Ελλάδα | 28.06.2021 20:13

Συμβούλιο Εφετών: Εισήγηση για απαλλαγή αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή

Σοφία Φασουλάκη

Την απαλλαγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Γιώργος Οικονόμου.

Ο κ. Αγγελής είναι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση της Novartis, έχοντας καταγγείλει τόσο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όσο και τους πρώην αντεισαγγελείς κατά της διαφθοράς.

Η δίωξη σε βάρος του, για την οποία ζητείται η απαλλαγή του, ασκήθηκε μετά από τη μήνυση της Ελένης Τουλουπάκη, πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς με αφορμή το ταξίδι στη Βιέννη και τη συνάντηση με Αμερικανούς για το θέμα της Novartis τον  Δεκέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με τη μήνυση που είχε υποβληθεί, ο ανώτατος εισαγγελέας φέρεται ότι αρνήθηκε να παραλάβει από εκπροσώπους της αμερικανικής εισαγγελικής αρχής στοιχεία για λογαριασμό πολιτικού προσώπου.

Κατά την κρίση του εισαγγελέα Εφετών ωστόσο ο κ. Αγγελής «κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα  του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά  υπηρεσιακά πλαίσια  χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον. Ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλά είχε τη δικονομική άποψη  ότι η συνεργασία αυτή  θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα  έγγραφα στοιχεία ή στικάκι  γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν.

Στικάκι δε, ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του  δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί  του άρθρο 259 ΠΚ  να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους  και να βλάψει το κράτος, στοιχείο  σοβαρότατο για έναν  ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό» αναφέρει ο εισαγγελέας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον εισαγγελέα» η δικογραφία  περιλαμβάνει πέραν των ουσιαστικώς ελλείψεων για στήριξη δημόσιας κατηγορίας σε βάρος του Ι. Αγγελή περιλαμβάνει   και μία κραυγαλέα αντίφαση ως προς την ποινική του μεταχείριση  διότι διαπιστώνει ανυπαρξία δόλου  και έλλειψη αντικειμενικής υπόστασης  στα συναφή αδικήματα , εξίσου σοβαρά από  άποψη ποινικής βαρύτητας, όπως  υπεξαγωγή εγγράφων, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και αθέμιτη αντιγραφή στοιχείων  υπολογιστών και ταυτόχρονα  διαπιστώνει σόλο και  σκοπό για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος».

Έτσι, ο κ. Οικονόμου, κρίνει ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής σε βάρος του κ. Αγγελή και προτείνει την απαλλαγή του. Τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο Εφετών. 

Όλες οι ειδήσεις

Freedom pass: Πώς θα λειτουργεί και πού θα χρησιμοποιείται - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκά Νερά: Όλο το σκεπτικό της εισαγγελέως για την επιμέλεια της μικρής Λυδίας

Freedom pass: 150 ευρώ στους νέους - «Τσιμπήστε την ευκαιρία να τσιμπηθείτε με εμβόλιο», είπε ο Μητσοτάκης

Εμβόλιο AstraZeneca - Νέα προειδοποίηση ΕΟΦ: Ποιοι δεν πρέπει να το κάνουν

Το «Πηγάδι της Κόλασης»: Η μυστηριώδης τρύπα που βγάζει αφόρητη μυρωδιά και παραμένει ανεξερεύνητη

Ιωάννης ΑγγελήςΆρειος Πάγος