Ελλάδα | 05.07.2021 20:46

Dust Devil: Το απρόβλεπτο φυσικό φαινόμενο που έπληξε την Χαλκιδική

Newsroom

Το φαινόμενο του «Dust Devil» έπληξε την παραλία των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής. Ο απρόβλεπτος ανεμοστρόβιλος, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, παρέσυρε τα πάντα στο διάβα του, ενώ δεν έλειψαν και οι τραυματισμοί. Ένα από τα beach bars στην τοποθεσία, σχεδόν ισοπεδώθηκε. Τι είναι ο «Διάβολος Σκόνης» και πώς εξηγείται το φαινόμενο;

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του northmeteo.gr, Σταύρο Κέππα, «Το φαινόμενο που έπληξε χθες την Χαλκιδική δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να είναι ανεμοστρόβιλος. Εν προκειμένω είχαμε έναν Dust Devil ή αλλιώς έναν «Διάβολο Σκόνης» ο οποίος προκλήθηκε από τον συνδυασμό ενισχυμένων βόρειων ανέμων με πιθανά ανοδικά ρεύματα που δημιουργήθηκαν πάνω από θερμαινόμενη ξηρά και αναπτύχθηκε από την ξηρά προς τα πάνω. Στην περίπτωση του ανεμοστρόβιλου το καταιγιδοφόρο νέφος κατέρχεται προς το έδαφος, οπότε έχουμε μια εντελώς διαφορετική ροή στην εξέλιξη».

Ο κ. Κέππας πρόσθεσε, στο GRTimes ότι η βασική διαφορά του Dust Devil από τον ανεμοστρόβιλο έγκειται στην προγνωσιμότητα των δύο φαινομένων. «Στην περίπτωση των ανεμοστροβίλων μπορούμε να γνωρίζουμε σε κάποιο βαθμό τις πιθανές περιοχές που μπορούν να αναπτυχθούν, δηλαδή κοντά σε καταιγίδες», λέει ο μετεωρολόγος, ενώ σημειώνει ότι «με τον “Διάβολο Σκόνης” η προγνωσιμότητα είναι από πολύ περιορισμένης κλίμακας μέχρι μηδενική, διότι έρχεται στο τέλος ενός καυσωνικού επεισοδίου».

Σύμφωνα με τον κ. Κέππα, πολλές φορές αυτά τα στοιχεία αιφνιδιάζουν ακόμα και τους ειδικούς. «Είναι σημαντικό αυτό το ζήτημα, διότι ο «Διάβολος Σκόνης» μπορεί να δημιουργηθεί πολύ απότομα, διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα, αλλά έχει μεγάλη ισχύ, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και τραυματισμούς παρασέρνοντας αντικείμενα κατά τη σάρωση μιας περιοχής. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν προλαβαίνεις ούτε βίντεο να τραβήξεις. Δεν είναι δηλαδή σαν τον ανεμοστρόβιλο που βλέπεις την καταιγίδα στο βάθος και ένα χωνί να πλησιάζει»

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός - Εμβολιασμός εφήβων: Ξεκινά για παιδιά από 15 έως 17 ετών

Γλυκά Νερά: Χαμογελαστός ο Αναγνωστόπουλος, «λες και πήγαινε κρουαζιέρα»

Hλεκτρονικός φάκελος οχήματος με στοιχεία στο gov.gr - Ανοίγει ο δρόμος για πρόστιμα

Μέσα Μεταφοράς: Στάσεις εργασίας σε μετρό και λεωφορεία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι

ΧαλκιδικήανεμοστρόβιλοςΝέα Μουδανιάκλιματική κρίση