Μετάλλαξη Δέλτα: Έντονη ανησυχία για τη διασπορά - Δεν έχει φύγει από το τραπέζι το lockdown
NewsroomΈντονη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Συγκεκριμένα, όπως έχει τονιστεί από την πλειονότητα των ειδικών, μέχρι και το τέλος Αυγούστου, η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα έχει επικρατήσει. «Το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown δεν έχει φύγει από το τραπέζι», τόνισε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος το πρωί της Τρίτης σχολιάζοντας παράλληλα πως «όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται ο ιός και θα εξαφανιστεί».
«Έχουμε μπροστά μας αγώνα δρόμου»
«Έχουμε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Η γρηγορότερη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού», επεσήμανε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται ο ιός και θα εξαφανιστεί. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε ένα εμβόλιο το οποία θα παρέχει ανοσία σε όλες τις μεταλλάξεις. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που έχουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Τι είπε για το ενδεχόμενο νέων μέτρων
Για το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων μέτρων όπως στη Μύκονο είπε πως: «Προφανώς θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα για άλλες περιοχές, όπως αυτά στη Μύκονο».
Ενώ για την κατάσταση στις περιοχές με πολλά κρούσματα και κυρίως στα νησιά: «Το τεστ δεν είναι 100% ασφαλές όπως έχουμε ξαναπεί. Σήμερα είναι αρνητικό, αύριο μπορεί να είναι θετικό. Όλο αυτό έπαιξε ρόλο στην διασπορά του ιού στα νησιά».
Σχετικά με τις προβλέψεις των ειδικών περί διπλασιασμού των κρουσμάτων, ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι ένα υπαρκτό σαν σενάριο ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν είναι μετεωρολογική πρόβλεψη τα κρούσματα».
Σχετικά με την επιβολή γενικευμένου lockdown, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει φύγει από το τραπέζι.
Σχετικά με τις νεότερες ηλικίες και την επιλογή κάποιων νέων να μην εμβολιάζονται δήλωσε τα εξής: «Τα νεαρά άτομα, όπως οι 18ρηδες, νομίζω δεν εμβολιάζονται σαν αντίδραση και όπως είπε δεν είναι ''μαγκιά'' να μην εμβολιάζεσαι. Βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα από τους μεγαλύτερους». Επίσης προειδοποίησε ότι ήδη έχουμε ασθενείς σε ΜΕΘ μικρούς σε ηλικία.
«Ήδη έχουμε νέους στις ΜΕΘ, ελάχιστους, αλλά έχουμε». Τέλος εξέφρασε την φιλοδοξία του να λειτουργήσουν δια ζώσης τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, ενώ σχολίασε ότι αυτό είναι ρεαλιστικό σενάριο.
Θεοδωρακοπούλου: Σεπτέμβριο θα έχουμε γεμίσει και θα ψάχνουμε κρεβάτια
Δυσοίωνες για την πανδημία ήταν και οι προβλέψεις της Διευθύντριας ΕΣΥ στην Β’ κλινική Εντατικής Θεραπείας στο Αττικό Νοσοκομείο, Μαρίας Θεοδωρακοπούλου η οποία τόνισε πως «εάν δεν ανακοπεί η παρατηρούμενη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, Σεπτέμβριο θα έχουμε γεμίσει, θα ψάχνουμε κρεβάτια».
«Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε κάθε εφημερία έχουμε περιστατικά που χρειάζονται παρακολούθηση, κάτι που είχε ξεθωριάσει πριν 2-3 εβδομάδες. Είχαμε χαλαρώσει, δεν γίνονταν εισαγωγές, είχαμε επιστρέψει στην αρχική λειτουργία, κλείνοντας τα τμήματα covid και κρατώντας μόνο λίγα κρεβάτια για το τυχαίο περιστατικό και ξαφνικά έχουμε εισαγωγές και ξανανοίγουμε τμήματα. Νεαρότερες ηλικίες νοσηλεύονται και μεγαλύτερης ηλικίας, ανεμβολίαστοι σε ποσοστό πάνω από 90%», είναι η κατάσταση που επικρατεί τώρα όπως την περιέγραψε η κυρία Θεοδωρακοπούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
«Έχουμε χαλαρώσει, τον ιό τον έχουμε ελέγξει αλλά όχι τόσο ώστε να μην πεθαίνουν ασθενείς. Δεν έχει περάσει μέρα εδώ και 1,5 χρόνο που να μην έχει πεθάνει ένας άνθρωπος. Έχουμε κατηγορηθεί ότι κολλάμε εμείς τους ανθρώπους που μπαίνουν στα νοσοκομεία. Στο μυαλό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι υπάρχουν δυνάμεις που οδηγούν αυτή την κατάσταση, αυτούς δεν μπορούμε να τους μεταπείσουμε, αλλά υπάρχει μέρος των ανθρώπων που αμφισβητεί το εμβόλιο, όχι τον ιό και αυτούς πρέπει να πείσουμε» ανέφερε, σχετικά με τους αρνητές των εμβολίων.
Εξέφρασε τέλος, την πεποίθηση πως εάν συνεχιστεί η επιδημιολογική κατάσταση όπως σήμερα, η κατάσταση στα νοσοκομεία να μην επιτρέψει σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να απέχουν από τις θέσεις τους έστω για λίγες καλοκαιρινές διακοπές. “Υπάρχει φόβος ότι δεν θα πάρουμε κάποιοι ούτε άδεια, εγώ είμαι 1,5 χρόνο στα Covid-19, αποκλειστικά. Δεν μπορούν να καταλάβουν την σωματική καταπόνηση πέρα από την ψυχολογική, είναι φοβερά δύσκολο να έχουμε να κάνουμε με έναν θανατηφόρο ιό. Δεν είναι η ρουτίνα που είχαμε, πρέπει να παίρνουμε μέτρα προφύλαξης, να προστατεύουμε και τους εαυτούς μας και το προσωπικό», ενώ τόνισε πως δημοκρατία είναι να υποχρεώνει τον πολίτη να αποκτήσει συνείδηση.
Σαρηγιάννης: Τον Αύγουστο μπορεί να φτάσουμε τα 6.000 κρούσματα την ημέρα
Για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα και την αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα μίλησαν σε τηλεοπτική τους συνέντευξη την Τρίτη (20/7) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια επιβράδυνση αλλά από χθες παρατηρούμε μια αυξητική τάση» επεσήμανε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον ΑΝΤ1 τονίζοντας πως μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε 3.500 – 4.000 κρούσματα την ημέρα και μεγαλύτερη αύξηση στη συνέχεια.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ διαμήνυσε πως είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε rapid test σε περιοχές που δείχνουν έντονη αυξητική τάση κρουσμάτων ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως «μπορούν να λήξουν τα μέτρα στην Μύκονο την επόμενη εβδομάδα, αν το πάρουμε σοβαρά».
«Αν δεν ανέβει το επίπεδο του εμβολιασμού πάνω από το 60 με 65%, εγώ θα ήθελα να φτάσουμε το 73% μέχρι τον Σεπτέμβρη η πιθανότητα για μεγάλα νούμερα υπάρχει όχι όμως τον Αύγουστο αλλά το φθινόπωρο. Τον Αύγουστο όμως μπορούμε να φτάσουμε εύκολα τα 6.000 κρούσματα την ημέρα» προειδοποίησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τονίζοντας όμως πως μπορούμε να το προλάβουμε αυτό εάν εμβολιαστούμε γρήγορα.
Πανελλήνιες 2021 - ΕΒΕ: Εκτός ΑΕΙ 25.000 υποψήφιοι λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
Κορονοϊός - Άγγελος Χατζάκης στο ethnos.gr: Η πανδημία θα απασχολεί για τα επόμενα 2 - 3 χρόνια
Ερντογάν στην Κύπρο: Πως «διαβάζει» η Αθήνα τις φιέστες στα Κατεχόμενα
Μεγάλη δημοσκόπηση OPEN: Crash test κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για όλα τα μεγάλα θέματα
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό