Ελλάδα|20.06.2021 08:08

Κορονοϊός: Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες – Ανησυχία των ειδικών για την παραλλαγή Δέλτα

Newsroom

Πλησιάζει όπως όλα δείχνουν η ώρα που όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού να… πετάξουν τις μάσκες. Αυτό τουλάχιστον αφήνουν να εννοηθεί τόσο οι ειδικοί, όσο και στελέχη της κυβέρνησης.

Μέλος Επιτροπής Ειδικών: Άρση περιορισμών στα μέσα Ιουλίου

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, και μέλος της επιτροπής, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως «βλέπει» μέσα στον Ιούλιο άρση περιορισμών για εμβολιασμένους.

«Οι εμβολιασμένοι θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους ή σε μαζικές εκδηλώσεις χωρίς μάσκες όταν είναι έτοιμη τεχνικά και η πολιτεία. Η επιτροπή το βλέπει θετικά αυτό, το βλέπει σε ένα μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξήγησε ότι στη χώρα μας έχουν γίνει 7 εκατ. εμβολιασμοί συνολικά, κάπου 4,4 εκατ. με μία δόση και πάνω από 3 εκατ. με τις δύο δόσεις, άρα είμαστε κοντά στο 43% με μία δόση. «Για να πούμε ότι θα φτάσουμε κοντά στο τείχος ανοσίας θέλουμε περίπου 70% τουλάχιστον με μια δόση… Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, περίπου τέλος Ιουλίου θα είμαστε κοντά στο 70% και πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό» τόνισε.

«Ίσως και λίγο νωρίτερα από ένα μήνα θα μπορέσουμε να πούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους… Ίσως και νωρίτερα από μέσα Ιουλίου. Το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) αναφέρει ότι οι μάσκες διατηρούνται στους εσωτερικούς χώρους» διευκρίνισε.

Αλλά και ο πρόεδρος του ΕΔΟΥ  Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέφερε πως οι μάσκες θα σταματήσουν να είναι υποχρεωτικές στους εξωτερικούς χώρους μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ υποστήριξε πως θα υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Ανησυχία για την παραλλαγή Δέλτα

Ωστόσο διακρίνεται μια ανησυχία σχετικά με την παραλλαγή Δελτα του κορονοϊού. Χαρακτηριστικά, ο κ. Χατζηχριστοδούλου σχολίασε πως «είναι υπαρκτός κίνδυνος έχει επικρατήσει σε Αγγλία, Ρωσία, έχει πρόβλημα και η Πορτογαλία. Αρχίσαμε και εμείς να έχουμε κρούσματα».

«Φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτική κι από την Άλφα που είχαμε μέχρι τώρα που θεωρείτο ότι ήταν πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος. Το στέλεχος της Γουχάν είχε συντελεστή αναπαραγωγής 3 με 4. Η Δέλτα έχει συντελεστή μεταδοτικότητας περίπου 4 με 5» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, «είναι ανησυχητική αυτή η μετάλλαξη, γιατί φαίνεται και λίγο να ξεφεύγει από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια. Όχι πολύ, λίγο ξεφεύγει».

Με δύο δόσεις, σημείωσε, οι εμβολιασμένοι είναι θωρακισμένοι ίσως λίγο λιγότερο από 90%, αλλά είναι θωρακισμένοι. Για αποφυγή μόλυνσης η προστασία του εμβολίου από μόλυνση πέφτει κοντά στο 80%, ενώ για νοσηλεία το εμβόλιο ακόμα φαίνεται αρκετά αποτελεσματικό.

μάσκαΕΟΔΥΚορονοϊόςΠαναγιώτης Αρκουμανέας