Ελλάδα|21.06.2021 22:23

Συντριβή αεροσκάφους στην Ηλεία: Θρήνος για τους νεκρούς - Μαρτυρίες κατοίκων

Newsroom

Απέραντη θλίψη σκόρπισε στους κατοίκους του χωρίου Χαριά του Πύργου Ηλείας η τραγική πτώση του μονοκινητήριου αεροσκάφους που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ατόμων. Του 55χρονου πιλότου και του 57χρονου συνεπιβάτη του.

Μάλιστα ο 60χρονος πιλότος του αεροσκάφους, δάσκαλος στο επάγγελμα,  καταγόταν από το συγκεκριμένο χωριό και το πατρικό του σπίτι βρισκόταν μόλις 100 μέτρα από σημείο της συντριβής. Ο δεύτερος νεκρός, ο 57χρονος συγκυβερνήτης, από το Μεσολόγγι είχε συμμετάσχει ως εθελοντής στην αποστολή της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Μεσολογγίου στη φονική πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι.

Σύμφωνα με το OPEN, ο 55χρονος πιλότος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός τόσο στο χωριό του όσο και στον τόπο κατοικίας του, την Αμαλιάδα, ενώ ο 58χρονος συνεπιβάτης σκόπευε σύμφωνα με μαρτυρίες σύντομα να αγοράσει δικό του αεροπλάνο. Οι κάτοικοι του χωριού δήλωσαν στο OPEN πως ο 55χρονος ήταν ιδιαίτερα ικανός πιλότος. «Πετούσε χρόνια, καλός πιλότος τώρα τι έγινε δε μπορώ να πω δε μπορώ να ξέρω δε μπορώ να ξέρω», ανέφερε ένας από αυτούς 

Πώς περιγράφουν την πτώση του αεροσκάφους οι κάτοικοι

Ενας άλλος κάτοικος περιέγραψε πως είδαν πως το αεροπλάνο παρουσίασε κάποιου είδους βλάβη: «Απ’ το διπλανό χωριό ακούσαμε ότι δεν πήγαινε καλά το αεροπλάνο ότι πήγαινε μία δεξιά μία αριστερά αυτό άκουσα», σημείωσε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι κάτοικοι της Χαριάς άκουσαν ένα δυνατό κρότο και αμέσως είδαν φλόγες να ξεπηδούν από την αυλή ενός σπιτιού. Αμέσως πήραν πυροσβεστήρες στα χέρια νομίζοντας ότι πρόκειται για φωτιά. Οταν όμως έφτασαν στο σημείο είδαν το μικρό κόκκινο αεροσκάφος να φλέγεται.

Copyright: Eurokinissi

Το σχέδιο πτήσης του αεροσκάφους

Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης του μονοκινητήριου αεροσκάφους, το υπερελαφρύ σκάφος θα απογειωνόταν, όπως και έγινε, από το Μεσολόγγι και μέσω φράγματος Πηνειού, Καράτουλας, Πύργου και Κατάκολου για να προσγειωθεί και πάλι στο Μεσολόγγι. Η πτήση θα διαρκούσε 2.50 ώρες – δυστυχώς όμως 45 περίπου λεπτά μετά την απογείωση το αεροσκάφος συνετρίβη στο χωρίο.

Copyright: Eurokinissi

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

«Νωρίς το μεσημέρι, σήμερα, Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021,  κινητοποιήθηκε το Πυροσβεστικό Σώμα για Έρευνα και Διάσωση μετά από ειδοποίηση για πτώση μικρού αεροσκάφους, εντός του οικισμού Χαριά Πύργου Ηλείας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 14 πυροσβέστες με 6 οχήματα από την Π.Υ. Πύργου Ηλείας.

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του μικρού αεροσκάφους καθώς και δύο (2) άτομα εντός χωρίς αισθήσεις εντός του ανωτέρω οικισμού. Οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις συνεχίζουν περαιτέρω έρευνες στην ευρύτερη περιοχή».

Copyright: Eurokinissi

Ερευνα από την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων

Ερευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέπεσε το μονοκινητήριο αεροσκάφος στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου Ηλείας στο χωριό Χαριά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δύο επιβαίνοντες σε αυτό, διενεργεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ), όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Σύμφωνα με την ΥΠΑ, το διθέσιο μονοκινητήριο υπερελαφρό (ultralight) αεροσκάφος είχε απογειωθεί στις 11 το πρωί από τον αερολιμένα Μεσολογγίου με δύο (2) επιβαίνοντες. Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης, που είχε καταθέσει στις υπηρεσίες του αερολιμένα Ακτίου, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε ιδιωτική πτήση μέγιστης διάρκειας 2,5 ωρών στις περιοχές του Μεσολογγίου - Ανδραβίδας - Αράξου και επιστροφή στο Μεσολόγγι. Ανατολικά του Πύργου και στη περιοχή του χωριού Χαριά κατέπεσε. Η ΥΠΑ εκφράζει τα συλλυπητήρια της στους οικείους των δύο επιβαινόντων που έχασαν τη ζωή τους στο αεροπορικό δυστύχημα τη Δευτέρα  21 Ιουνίου 2021.

Copyright: Eurokinissi

Όλες οι ειδήσεις

Συντριβή αεροσκάφους στην Ηλεία: Επεσε 100 μέτρα από το πατρικό του χειριστή

Καταγγελία για βιασμό στα Πετράλωνα: Τι λέει η 50χρονη καθαρίστρια στο OPEN

Κύκλωμα ναρκωτικών στη Μύκονο: Τρεις συλλήψεις με… αρχηγό κρατούμενο στον Κορυδαλλό

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά - Τα πρώτα λόγια από τον πατέρα του πιλότου: «Εχασα δύο παιδιά»

πιλότοςαεροσκάφοςθάνατοςΗλεία