Μετάλλαξη Δέλτα κορονοϊού: Ανησυχία για τον τρομακτικό ρυθμό μετάδοσης – Φόβοι για έως 10.000 κρούσματα
NewsroomΤον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ειδικοί με τα δεδομένα που έχουν, μέχρι στιγμής, στα χέρια τους για την πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με αυτά, προβλέπουν κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων, η οποία οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες: το «άνοιγμα» του τουρισμού, την επέλαση της -πολύ μεταδοτικής- μετάλλαξης Δέλτα, καθώς και την άρνηση ενός μέρους πολιτών να εμβολιαστούν. Από την μεριά του, και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, έκανε λόγο για τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων.
Έως 10.000 κρούσματα ημερησίως
Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, εκτίμησε στο ΣΚΑΪ πως ζούμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, επιβεβαιώνοντας πως δεν είναι απίθανο να δούμε ακόμη και κοντά στα 10.000 κρούσματα ημερησίως. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό ξεκίνησε από νέους και παιδιά σε κατασκηνώσεις, και τώρα έχει κάνει μια κάπως μικρή ανάπαυλα. Αποτίμηση της κατάστασης, υποστηρίζει ο ερευνητής, θα μπορούμε να κάνουμε όταν «πιάσει όλη την κοινωνία». «Όταν πολλοί από αυτούς γυρίσουν από τις διακοπές δυστυχώς το στέλεχος που κυκλοφορεί (δέλτα), αναμένουμε ότι εάν το έχει κάποιος σε ένα σπίτι, σε μια οικογένεια, τότε θα κολλήσουν όλα τα μέλη της, ανεμβολίαστα και εμβολιασμένα», ανέφερε. Όσον αφορά την κορύφωση αυτού του τέταρτου κύματος, αυτή, ενδεχομένως, θα έρθει πριν από τον Σεπτέμβριο. «Θα εξαρτηθεί από το πόσα κρούσματα θα υπάρξουν τον Αύγουστο», ανέφερε και εξήγησε ότι το στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται σχεδόν χωρίς αντίσταση στην κοινωνία. Ο κ. Παυλάκης ανέφερε ότι περιμένει πολλά κρούσματα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη και τόνισε ότι αυτά μπορούν πολύ εύκολα να διπλασιαστούν μέσα σε μερικές εβδομάδες.
Στο «κόκκινο» ο δείκτης θετικότητας - Ανησυχία Αρκουμανέα - Έκκληση για εμβολιασμούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ανησυχία επικρατεί για πέντε νησιά της χώρας, στα οποία ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση. Οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αύξηση των κρουσμάτων σε Ρέθυμνο, Πάρο, Μύκονο, Μήλο και Σαντορίνη ενώ, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε πως η παραλλαγή μεταδίδεται με τρομακτικό τρόπο, κάτι που καθιστά – όπως επεσήμανε- επιτακτικό τον εμβολιασμό. Ο ίδιος εκτίμησε πως τα κρούσματα κορονοϊού θα ανέλθουν την Πέμπτη, 22 Ιουλίου, σε 3.000.
Ο κ. Αρκουμανέας, επεσήμανε σε αυτό το πλαίσιο ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι η κυρίαρχη στα καινούρια κρούσματα στη χώρα μας και εξήγησε ότι σημειώνει γρήγορη αύξηση της τάξης του 10%. Αυτήν την στιγμή πάντως, όπως είπε, υπάρχει μία μείωση της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε επίσης ότι αυτή την στιγμή έχει πέσει πολύ ο ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων και είναι τα 30 έτη, όταν στις αρχές της χρονιάς ήταν η ηλικία των 46.
«Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και αυτή την εβδομάδα, και τις επόμενες, πρέπει να κοιτάμε όμως την ηλικία κι αν καταλήγουν σε ΜΕΘ να διασωληνώνονται ή έχουμε και θανάτους» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Παράλληλα, ο κ. Αρκουμανέας δεν απέκλεισε νέα περιοριστικά μέτρα σε νησιά, εφόσον χρειαστεί.
Σαρηγιάννης: Πιθανά τοπικά lockdown το φθινόπωρο
Μιλώντας στο ethnos.gr, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε ότι, με βάση τα συμπεράσματα από τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιεί, κοντά στον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται στη χώρα η κορύφωση του καλοκαιρινού κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, με 6.500 κρούσματα ημερησίως σε περίπτωση που συνεχιστεί ο σημερινός πολύ υψηλός αριθμός των τεστ και περισσότερα από 400 άτομα διασωληνωμένα στις μονάδες εντατικής θεραπείας, στη συντριπτική πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστοι.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, σιγά – σιγά το κύμα του κορονοϊού μεταφέρεται στις τουριστικές περιοχές της χώρας, με τα κοσμοπολίτικα νησιά να «βλέπουν» να αυξάνονται τα κρούσματα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Ιουλίου αλλά και μετέπειτα. Εξαίρεση αποτελούν οι τρεις πολυπληθέστεροι νομοί της Κρήτης (Ηράκλειο, Χάνια και Ρέθυμνο), όπου παρατηρείται σταθεροποίηση ή και ύφεση.
Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες πόλεις και κυρίως την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με βάση τα μοντέλα του κ. Σαρηγιάννη, τα νέα είναι ευχάριστα. Στην πρωτεύουσα φαίνεται ότι πέρασε η κορύφωση του κύματος και ήδη αρχίζει να παρατηρείται μία δειλή αποκλιμάκωση, ενώ η Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες διανύει την κορύφωση του κύματος και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει μία πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Η αποκλιμάκωση στις μεγάλες πόλεις έχει την απολύτως λογική εξήγηση της μεταφοράς των κατοίκων των αστικών κέντρων προς τα παραθαλάσσια μέρη αυτήν την περίοδο. Ως ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Σαρηγιάννης φέρνει τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Στον πρώτο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και τώρα υπάρχει αποκλιμάκωση, ωστόσο, ιδιαίτερα αυξητική είναι τώρα η τάση στον αριθμό των κρουσμάτων στη Θεσπρωτία, αφού πολλοί Γιαννιώτες μεταφέρθηκαν στις παραλίες της για το καλοκαίρι.
«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι. Αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχούν δύο μεταλλάξεις, η Δέλτα και αυτήν της Νιγηρίας. Ωστόσο, θα επικρατήσει τελικά η Δέλτα, διότι είναι πιο μεταδοτική. Στο τέλος Ιουνίου είχα πει ότι τον Δεκαπενταύγουστο θα έχουμε 3.500 κρούσματα ημερησίως. Τώρα κάνω λόγο για 6.500 κρούσματα, αλλά είναι ουσιαστικά το ίδιο, αφού διπλασιάστηκε ο αριθμός των τεστ. Τότε κάναμε 40.000 τεστ ημερησίως, ενώ πλέον ο μέσος όρος στον αριθμό των τεστ βρίσκεται στις 75.000 – 80.000. Είναι λογικό ότι όσο περισσότερα τεστ κάνεις, τόσο περισσότερα κρούσματα θα καταγράφεις. Με 6.500 κρούσματα ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ θα ξεπεράσει τους 400. Είναι πολύ σημαντικό ότι τα μοντέλα επί 25 μέρες δείχνουν ότι θα φτάσουμε τα 6.500 κρούσματα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.
Εμβολιασμός και στοχευμένα τεστ
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τα 6.500 κρούσματα στα μέσα Αυγούστου, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών και να γίνεται γρήγορα και στοχευμένα η ανίχνευση των θετικών με τεστ, στις περιοχές που δείχνουν ότι ξεκινάει μία αυξητική τάση στα κρούσματα.
«Αν, για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή ο ΕΟΔΥ στείλει κλιμάκιο στην περιοχή της Θεσπρωτίας, προχωρήσει σε αυξημένο αριθμό τεστ και μπουν σε καραντίνα οι θετικοί, η αυξητική τάση της πανδημίας θα σταματήσει. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση σε μία περιοχή. Βέβαια, το σημαντικότερο είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμένοι», λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ.
Πιθανά τοπικά lockdown το φθινόπωρο
Κατά τον κ. Σαρηγιάννη, το ερχόμενο φθινόπωρο, μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να δούμε τοπικά lockdown, σε περιοχές που παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ακόμα και γενικευμένου lockdown.
«Αυτό θα συμβεί, στην περίπτωση που δεν εμβολιαστούν μέχρι τότε ακόμα τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Έλληνες. Ωστόσο, πιστεύω ότι θα κάνουμε τα εμβόλια. Είμαστε Έλληνες, έχουμε συνηθίσει να το συζητάμε, όμως, όταν δούμε το μεγάλο κίνδυνο, ενωνόμαστε. Αν δεν εμβολιαστούμε, θα έχουμε πολλές νοσηλείες και βαριά συμπτώματα κυρίως σε νέους και ανεμβολίαστους», τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ.
Μετάλλαξη Δέλτα – Αρκουμανέας: Τρομακτικός ο ρυθμός μετάδοσης – Κοντά στα 3.000 τα κρούσματα
Freedom Pass: Αλαλούμ στα ΚΕΠ για τα voucher 150 ευρώ σε νέους – Τι απαντά ο Γεωργαντάς
Προκλήσεις Ερντογάν στα Βαρώσια: Διεθνής κατακραυγή για τη στάση της Τουρκίας
Φολέγανδρος – Γυναικοκτονία: Εξιτήριο για τον 30χρονο από το κέντρο υγείας – Σκληρή δήλωση Κούγια
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών