Ελλάδα|01.07.2021 18:55

Κορονοϊός - Παπαευαγγέλου: 100% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα

Newsroom

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα έκρουσε η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού το απόγευμα της Πέμπτης. «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τον αρχικό ιό», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Αυξημένη η ενδοοικογενειακή μετάδοση

Κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών, η κυρία Παπαευαγγέλου μίλησε για την αύξηση της ενδοοικογενειακής μετάδοσης όσον αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα. «Η διασπορά της εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιασμού που θα πετύχουμε τον επόμενο μήνα αλλά και την ατομική προστασία», συμπλήρωσε.

«Σταθεροποίηση της επιδημίας γενικά»

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας δείχνουν μία σταθεροποίηση της επιδημίας. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας. Η πλειοψηφία κρουσμάτων αφορά τους νέους 18 -34 ετών (60%). Παράλληλα, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε νησιωτικές περιοχές», σημείωσε η καθηγήτρια. Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων επτά ημερών είναι στα 442 νέα κρούσματα ανά ημέρα.

Παράλληλα, σε κάποιες περιοχές, κυρίως νησιωτικές, παρατηρείται «μια μικρή αλλά σαφής αύξηση» των νέων κρουσμάτων, είπε το μέλος της Επιτροπής, ενώ για τον δείκτη θετικότητας η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι παρουσιάζει «σταθεροποίηση στο 1,1%».

Mόνη λύση ο εμβολιασμός

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός μόνο με μια δόση δεν αρκεί και δεν καλύπτει. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και AstraZeneca καλύπτουν ικανοποιητικά τη Δέλτα.

Όπως παρατήρησε, σε πολλές χώρες που έχει επικρατήσει το στέλεχος αυτό δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση νοσηλειών και θανάτων χάρη στον εμβολιασμό.

Για τον λόγο αυτό, η Βάνα Παπαευαγγέλου ζήτησε ενταντικοποίηση των εμβολιασμών κάλυψης όσων κινδυνεύουν με σοβαρή λοίμωξη, δηλαδή των 55+ άνω.

Πρόσθεσε ότι σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών. Μάλιστα, οι γυναίκες 50-59 ετών έχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευτούν σε σχέση με τις γυναίκες 40-49 ετών.

Τέλος, κάλεσε και τους νέους να εμβολιαστούν άμεσα έτσι ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους μετά τις διακοπές τους. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν συνεπάγεται ότι τελειώσαμε με τις μάσκες.

Όλες οι ειδήσεις

Εισήγηση Επιτροπής: Με Green Pass τα ταξίδια με πλοίο, αεροπλάνο και τρένο

Κρήτη: Νεκρή η Γαλλίδα τουρίστρια

Εστίαση – Διασκέδαση: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα νέα μέτρα

Κορονοϊός – Προειδοποίηση ΠΟΥ: Έρχεται νέο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη

Freedom Pass: Πότε και πώς θα πάρουν την «κάρτα ελευθερίας» οι νέοι 18-25

Βάνα Παπαευαγγέλουμετάλλαξη ΔέλταεμβολιασμόςΚορονοϊόςεμβόλιο