Ελλάδα|30.10.2018 07:18

«Ο Κατσίφας εκδήλωνε με υπερβολικό τρόπο την αγάπη για την πατρίδα»

Newsroom

Η θυσία ή η τρέλα του Κωνσταντίνου ας μην προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Αντίθετα, ας γίνει αφορµή για να ξεκινήσει µια σοβαρή συζήτηση για την ελληνική µειονότητα, η οποία αντιµετωπίζει αφενός εχθρικό κλίµα από την αλβανική πλευρά και αφετέρου την αδιαφορία της ελληνικής Πολιτείας» δήλωσε στο «Εθνος» ο πρώην πρόεδρος της πολιτικής οργάνωσης της ελληνικής µειονότητας «Οµόνοια», Λεωνίδας Παππάς.\

Ο κ. Παππάς, ο οποίος είναι πολιτικός µηχανικός, γνώριζε τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, τον οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικό τεχνίτη αλουµινίου», και µάλιστα τον είχε χρησιµοποιήσει σε κάποια έργα. «Ο Κωνσταντίνος εκδήλωνε µε υπερβολικό τρόπο την αγάπη του στην Ελλάδα, αλλά δεν ήταν ούτε ακραίος ούτε εθνικιστής. Ηταν µια τρέλα να βγει µε όπλο στην πλατεία του χωριού, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι έπρεπε να τον σκοτώσουν εν ψυχρώ. Ολες οι µαρτυρίες λένε ότι πυροβόλησε στον αέρα και οι σφαίρες που βρήκαν σε οχήµατα ίσως να ήταν αδέσποτες. Εδώ ακούγονται πολλά, η αστυνοµία µπορούσε εύκολα να τον αφοπλίσει, αλλά επέλεξε να τον σκοτώσει» προσέθεσε.

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας γεννήθηκε στους Βουλιαράτες, αλλά πηγαινοερχόταν στην Ελλάδα, όπου ζει η σύζυγός του µε την ανήλικη κόρη τους. Το ζευγάρι ήταν σε διάσταση, αλλά το τελευταίο διάστηµα γίνονταν προσπάθειες επανασύνδεσης και για τον λόγο αυτό ο 35χρονος περνούσε πολύ καιρό στην Ελλάδα, ενώ στην Αθήνα διαµένουν και οι δύο αδελφές του, οι οποίες επέστρεψαν χθες στο χωριό προκειµένου να συµπαρασταθούν στην οικογένεια. Και ο ίδιος είχε ζήσει στην Αθήνα, όπου το 2006 συνελήφθη στο Χαλάνδρι για υπόθεση ναρκωτικών, αλλά και στα Ιωάννινα, όπου εργαζόταν.

Στους Βουλιαράτες, που από χθες «πολιορκούνται» από ελληνικά και αλβανικά ΜΜΕ, οι κάτοικοι είναι ανάστατοι. «Το έφαγαν το παιδί µου. Ενας λεβέντης ήταν και καλό παιδί. Γιατί τον είχαν γινάτι;» φώναζε η µητέρα του, Βασιλική Κατσίφα, ενώ ο πατέρας του, Γιάννης, µέσα στον πόνο του µονολογούσε «και λάθος να έκανε που βγήκε µε το όπλο, έπρεπε να τον συλλάβουν για να είναι ζωντανός». Παράλληλα, ψυχραιµία και χαµηλούς τόνους συνιστά ο δήµαρχος ∆ρόπολης, Αχιλλέας Νέτσικας, ο οποίος βρισκόταν χθες όλη µέρα στους Βουλιαράτες. «Πρέπει να µείνουµε όλοι ψύχραιµοι, γιατί αυτό που συνέβη στον µικρό και φιλήσυχο δήµο µας είναι ανήκουστο» δήλωσε στο «Εθνος».

Ακόµη, τη θλίψη και την αγανάκτησή της εξέφρασε µε ανακοίνωση η «Οµόνοια». «Οι αστυνοµικές δυνάµεις, παραβλέποντας κανόνες ακινητοποίησης µεµονωµένου ατόµου, οδηγήθηκαν στην εκτέλεσή του. Προφανώς δεν είναι µόνο ζήτηµα παραβίασης του βασικού δικαιώµατος του ανθρώπου, αυτό της ζωής. Είναι το όλο ψυχολογικό κλίµα βίας που συντελείται εις βάρος της ελληνικής εθνικής µειονότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η σορός του 35χρονου παραµένει στο νεκροτοµείο του νοσοκοµείου Αργυροκάστρου και η οικογένειά του ενηµερώθηκε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόµη όλες οι διαδικασίες προκειµένου να την παραλάβουν. Οι γονείς του, ωστόσο, ζητούν τη µεσολάβηση της ελληνικής Πολιτείας για να γίνει νεκροψία-νεκροτοµή και από Ελληνα ιατροδικαστή, καθώς και να επιληφθεί της έρευνας Ελληνας πραγµατογνώµονας.

Κωνσταντίνος Κατσίφας