Ελλάδα|15.07.2021 13:04

Προσφορά ζωής στους αστέγους από τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού εν μέσω καύσωνα

Κώστας Ασημακόπουλος

Τεράστια εκστρατεία υποστήριξης και ανακούφισης των αστέγων στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Πέμπτης 15/7 από τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

Νερά, χυμοί και πολύτιμα αγαθά όπως υπνόσακοι και είδη προσωπικής υγιεινής παραδίδονται στους αστέγους ενώ παράλληλα γίνεται ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη για τις δύσκολες ώρες που επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες.

Το ethnos.gr βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Θησείο και συνομίλησε με στελέχη του Ερυθρού Σταυρού, εθελοντές αλλά και αστέγους που όπως γνώριζαν για τη δράση.

"Αισθάνομαι σιγουριά"

Μεταξύ αυτών ο κύριος 48χρονος Σταμάτης μουσικός στο επάγγελμα που εδώ και περίπου δύο χρόνια είναι άστεγος. Τα λόγια του συγκλονίζουν: "Η κρίση με την πανδημία με βρήκε απροετοίμαστο επαγγελματικά και οικονομικά αλλά απελευθερώθηκα όταν άρχισα να μένω έξω. Το χειμώνα ήταν δύσκολα. Ψάχνω δουλειά αλλά τα πράγματα είναι δύσκολο. Την βγάζω στα συσσίτια. Ο Ερυθρός Σταυρός βοηθάει αλλά δεν τον βοηθάνε. Ολα τα παιδιά είναι πολύ ευγενικά. Και από το Δήμο στα δύσκολα έχουμε στήριξη. Τα προβλήματα μας είναι άλλα... Οταν ήμουν μέσα στο σπίτι ένιωθα πως είμαι μόνος. Τώρα που μένω εδώ γύρω γύρω, έξω δηλαδή, νιώθω πως έχω παρέα και αισθάνομαι σιγουριά".

Ωφελούμενοι περιμένουν στη σειρά τους τα αγαθά του Ερυθρού Σταυρού / copyright ethnos.gr

"Θα γεμίσει η Αθήνα αστέγους"

Ο κύριος Θανάσης έχει καταγωγή από μικρό νησί των Κυκλάδων και μας ζήτησε να μην το αποκαλύψουμε. Οπως είπε έκανε το εμβόλιο αλλά από εκεί και πέρα η ζωή του είναι στο δρόμο: "Το καλοκαιράκι είναι καλά. Εχω φίλους που με βοηθάνε. Κι εγώ ότι πιάνουν τα χέρι μου προσφέρω. Μένω και σε δομές αλλά τώρα είμαι έξω. Δεν φοβάμαι τίποτα. Τουλάχιστον έτσι λέω. Ναι, έκανα εμβόλιο. Κάθε ενίσχυση που γίνεται προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη είναι δώρο Θεού. Και πιστέψε με είναι πολλοί εκείνοι που έχουν ανάγκες. Σε 1-2 χρόνια θα γεμίσει η Αθήνα αστέγους. Να το θυμάσαι..."

Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού μοιράζουν τα αγαθά στους αστέγους / copyright ethnos.gr

Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί

Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από το πρωί μοίραζαν νερά και άλλα αγαθά. Η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ερυθρού Σταυρού Μαρίνα Σταμάτη είπε στο ethnos.gr

«Σήμερα έχουμε δράση ενεργητικής προσέγγισης - streetwork. Είναι ημέρα καύσωνα. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 βαθμούς και με προτροπή του προέδρου μας  κ.Αυγερινού κλιμάκιο εθελοντών 12 ατόμων, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί είμαστε εδώ στο κέντρο της Αθήνας για να προσφέρουμε πρώτες βοήθειες, ψυχολογική υποστήριξη και υλική υποστήριξη με παγωμένα νερά, χυμούς, τσάι, τρόφιμα, υπνόσακους και άλλα χρήσιμα είδη σε αυτές τις δύσκολες ώρες των ακραίων καιρικών συνθηκών. Επίσης ενημερώνουμε το κοινό για τους κλιματιζόμενους χώρους που υπάρχουν στην πόλη για να βρουν λίγη δροσιά μία τέτοια δύσκολη ημέρα».

"Ο ορισμός του ανθρωπισμού"

«Οι άστεγοι μας ευχαριστούν και κυρίως ευχαριστούν τους εθελοντές μας. Αγαπούν τον Ερυθρό Σταυρό και είναι ευγνώμωνες στους εθελοντές μας γιατί πάντα είναι στο πλευρό τους με υλικά αγαθά, ψυχολογική υποστήριξη ακόμα και με ιατρική περίθαλψη. Το κλιμάκιο μας αποτελείται από 12 εθελοντές.  Είναι εθελοντές, κοινωνικοί λειτουργοί, Σαμαρίτες Διασώστες. Είναι η ψυχή του Ερυθρού Σταυρού. Είναι ο ορισμός του ανθρωπισμού».  

«Οι Σαμαρείτες Διασώστες είναι ένας από τους τρεις τομείς εθελοντισμού του Ερυθρού Σταυρού. Είναι ακόμα η Κοινωνική Πρόνοια και η Νοσηλευτική, δηλαδή, ο τομέας υγείας. Οποιος θέλει να γίνει εθελοντής μπαίνει στην ιστοσελίδα μας redcross.gr και κάνει αίτηση. Εφόσον εγκριθεί περνάει σκληρή εκπαίδευση και μετά μπαίνει στη μεγάλη αγκαλιά και στην οικογένεια του Ερυθρού Σταυρού για να προσφέρει στους συνανθρώπους μας».

Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού μοιράζουν τα αγαθά στους αστέγους / copyright ethnos.gr

Χορηγία λόγω covid

«Η κοινωνική υπηρεσία μας έχει καταγράψει περίπου 120 αστέγους στο κέντρο της Αθήνας, αλλά οι δράσεις μας γίνονται και σε Θεσσαλονίκη και σε Πάτρα και τα υλικά που παραδίδουμε σήμερα εξασφαλίστηκαν εξ ολοκλήρου μέσω χορηγίας της εταιρείας Procter & Gamble, στο πλαίσιο της Επείγουσας Έκκλησης για τον Covid-19 που υλοποιεί ο Οργανισμός. Η δράση μας σήμερα θα είναι ενεργή όσο χρειαστεί».

«Η επικοινωνία μας με τους αστέγους είναι διαρκής. Υπάρχει καλή επικοινωνία. Ξέρουμε που θα τους βρούμε και ξέρουν που θα μας βρουν».

Συγκινητική προσφορά

«Το πιο συγκινητικό είναι η προσφορά των εθελοντών μας. Είναι άνθρωποι που αφήνουν το πσίτι και την οικογένεια τους και αμισθί προσφέρουν νύχτα μέρα σε όλες τις δύσκολες στιγμές. Είναι στο δρόμο όλη μέρα και όχι μόνο αυτές τις ζεστές ημέρες αλλά και το χειμώνα. Στη «Μήδεια» είχαμε μεγάλη προσφορά σε όλη την κοινωνία, με δράσεις ακόμα και για τον εμβολιασμό. Θέλω να τους ευχαριστήσω και να υποσχεθώ πως θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας με επίκεντρο την βοήθεια στον συνάνθρωπο».

ΘησείοάστεγοιΕλληνικός Ερυθρός Σταυρόςκαύσωνας