Ελλάδα|03.08.2021 22:55

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: 500 πυροσβέστες στο μέτωπο - 81 δασικές πυρκαγιές - Ακραίος κίνδυνος για τη Ρόδο

Newsroom

Πυροσβεστικές δυνάμεις απ' όλη τη χώρα καταφθάνουν για να ενισχύσουν στο μέτωπο στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη που μαίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης ενώ την ίδια ώρα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να είναι ενεργά με 80 πυρκαγιές να έχουν ξεσπάσει σήμερα. 

Υπάρχει φωτιά στην Εύβοια όπου μάλιστα οι αρχές προχώρησαν και σε υποχρεωτική εκκένωση δύο οικισμών, στην Κω επίσης προχώρησαν σε εκκένωση οικισμού, στο Βασιλίτσι της Μεσσηνίας εκκένωσαν τέσσερις οικισμούς.

Από το απόγευμα έχει δοθεί εντολή να έρθουν πυροσβέστες στην Αττική σε όλη την Ελλάδα και οι πυροσβέστες οι οποίοι θα επιχειρούν στη Βαρυμπόμπη καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας θα φτάσουν τους 500. 

Η ενίσχυση αυτή είναι εξαιρετικά απαραίτητη καθώς από τη Δύση έως την Ανατολή του ηλίου τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις με τις επίγειες δυνάμεις να είναι οι μόνες που θα μπορούν να βρίσκονται στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ανησυχία υπάρχει στον κρατικό μηχανισμό καθώς σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Τετάρτη υπάρχει για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι προειδοποίηση για ακραίο κίνδυνο (κατηγορία 5) για κάποιο μέρος, με τη Ρόδο στην οποία από την Κυριακή εκδηλώθηκαν μεγάλες φωτιές, να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. 

Με το μέτωπο στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη να συνεχίζει το καταστροφικό πέρασμά του και 500 πυροσβέστες απ' όλη τη χώρα να επιχειρούν το ξέσπασμα μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς δημιουργεί τεράστιο ζήτημα διαχείρισης. 

Ο χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Τετάρτη 04 Αυγούστου 2021, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς-Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

·  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Επίσης, προβλέπεται:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

·  Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)

·  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)

·  Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

·  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

·  Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας)

·  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)

·  Περιφέρεια Αττικής

·  Περιφέρεια Πελοποννήσου

·  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

·  Περιφέρεια Κρήτης

·  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

·  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Μπήκε στις Αδάμες η φωτιά - Δραματικές στιγμές

Ώρες αγωνίας με την καταστροφική φωτιά στη Βαρυμπόμπη να έχει μπει στις Αδάμες.  Εικόνες αποκάλυψης με σπίτια να καίγονται και ανθρώπους να κινδυνεύουν. 

Από νωρίς η Πυροσβεστική έδινε μεγάλη μάχη προκειμένου η φωτιά να μην περάσει το ρέμα Χελιδονούς, κάτι που δεν έγινε εφικτό. Αυτή την ώρα καίγονται σπίτια ενώ επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. 

 

Εκκενώθηκε το Ολυμπιακό Χωριό

Την ίδια ώρα, εκκενώθηκε το Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες καθώς είναι μεγάλος ο κίνδυνος για σπίτια λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στη Βαρυπόμπη

Ο δημοσιογράφος του ethnos.gr, Κώστας Ασημακόπουλος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς και μεταδίδει τα όσα συμβαίνουν στο Ολυμπιακό Χωριό. 

Φωτιά στη Λίμνη Ευβοίας: Έκκληση δημάρχου για ενίσχυση δυνάμεων πυρόσβεσης

Στην παραλιακή ζώνη της Λίμνης Ευβοίας μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες από το μεσημέρι της Τρίτης, 3 Αυγούστου, αφού και εκεί υπάρχει μεγάλο μέτωπο φωτιάς.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης - Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, απηύθυνε έκκληση, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ,  για ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων.

(APImages)

«Η κατάσταση είναι τραγική. Κάνω έκκληση όσο είναι το φως της μέρας για την ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων καθώς καίγονται περιουσίες, καίγονται σπίτια, κινδυνεύουν άνθρωποι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εντολή για εκκένωση οικισμού

Εντωμεταξύ, στην περιοχή, την εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός Ρετσινόλακκος και ο οικισμός Κοκκίνη όπου υπάρχουν κατασκηνώσεις έδωσαν οι πυροσβέστες μετά τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή και η οποία είναι πάρα πολύ κοντά σε οικισμούς. Οι εντολές των πυροσβεστών έχουν προληπτικό χαρακτήρα έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για κατοίκους και παραθεριστές πού βρίσκονται εκεί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί είδαν τις φλόγες να περνούν τις πρώτες ζώνες άμυνας και να κατευθύνονται προς τους οικισμούς και για αυτό έδωσαν την εντολή για εκκένωση.

Ήδη στην περιοχή σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις τόσο από την Εύβοια όσο και από γειτονικούς νομούς καθώς κρίνεται ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. Η περιοχή είναι δασώσεις, οι άνεμοι ισχυροί και οι συνθήκες είναι ιδανικές για την επέκταση της φωτιάς ακόμη και μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Εξάλλου, σύμφωνα με τους αρμόδιους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η κινητοποίηση των δυνάμεων που υπήρξε για τη φωτιά στα Κριεζά έφερε αποτέλεσμα που μέσα σε λίγα λεπτά μπόρεσαν να ελέγξουν την κατάσταση και πλέον η φωτιά δεν εμπνέει κίνδυνο αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται. Όλες οι δυνάμεις αρχίζουν και συγκεντρώνονται στη Λίμνη της Εύβοιας όπου η φωτιά έχει επικίνδυνες διαστάσεις

Φωτιά στη Μεσσηνία: Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς - Εκκενώθηκαν οικισμοί 

Η φωτιά στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, η οποία πριν από λίγες ώρες είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Οι αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην προληπτική εκκένωση των περιοχών Βασιλίτσι, Λειβαδάκια και Άγιος Γεώργιος.  

T

Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 74 πυροσβέστες με 22 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Οι καιρικές συνθήκες φαίνεται πως τροφοδοτούν τη φωτιά, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί εστία και πλέον να κινδυνεύει η φωτιά να εξαπλωθεί και πάλι. Μάλιστα οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών ενημερώθηκαν μέσω μηνύματος του 112.  

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, και ο πρόεδρος του Βασιλιτσίου, Νίκος Τομαροπανάγος, η φωτιά που ξέσπασε χθες οφείλεται σε εμπρησμό. Όπως επεσήμαναν  τέτοια περιστατικά είναι συνηθισμένα στο ίδιο σημείο τα καλοκαίρια.  «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές σε παραθεριστικές κατοικίες», υποστήριξε ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Μπήκε στις Αδάμες η φωτιά - Δραματικές στιγμές

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Εκκενώνεται το Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες

Κορονοϊός: 3.428 κρούσματα, 14 θάνατοι, 191 διασωληνωμένοι

Αντετοκούνμπο: Γιάννης και Θανάσης ακύρωσαν τη γιορτή στα Σεπόλια λόγω της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη

φωτιάπυρκαγιάπυροσβεστικήΓενική Γραμματεία Πολιτικής ΠροστασίαςΒαρυμπόμπηΕύβοιαΜεσσηνίαΡόδος