Ελλάδα|09.06.2021 07:04

Χαλκιδική: Χωρίς ξενοδοχείο καραντίνας η φετινή τουριστική σεζόν

Τίμος Φακαλής

Χωρίς ξενοδοχείο καραντίνας θα κυλήσει η φετινή τουριστική σεζόν στην Χαλκιδική καθώς δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τους ξενοδόχους.

Η προκήρυξη η οποία βγήκε στον αέρα στα μέσα Απριλίου έληξε στις 6 Μαΐου χωρίς να υποβάλει ούτε ένας ξενοδόχος αίτηση για να εντάξει το κατάλυμά του. Νέος διαγωνισμός δεν θα επαναπροκηρυχθεί από το υπουργείο Τουρισμού και όπως έχει συμφωνηθεί από τους τουριστικούς και υγειονομικούς φορείς της περιοχής όποιος τουρίστας νοσήσει από κορονοϊό θα μεταφέρεται σε ξενοδοχείο καραντίνας της… Θεσσαλονίκης που έχει μισθώσει η Πολιτική Προστασία.

Στα 15 ευρώ με ΦΠΑ το δωμάτιο καραντίνας-Τάσιος: Ασύμφορη η σύμβαση του υπουργείου 

«Δεν έχουμε Covid ξενοδοχείο στη Χαλκιδική. Τα περιστατικά θα μεταφέρονται σε ξενοδοχείο καραντίνας στη Θεσσαλονίκη  Σε μια δεύτερη σεζόν Covid που κάποιος θέλει να δουλέψει και πιστεύει ότι θα έχει μια κίνηση κρίνεται ασύμφορη η σύμβαση του υπουργείου Τουρισμού. Οπότε δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος» δήλωσε στο ethnos.gr ο Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Σύμφωνα με την προκήρυξη του υπουργείου Τουρισμού το κόστος αποζημίωσης υπολογίζεται ανά δωμάτιο και διαμορφώνεται σε 15 ευρώ ανά ημέρα συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ όταν τα δωμάτια είναι κενά και προσαυξάνεται κατά 45 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου κόστους σίτισης και ΦΠΑ, όταν γίνεται χρήση των δωματίων.

«Πέρσι είχε οριστεί ένα ξενοδοχείο στην περιοχή της Χανιώτης. Αν κάποιος ξενοδόχος υπολογίζει ότι θα είναι μια χρονιά καλύτερη από την περσινή δύσκολα να ορίσει το τουριστικό του κατάλυμα ως Covid. Είναι χαμηλή η τιμή» δήλωσε από την πλευρά του στο ethnos.gr o Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος. Σύμφωνα με ΚΥΑ η οποία ρυθμίζει το ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο για τις τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι να οριστεί Covid ξενοδοχείο στην οικεία περιφερειακή ενότητα ή νησί προβλέπεται μεταξύ άλλων η ύπαρξη δωματίων  καραντίνας  σε κάθε κατάλυμα ανάλογα με τη δυναμικότητα μέχρι να οριστεί κατάλυμα καραντίνας. Συνολικά κάθε χρόνο φιλοξενούνται στη Χαλκιδική 750.000-800.000 τουρίστες με το 2019 να είναι η χρονιά ρεκόρ με 1.2 εκατ. αφίξεις σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων. 

Παραμένει πρώτος προορισμός για τους Βαλκάνιους

Η Χαλκιδική και φέτος αποτελεί με βάση τις μέχρι τώρα κρατήσεις τον πιο δημοφιλή προορισμό για τους Βαλκάνιους και τον 5ο  κατά σειρά σε προτίμηση για τουρίστες από ευρωπαϊκές χώρες που επιλέγουν την Ελλάδα για το φετινό τους καλοκαίρι μετά την Κρήτη, την Ρόδο, την Κω και την Κέρκυρα. Μέχρι στιγμής η όποια κινητικότητα στη Χαλκιδική καταγράφεται κυρίως τα Σαββατοκύριακα από Θεσσαλονικείς που διατηρούν σπίτια στην περιοχή αλλά και από Βαλκάνιους που έχουν αγοράσει εξοχικές κατοικίες και τις επισκέπτονται. Οι πρώτοι τουρίστες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους μέχρι στιγμής είναι κυρίως από τη Ρουμανία και την Σερβία.

