Ελλάδα|19.01.2019 23:25

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα: 3.000 λεωφορεία, επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο

Newsroom

Η αντίστροφη μέτρηση για το συλλαλητήριο της Κυριακής για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα έχει ξεκινήσει, με τους διοργανωτές να βρίσκονται σε «πυρετό» προετοιμασιών με τις αστυνομικές αρχές να έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Πιο αναλυτικά, δεκαπέντε διμοιρίες των ΥΜΕΤ, δεκαπέντε των ΜΑΤ και το σύνολο των στελεχών της ασφάλειας εξαιρουμένων των ατόμων που αναρρώνουν ή βρίσκονται σε άλλα μέτρα ασφαλείας θα βρεθούν το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα, από τους άνδρες της Ασφάλειας ανακλήθηκαν τα ρεπό της Κυριακής λόγω της υψηλής επικινδυνότητας της συγκέντρωσης. Την ίδια ώρα, όλες οι μονάδες των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ θα βρίσκονται επί ποδός μεταξύ άλλων σε εισόδους σταθμούς μετρό, όπως του Ευαγγελισμού, του Συντάγματος και του Πανεπιστημίου.

Συνολικά 2.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στην ακτίνα μεταξύ Προπυλαίων και Συντάγματος με αστυνομικούς να τοποθετούνται κατά μήκος των κάθετων δρόμων της Πανεπιστημίου και της Σταδίου. Από αέρος, δυο drones και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ θα δίνουν ζωντανή εικόνα της συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας, ενώ επιπλέον 3 περιπολικά της Άμεσης Δράσης και μηχανές της ΔΙ.ΑΣ, θα βρίσκονται στα διόδια Αφιδνών για παν ενδεχόμενο.

Παράλληλα, θα στηθεί φραγμός με κλούβες των ΜΑΤ στην οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε περίπτωση συνάντησης των αναρχικών με όσους θα διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Να σημειώσουμε ακόμα πως όλα τα λεωφορεία που θα έρθουν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο θα σταματούν στα διόδια Αφιδνών και θα συνοδεύονται από περιπολικά. Όπως συνέβη και πέρυσι, τα λεωφορεία θα σταθμεύον στο ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ και το ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ.

Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Παράλληλα, λόγω του συλλαλητηρίου στην Πλατεία Συντάγματος, θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (απαγόρευση στάσης-στάθμευσης από ώρα 22.00΄της 19-1-2019 και διακοπή κυκλοφορίας από ώρα 06.00΄ της 20-1-2019) στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος, Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών κ.λπ.).

Οι προαναφερθείσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Στην ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ ενημερώνει τους οδηγούς πως «για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφεύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στο οδικό δίκτυο περιμετρικά της ανωτέρω περιοχής, κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων».

Προσδοκίες για μεγάλη προσέλευση

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου αναμένουν μεγάλη προσέλευση. Δεκάδες είναι τα λεωφορεία που έφυγαν το Σάββατο ή θα αναχωρήσουν τα ξημερώματα της Κυριακής από πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, μεταφέροντας πολίτες για το συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με την επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, λεωφορεία θα ξεκινήσουν από: Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Αμφίπολη Σερρών, Αριδαία Πέλλας, Βέροια Ημαθίας, Βρασνά Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά Πέλλας, Γρεβενά, Δράμα, Εδεσσα Πέλλας, Ελευθερούπολη Καβάλας, Κοπανό Ημαθίας, Καστοριά, Κατερίνη Πιερίας, Κιλκίς, Κομοτηνή Ροδόπης, Κοζάνη, Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Νάουσα Ημαθίας, Νευροκόπι Δράμας, Ξάνθη, Πέλλα, Αιγίνιο Πιερίας, Πολύκαστρο Κιλκίς, Σέρρες, Σκύδρα Πέλλας, Φλώρινα, Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής και φυσικά από πολλές περιοχές και ενορίες του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτική των προσδοκιών, η εκτίμηση του μέλους της επιτροπής Μιχάλη Πατσίκα ότι «περιμένουμε πάνω από 3.000 λεωφορεία από τη Βόρεια Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι 150.000-200.000 άνθρωποι θα κινηθούν με λεωφορεία». «Καλούμε όλους τους δημοκράτες πατριώτες να έρθουν από νωρίς στην πλατεία. Θα πρέπει να μείνουμε εκεί και να διατρανώσουμε ειρηνικά ότι δεν συμφωνούμε με την παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία» είπε ο κ. Πατσίκας.

Με 18 επιχειρήματα που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, καθιστούν επιβεβλημένη την παρουσία όλων, προτάσσουν ως βασικό λόγο ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει».

Οι ομιλητές

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κατάλογο των ομιλητών που θα απευθυνθούν στους συγκεντρωμένους περιλαμβάνονται οι:

Κρις Σπύρου, πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, πρώην γερουσιαστής και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Δημοκρατικών του Νιου Χαμσάιρ

Γιώργος Τάτσιος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

Νίκος Λυγερός, Μαθηματικός, γνωστός για την ενασχόλησή του με το ζήτημα της ΑΟΖ

Αφροδίτη Μάνου, μουσικοσυνθέτης, τραγουδίστρια, και

Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος ΙΣΑ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής.

Στη Βουλή οι «Πρέσπες»

Το Σάββατο κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών πράγμα που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και την πρόθεση της να μην υπάρξει καθυστέρηση στην κύρωση.

Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα συζητηθούν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα στις 12.00. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, στις 17:00 της Δευτέρας. Η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Η επιστολή του Μίκη και το αίτημα για δημοψήφισμα

Το Σάββατο, με ανοικτή επιστολή του προς τους Έλληνες βουλευτές, ο Μίκης Θεοδωράκης τους καλεί να απορρίψουν τη Συμφωνία. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης καλεί τους 300 της Βουλής να μην προχωρήσουν «σε αυτό το έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας. Η ζημιά που θα προκαλέσετε στον τόπο μας θα είναι ανεπανόρθωτη. Αλλά και η κρίση της Ιστορίας και του ελληνικού λαού θα είναι αμείλικτη».

Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό, σπουδαίοι καλλιτέχνες συγκεντρώνουν υπογραφές για να τεθεί η Συμφωνία των Πρεσπών σε δημοψήφισμα. Ανάμεσα σε όσους υπογράφουν είναι ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Μιχάλης Ρέππας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Θοδωρής Αθερίδης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, o Αντώνης Ρέμος κ.α.

«Είναι υποχρέωση όλων να απομονώσουν τις ακραίες ομάδες -που φαντάζομαι θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν και αυτό το συλλαλητήριο- αλλά και να απέχουν από εκδηλώσεις και συνθήματα μίσους. Έχει υπάρξει αρκετό εμφύλιο μίσος στην ιστορία αυτού του τόπου. Φθάνει» σημειώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής, ερωτηθείς για το συλλαλητήριο της Κυριακής για τη Μακεδονία.

Ειδικότερα, στην ερώτηση τι λέτε στους ανθρώπους που θα βρεθούν στο συλλαλητήριο και να τους κατατάσσει στους ακροδεξιούς, ο πρωθυπουργός απαντά: «Σε μια δημοκρατική κοινωνία, το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά για τις απόψεις τους, είναι αδιαπραγμάτευτο. Και διαφωνώ απόλυτα και κατηγορηματικά με θέσεις που ισχυρίζονται ότι όποιος αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι φασίστας».

συλλαλητήριο για τη Μακεδονία