Ελλάδα|19.07.2021 20:32

ΕΛΑΣ: «Πολυεθνική» ΜΚΟ σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στη Λέσβο

Ευλαμπία Ρέβη

Τέσσερα μέλη σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στη Λέσβο φέρονται να λειτουργούσαν ως οργανωμένο δίκτυο που με το αζημίωτο έφερναν αλλοδαπούς στην Ελλάδα μέσω των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου από τα παράλια της Τουρκίας.

Στη μεγάλη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα τεσσάρων μελών των εν λόγω ΜΚΟ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, στη δικογραφία υπάρχουν καταγγελίες για μια 26χρονη Αμερικανίδα, μια 38χρονη Βρετανίδα, ένας 41χρονος Νορβηγός και ένας τέταρτος τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται υπό διερεύνηση τουλάχιστον από τις αρχές του Ιουνίου του περασμένου έτους συμμετείχαν επί πληρωμή σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών. Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, περιλαμβάνει τα αδικήματα της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου αλλοδαπών στο ελληνικό έδαφος, της κατασκοπείας, καθώς και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης. 

Στη δικογραφία μαζί με αυτούς εμπλέκονται συνολικά δέκα άτομα εκ των οποίων οι έξι είναι αφγανικής και συριακής υπηκοότητας οι οποίοι φέρονται να πλήρωσαν για να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι παρείχαν αναλυτικές λεπτομέρειες για το επιχειρησιακό έργο των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τις θέσεις στρατιωτικών εγκαταστάσεων και φωτογραφίες στρατιωτικών οχημάτων, αλλά και πληροφορίες για τους χώρους δομών διαμονής αλλοδαπών στα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος. 

Η μία από αυτές τις τέσσερις ΜΚΟ, μάλιστα, είχε μεγάλη απήχηση και χιλιάδες ακολούθους στα social media, ενώ σχεδόν σε καθημερινή βάση στη σελίδα της στο facebook αναρτά βίντεο με καταγγελίες για pushbacks αλλοδαπών από το ελληνικό Λιμενικό. Βίντεο τα οποία οι ελληνικές Αρχές θεωρούν ότι λαμβάνουν από τουρκικές πηγές, αναπαράγοντας την προπαγάνδα της γειτονικής χώρας για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο. Ακόμα πάντως δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν τα μέλη των τεσσάρων αυτών ΜΚΟ λειτουργούσαν ανεξάρτητα ή όχι από τις ΜΚΟ στις οποίες ανήκαν με αστυνομικές πηγές να επισημαίνουν ότι η έρευνα συνεχίζεται.  

Τα τέσσερα μέλη ΜΚΟ φέρονται να λειτουργούσαν μέσω κλειστών ομάδων στο Διαδίκτυο, αλλά και μέσα από διάφορες εφαρμογές και όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία μεταναστευτικές ροές, αλλά και λάμβαναν από αυτές, πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα, που αφορούσαν τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος και Σάμος),  τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων μεταναστευτικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο».  

Επίσης, οι πληροφορίες αυτές σχετίζονταν με «τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων, τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης), φωτογραφικό υλικό από τους επιβαίνοντες σε λέμβους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών τόσο κατά τη διάρκεια της πλεύσης των λέμβων, όσο και μετά την προσαιγιάλωσή τους σε περιοχές των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου».               

Μετά από αξιοποίηση των πληροφοριών αυτών, παρείχαν οδηγίες στους αλλοδαπούς κατά την άφιξη σε ελληνικό έδαφος, που αφορούν τη μετάβαση τους είτε σε δύσβατες προς απόκρυψη περιοχές των νησιών, είτε σε χώρους και δομές υγειονομικής υποστήριξης, δυσχεραίνοντας συστηματικά το έργο των αρμόδιων ελληνικών Αρχών. 

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση άτομα διευκόλυναν - με την μεθοδολογία που προαναφέρθηκε – την παράνομη είσοδο σημαντικού αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. 

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς τους, αλλά και οι διασυνδέσεις τους. 

Όλες οι ειδήσεις

Τόλης Βοσκόπουλος: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 χρονών

Πελώνη: Προειδοποίηση για νέα μίνι lockdown στα πρότυπα της Μυκόνου

Εμβολιασμός παιδιών 12 έως 15 ετών: Τι είπε ο Μητσοτάκης

Φολέγανδρος - Κούγιας: Η Γαρυφαλλιά φοβόταν ότι ο δράστης παρακολουθούσε τα μηνύματα στο κινητό της

Καιρός: Η ψυχρή Λίμνη φέρνει καταιγίδες – Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα

ΛέσβοςΜΚΟΕΥΠΜυτιλήνηΤουρκία