«Είναι η δεύτερη σεζόν covid. Έχει ανοίξει μέχρι στιγμής το 25% των ξενοδοχείων από τα 540 που διαθέτει ο νομός. Εκτιμούμε ότι τα περισσότερα θα ανοίξουν την περίοδο του Αγίου Πνεύματος. Η μέση πληρότητα δεν ξεπερνά το 30-35% το οποίο  είναι κακό νούμερο για τον Ιούνιο. Και δυστυχώς η πληρότητα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι στα ίδια επίπεδα, αναμένοντας την όποια ζήτηση που υπάρχει να την μετατρέψουμε σε κρατήσεις» δήλωσε ο κ. Τάσιος

Κρίσιμο παράγοντα αποτελούν οι βαλκανικές χώρες που φαίνεται να θέλουν να κάνουν κρατήσεις προς το τέλος του Ιουνίου. Πλήγμα αποτελεί και η Βρετανική αγορά η οποία αναμένεται να ανοίξει από τον Ιούλιο ενώ  ακόμη πιο αργά θα φτάσουν και οι πρώτοι Γερμανοί τουρίστες στη Χαλκιδική. «Η πλειονότητα των επιχειρήσεων θα ανοίξει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Και θια είμαστε ευχαριστημένοι αν καταφέρουμε να φιλοξενήσουμε φέτος το 50% του 2019» τόνισε ο κ. Γιώργος.

Με 4 covid ξενοδοχεία άνοιξε η σεζόν στις Κυκλάδες

Σε αντίθεση με την Χαλκιδική κλείδωσαν τα πρώτα ξενοδοχεία καραντίνας σε Αιγαίο, Ιόνιο, Δωδεκάνησα και Κρήτη. Οριστικοποιήθηκε από το υπουργείο Τουρισμού η λίστα των πρώτων 7 ξενοδοχείων ή καταλυμάτων που θα μισθωθούν σε Κρήτη, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Κω και Ρόδο αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού για την τουριστική περίοδο 2021.

Συνολικά, στα 7 ξενοδοχεία ή καταλύματα 3 και 4 αστέρων ή κλειδιών δεσμεύθηκαν 421 δωμάτια. Ειδικότερα, στο Ηράκλειο Κρήτης δεσμεύθηκαν 95 δωμάτια, στην Κέρκυρα 84 δωμάτια, στην Κω 80 δωμάτια, στη Ρόδο 70 δωμάτια, στη Μύκονο 55 δωμάτια και στη Σαντορίνη 37 δωμάτια. Σε αυτά προστέθηκε τελευταία ακόμη ένα ξενοδοχείο στη Νάξο ενώ τουριστικό κατάλυμα για covid ασθενείς αναμένεται να συμβληθεί με το υπουργείο Τουρισμού και στη Σύρο. Μιλώντας στο ethnos.gr ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κυκλάδων Μιχάλης Παράβαλος τόνισε ότι τα τουριστικά καταλύματα για ασθενείς covid όπως διαμορφώνεται η κατάσταση και με βάση τις κρατήσεις επαρκούν για φέτος στις Κυκλάδες. «Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε covid καταλύματα σε όλες τις πύλες εισόδου (αεροδρόμια) ξένων παραθεριστών στο Αιγαίο» πρόσθεσε ο κ. Παράβαλος. 

Το κόστος αποζημίωσης υπολογίζεται ανά δωμάτιο και διαμορφώνεται σε 15 ευρώ/ημέρα συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ όταν τα δωμάτια είναι κενά και προσαυξάνεται κατά 45 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου κόστους σίτισης και ΦΠΑ, όταν γίνεται χρήση των δωματίων. Οι εγκαταστάσεις τους θα πρέπει να επιτρέπουν την παρασκευή γευμάτων, τα οποία και θα διανέμονται σε δίσκους και θα τοποθετούνται έξω από την είσοδο κάθε δωματίου. Όλες οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να έχουν λάβει το ειδικό πιστοποιητικό «Health First» αλλά και να ακολουθούν τα αυστηρά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου και ειδικές οδηγίες για το χώρο της καραντίνας.

Όλες οι ειδήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Στην τελική ευθεία το πόρισμα για γιατρούς και νοσηλευτές

Διαδικτυακό μπλακ άουτ στις μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες

Αποκάλυψη: Το «βαθύ λαρύγγι» και η κατάθεση – «φωτιά» για τη δολοφονία στη Ζάκυνθο

Καιρός: Έρχονται καταιγίδες στην Αττική – Πού θα κυμανθεί η θερμοκρασία

υπουργείο ΤουρισμούΚορονοϊόςξενοδόχοιξενοδοχεία καραντίναςΧαλκιδική