγιστη και αντικοινωνική έκφραση της αποσυμπίεσης των νέων». Μάλιστα τόνισε πως «τα κορονοπάρτι στο ΑΠΘ γίνονται δίπλα στα δύο μεγάλα νοσοκομεία, το ΑΧΕΠΑ και το Γεννηματά».

«Τα παιδιά αυτά αν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας ή αν δεν ήμασταν σε πανδημική περίοδο δεν θα συζητούσαμε καν για τα πάρτι. Ωστόσο βρισκόμαστε σε πανδημική περίοδο», ανέφερε και εν συνεχεία πρόσθεσε πως «εμείς σαν Πανεπιστήμιο ότι μπορούμε το κάνουμε. Κόβουμε το ρεύμα κάθε Παρασκευή και Σάββατο, αλλάξαμε τζαμαρία για να μην μπαίνουν στα κτίρια και περνούν ρεύμα. Εχουμε βάλει αλεξίσφαιρη», τόνισε.  Εν συνεχεία ξεκαθάρισε πως οι διοργανωτές χρησιμοποίησαν ένα παλιό αυτοκίνητο για να σπάσουν τα πασαλάκια της εισόδου και να έχουν ηχεία.

«Κάθε μία ώρα ζητάμε την παρέμβαση της αστυνομίας. Εάν κυκλοφορούν μετά τις 00:30 δεν είναι δική μας δουλεία», υπογράμμισε, ενώ για την ασφάλεια που πληρώνει το Πανεπιστήμιο, ο πρύτανης ανέφερε πως «δεν ασχολείται με έκνομες πράξεις, δεν εντέλεται. Όπου υπάρχουν παράνομες πράξεις, με βάση το νόμο, καλούμε την αστυνομία. Εμείς κάνουμε χρήση του νόμου 4629 του 19 για έκνομες πράξεις».

Μαυροειδάκος: Ρίχνουν αλλού το μπαλάκι της ευθύνης

Ο Γενικός Γραμματέας ειδικών φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος υποστήριξε πως το Πανεπιστήμιο ρίχνει τη δική του ευθύνη στην Αστυνομία. «Έχουν συνηθίσει στην Ελλάδα να ρίχνουν αλλού το μπαλάκι της ευθύνης. Υπάρχει ιδιωτική εταιρεία φύλαξης που πληρώνεται από το Πανεπιστήμιο αλλά εμείς καλούμαστε να δώσουμε λύση», σημείωσε και έκανε λόγο για 37 εισόδους σε όλο το πανεπιστήμιο. 

Εν συνεχεία σημείωσε πως η Αστυνομία κάνει επεμβάσεις αλλά όταν «έχουν μαζευτεί τόσες χιλιάδες παιδιά, αν κάνει επέμβαση θα μιλάμε για βία». Σε ερώτηση γιατί δεν προνοεί η ΕΛ.ΑΣ για να μη μαζευτούν τόσα άτομα απάντησε: «Εσείς νομίζετε ότι υπάρχει η δυνατότητα στην αστυνομία να υπάρχουν σταθεροί αστυνομικοί σε 37 εισόδους του πανεπιστημίου;».

Όλες οι ειδήσεις

Κυβέρνηση: Ο κομβικός Ιούνιος βγάζει στο ξέφωτο του Ταμείου Ανάκαμψης

Πανελλήνιες εξετάσεις 2021: Το «πανόραμα Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών

Φωτιές: Σοβαρά κενά στην πρόληψη ενώ προχωρά η αντιπυρική περίοδος

Καιρός – Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

ΑΠΘκορονοπάρτιαστυνομία