Πένθος για το θάνατο γνωστού πεζογράφου ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων
NewsroomΟ κόσμος του βιβλίου και της τέχνης πενθεί τον χαμό του σπουδαίου συγγραφέα και πεζογράφου Πάνου Ιωαννίδη ο οποίος μάλιστα ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων.
Πολυβραβευμένος για το συγγραφικό του έργο, επίτιμος πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Συγγραφέων ΠΕΝ, ο Ιωαννίδης διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντικό στέλεχος στο κυπριακό ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Γεννημένος στην Αμμόχωστο το 1935 φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Σπούδασε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στα πανεπιστήμια Συρακουσών, ΗΠΑ και Καναδά. σπούδασε στις ΗΠΑ (Syracuse University: Communication Studies) και στον Καναδά (York University, Toronto: Sociology and Mass Media.)
Από το 1953 μέχρι το 1955 εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε Κυπριακές εφημερίδες. Το 1955 διορίστηκε στο Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου, όπου υπηρέτησε σε διάφορες διευθυντικές θέσεις, στο ραδιόφωνο και στην Τηλεόραση. Το 1995 προήχθη σε Διευθυντή Προγραμμάτων Τηλεόρασεως και Ραδιοφώνου, θέση απ' την οποία αφυπηρέτησε το 1995. Μέχρι και το θάνατο του διεύθυνε τον εκδοτικό οίκο Αρμίδα.
«Hσουνα μια σταγόνα»
Με μία συγκινητική ανακοίνωση αποχαιρέτησε τον Πάνο Ιωαννίδη η Εταιρεία Συγγραφέων:
Ήσουνα μια σταγόνα κι έπεσες στη θάλασσα. Όσο πιο έντονο κι αν είναι το χρώμα που φωσφορίζει κάθε φορά που λες "εγώ", όσο αψιά κι αν είναι η γεύση σου, όσων αιώνων κι αν είναι η ηλικία της αυτογνωσίας σου, δεν μπορεί παρά να σε αλέσει η μυλόπετρα...
Yπήρξε πρωτεργάτης στην ίδρυση και εξέλιξη του Κυπριακού Κέντρου Συγγραφέων ΠΕΝ, μαζί με μια δυνατή ομάδα λογοτεχνών, κριτικών και ακαδημαϊκών, μεταξύ των οποίων ο Κλείτος Ιωαννίδης και ο Κώστας Χατζηγεωργίου, με τους οποίους για σαράντα χρόνια συμπορεύτηκε μέσα από τις προσπάθειες εξέλιξης του ΠΕΝ Κύπρου.
Οι σημαντικότερες διακρίσεις
Τέσσερα Κρατικά Βραβεία Πεζογραφίας (1968, 1973, 1979 και 1989) από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.
Α΄Βραβείο 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεατρικού Έργου στη Σόφια Βουλγαρίας (1976). Α΄Βραβείο της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου (1981).
Α΄Βραβείο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (1984).
Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς στα Κυπριακά Γράμματα, Τεύκρου Ανθία και Θεοδόση Πιερίδη (1992).
Δημιούργησε τις ποιητικές συλλογές Ποιήματα, Κύπρος, 1966 και "Εν Παρενθέσει...", Εκδόσεις Αρμίδα, Κύπρος 1997
Έγραψε τα πεζογραφήματα: Στην Κύπρο την αέρινη (διηγήματα), Φέξης 1964, Κύπρια έπη (διηγήματα), Κύπρος 1968, Κρόνακα, τόμοι Α´ και Β´ , (διηγήματα), Κύπρος 1970, 1972, Απογραφή (μυθιστόρημα), Κύπρος 1973, Β΄έκδοση "Λήδρα", Αθήνα 1993, Η αθέατη όψη (διηγήματα), Κύπρος 1979, Νικολάου Κέη, δημοσιογράφου: Τρεις παραβολές (νουβέλες και διηγήματα), Κύπρος 1988, Η αβάσταχτη φιλοπατρία του Π. Φ. Κ. (μυθιστόρημα), Κινύραςμ Κύπρος, Β΄εκδ. Καστανιώτης 1990, Ανάπλους (επιλογή 20 διηγημάτων), Κύπρος 1992, Το τόλμημα της μνήμης, 2011
Στο θέατρο έγραψε: Ο άνθρωπος από τη Σαλίνα, Κύπρος 1962, Συ που σκοτώθηκες για το φως, Κύπρος 1963, Πυγμαλίων και Γαλάτεια, Κύπρος 1963, Γκρέγκορυ, Κύπρος 1973, Τρία θεατρικά (Το Μπάνιο, Εγγαστρίμυθοι, Γκρέγκορυ) Κύπρος 1980, Ονήσιλος, Κύπρος 1981, Θεατρικά Μονόπρακτα (Η Βαλίτσα, Ντράϊ Μαρτίνι, Τα ξαδέλφια), Κύπρος 1984, Πέτρος ο Α΄, Κύπρος 1992
Φωτεινός, Έμμετρη θεατρική σύνθεση, Εκδ. Αρμίδα, Κύπρος 2000.
Κορονοϊός: Πάνω από 1.500 κρούσματα – Τι είπε ο Αρκουμανέας
Δικαστική απόφαση για την τραγωδία Μάνδρα: Αποζημίωση σε οικογένεια θύματος
Πάτρα: Διασωληνώθηκε η 27χρονη που είχε εμβολιαστεί με Johnson & Johnson
- Πώς ο Έλον Μασκ μεταμόρφωσε το «X» σε… πρωτοσέλιδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς: Οι παρεμβάσεις σε εκλογές και οι θεωρίες συνωμοσίας
- Ανησυχητική μελέτη: Σχεδόν το 20% των μαθητών, κινδυνεύει να αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο λειτουργικά αναλφάβητο
- Ο Μπάιντεν τίμησε με Μετάλλιο της Ελευθερίας, τον Ντένζελ Ουάσινγκτον, τον Μπόνο και άλλους – Ποιος δεν πήγε
- Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο του Τζακ Νίκολσον στην αγκαλιά της κόρης του