Ελλάδα|15.06.2021 19:07

Εμβόλιο AstraZeneca: Με SMS στο κινητό θα μπορεί να αλλάξει κάποιος τη δεύτερη δόση

Newsroom

Ενημερωτικό SMS θα λάβουν μέσα στις επόμενες ημέρες όσοι πολίτες κάτω των 60 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, προκειμένου να αλλάξουν εμβόλιο εάν το επιθυμούν, όπως προανήγγειλε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση των συντακτών από το υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισαν οι ειδικοί, όσοι πολίτες επιθυμούν να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca θα μπορούν να το κάνουν. 

Για όσους πρέπει να κάνουν μόνο τη δεύτερη δόση του εμβολίου της εταιρείας, παραμένει η σύσταση η δεύτερη δόση να γίνεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος μιας σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας  στη δεύτερη δόση  είναι εξαιρετικά σπάνιος –μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων-.

Ωστόσο, εξαιρούνται τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση. Πιο συγκεκριμένα γίνεται ισχυρή σύσταση να αποφύγουν τη 2η δόση του εμβολίου με AstraZeneca όσοι ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

  1. Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία, όπως σημειώνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.
  2. Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.
  3. Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Κικίλιας: Με το ίδιο σκεύασμα η δεύτερη δόση

Πάντως, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πολιτών και σε δήλωσή του για το AstraZeneca, σημείωσε με έμφαση πως οι παρενέργειες του σκευάσματος είναι απειροελάχιστες. «Η εθνική αρχή εμβολιασμών είναι επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι έκαναν το εμβόλιο όπως και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που προστατεύθηκαν από τον κορονοϊό χάρη σ' αυτό. Πάνω από 20 χώρες και εμείς συστήνουμε και η δεύτερη δόση του AstraZeneca να γίνει κανονικά. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας που θέλουμε».

Η θέση των ειδικών

Από την πλευρά της η πρόεδρος ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca, εξαιτίας του μεγάλου προβληματισμού σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου. «Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες, να βγει η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και να δώσει σαφείς οδηγίες», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Εξήγησε πάντως ότι όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή Εμβολιασμών οδηγήθηκε στην απόφαση για το εμβόλιο AstraZeneca. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο βαριάς νόσησης από κορονοϊό, τονίζοντας πως «μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, 1 προς 150.000. «Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», σημείωσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ζητούμενο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός. Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο.

Όλες οι ειδήσεις

Απεργία 16 Ιουνίου – ΑΔΕΔΥ: Εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται στις Πανελλαδικές

Απεργία 16 Ιουνίου - ΜΜΜ: Πώς θα κινηθούν Τραμ και Ηλεκτρικός

Προβληματισμός για τα «μπρος-πίσω» με το AstraZeneca – Κικίλιας: Με το ίδιο σκεύασμα η β' δόση

Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τα ΕΠΑΛ

Κορονοπάρτι ΑΠΘ: «Το πόδι του είναι πολτοποιημένο», λέει η μητέρα του 23χρονου που παρασύρθηκε από μπουλντόζα

εμβόλιοΚορονοϊόςεμβόλιαAstraZeneca