Εστίαση: H αύξηση των κρουσμάτων φέρνει δεύτερες σκέψεις για τους κλειστούς χώρους - Βαριά πρόστιμα
NewsroomΣυνεχείς αλλά και αυστηροί είναι οι έλεγχοι των Αρχών στα καταστήματα της εστίασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ιδιοκτήτες τηρούν τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Ήδη τα πρώτα πρόστιμα έχουν πέσει και δεν είναι καθόλου αμελητέα. Η αντίστροφη μέτρηση για τον διαχωρισμό των χώρων εστίασης και διασκέδασης σε αμιγώς για εμβολιασμένους πολίτες και σε μεικτούς κανονικά έχει ξεκινήσει, όμως η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα φέρνει στους ειδικούς δεύτερες σκέψεις για το αν θα πρέπει οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους κατόπιν υποδείξεως αρνητικού τεστ για τον κορονοϊό.
Συνεπώς, μπορεί όλα να ανατραπούν. Επίσημα έχει ανακοινωθεί πως ο συγκεκριμένος διαχωρισμός των καταστημάτων ξεκινά από τις 15 Ιουλίου, όμως τα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις.
Τυχόν νέα μέτρα θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους
Τα περιοριστικά μέτρα που τυχόν θα επιβληθούν για να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊου θα αφορούν από εδώ και στο εξής μόνο τους ανεμβολίαστους πολίτες, είπε άλλωστε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης την Κυριακή. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς σε άνθρωπο που δεν κινδυνεύει να μπει σε ΜΕΘ.
«Όταν αλλάζουν οι καταστάσεις, αλλάζουν και οι αποφάσεις» ήταν το μήνυμα του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμοδίου για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη. «Επειδή η εξέλιξη της πανδημίας ποτέ δεν είναι γραμμική, απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση, προσαρμοστικότητα και ευελιξία. Όλα επανεξετάζονται διαρκώς» επεσήμανε σε συνέντευξη του στo ethnos.gr.
Παράλληλα υπογράμμισε και ο ίδιος από τη μεριά του, ότι καθολικά μέτρα πρέπει να αποκλείονται, καθώς «θα συνιστούσαν αδικία σε βάρος των εμβολιασμένων και πλήγμα στην οικονομία». Ωστόσο σημειώνει πως «δεν μπορεί να αποκλείονται τοπικά και στοχευμένα μέτρα για την προστασία των ανεμβολίαστων».
Πρόστιμα για τους Πελάτες
Σε κάθε περίπτωση, αυστηρά θα είναι και τα πρόστιμα για τους πελάτες που δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Συγκεκριμένα, εάν κάποιος βρεθεί σε χώρο που αφορά μόνο σε εμβολιασμένους και δεν έχει έγγραφο που αποδεικνύει τον εμβολιασμό του θα πληρώνει πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που κάποιος πιαστεί με πλαστό έγγραφο θα πληρώνει 3.000 ευρώ, και θα βρίσκεται και αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες.
Πώς θα ελέγχονται τα έγγραφα
Όπως είχε προαναγγείλει αρχικά και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στις 15 Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή, την οποία θα χρησιμοποιούν τα καταστήματα για να ελέγχουν στην είσοδο των μαγαζιών τα barcodes, όσων πελατών έχουν εμβολιαστεί.
Όπως τόνισε ο υπουργός η «κεντρική ιδέα» της εφαρμογής είναι να μπορεί να διαβάζει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, με το οποίο θα ταξιδεύουμε σε χώρες της ΕΕ. «Περιλαμβάνει αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί, είτε ότι έχεις νοσήσει είτε ότι έχεις αρνητικό pcr ή rapid» σημείωσε. Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να κατέβει σε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή τάμπλετ, ανεξαρτήτως λογισμικού.
«Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα» εξήγησε σχετικά με τη λειτουργία της εφαρμογής.
Όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ, ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο.
Πώς θα ενημερώνονται οι πελάτες για το αν ένα κατάστημα είναι μόνο για εμβολιασμένους ή μεικτό
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, έξω από κάθε κατάστημα θα υπάρχει σαφής ένδειξη για το αν αυτό ανήκει στις αμιγείς ή στις μεικτές επιχειρήσεις. Ωστόσο, ένας πελάτης θα μπορεί να ενημερώνεται για την κατηγορία στην οποία ανήκει το κατάστημα το οποίο ενδιαφέρεται να επισκεφτεί, και ηλεκτρονικά μέσα από το gov.gr.
Μάλιστα, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται μέσα από τον συγκεκριμένο ιστότοπο για το αν μία επιχείρηση έχει παραβιάσει τα υγειονομικά μέτρα.
Λουκέτα και 5.000 ευρώ πρόστιμο στους πρώτους παραβάτες
Στο πλαίσιο των ελέγχων για την τήρηση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων διενήργησε ελέγχους Παρασκευή και Σάββατο, μεταμεσονύκτιες ώρες, σε καταστήματα εστίασης της νότιας και ανατολικής Αττικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε 3 από αυτά για παραβίαση μέτρων κατά του κορονοϊού. Οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς σε όλη την επικράτεια.
Ηλιούπολη: Βαρύ κατηγορητήριο με 14 κακουργήματα για τον αστυνομικό και τον πατέρα της 19χρονης
Κορονοϊός: Aνησυχία για τις κατασκηνώσεις και τα δεκάδες κρούσματα – Μαρτυρίες γονέων
ΗΠΑ: Τους 47,2 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στο Λας Βέγκας - Πρωτοφανής καύσωνας
Wimbledon: Θρυλικός Τζόκοβιτς, κυριάρχησε στο Λονδίνο κι έφτασε το 20 Grand Slam!
Εστίαση: Ξεκίνησαν oι «καμπάνες» - Λουκέτα και 5.000 ευρώ πρόστιμο στους πρώτους παραβάτες
- Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι - Αγνοούνται και τα οικονομικά αρχεία
- Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
- Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
- Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει