Ελλάδα|06.08.2021 07:29

Φωτιά: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Εκκενώνονται Καπανδρίτι, Βόθωνας, Πολυδένδρι και άλλοι οικισμοί

Newsroom

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Αττική, καθώς η φωτιά που αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Αυγούστου, στους πρόποδες της Πάρνηθας και τη Βαρυμπόμπη, πέρασε από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας στο ύψος των Αφιδνών. Η πύρινη λαίλαπα μπήκε στον οικισμό και κατακαίει σπίτια και βιομηχανικές μονάδες. Λίγο μετά το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι πρώτες ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αφιδνών, Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, μιλώντας στο Mega αναφερόμενος στην μεγάλη μάχη που δίνουν με τις φλόγες, ζήτησε ενίσχυση στις περιοχές Πέτσουλι και Ιπποκράτειο. «Κινδυνεύουν σπίτια και επιχειρήσεις, μόνο άνθρωποι δεν κινδυνεύουν» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι έγινε μεγάλη κινητοποίηση από την Ελληνική Αστυνομία η οποία εκκένωσε έστω και διά της βίας όσους κατοίκους δεν ήθελαν να αφήσουν τις περιουσίες τους.

Εκκενώθηκε και ο οικισμός Βόθωνας

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ μέσα στη νύχτα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Βόθωνα στον Μαραθώνα προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα το 112 έστειλε δύο sms στους κατοίκους των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι: «Αν βρίσκεστε στο #Πολυδένδρι ή #Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς #Βαρνάβα - #Νέα_Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος - Καπανδριτίου».

T

Φωτιά Αττική: Πέντε τραυματίες

Από το καταστροφικό πέρασμά της η φωτιά έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον τραυματισμό πέντε ατόμων,  οι οποίοι έχουν μεταφερθεί με εγκαύματα στο ΚΑΤ. Δύο εθελοντές δασοπυροσβέστες  είναι σε σοβαρότερη κατάσταση και έχουν μεταφερθεί στη ΜΕΘ του ΚΑΤ.  Παράλληλα, δασοπυροσβέστης που επιχειρούσε για την κατάσβεση της φωτιάς στο Κρυονέρι, έπεσε σε πηγάδι και μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. 

Κλειστή η Εθνική Οδός

Σημειώνεται πως η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας είναι κλειστή και στα δύο ρεύματα Συγκεκριμένα, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, μέχρι εξάλειψης των προκληθέντων από την πυρκαγιά δυσμενών συνθηκών ορατότητας, θα ισχύσει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, ως εξής:

Α) Όλων των οχημάτων, στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 55,689 (κόμβος Οινοφύτων) και

Β) Φορτηγών οχημάτων στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια με Ν. Βοιωτίας).

Επιπλέον, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το νόμο Αττικής, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, επί του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε, από χ/θ 242,079 (όρια με Ν. Μαγνησίας) έως χ/θ 121,250 (όρια με Ν. Βοιωτίας)

Από την απαγόρευση εξαιρούνται:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας.
  • Βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών
  • Βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης.
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

πυρκαγιάφωτιέςΚαπανδρίτιΑφίδνεςΑττικήφωτιά