Ελλάδα|21.01.2019 09:01

Συλλαλητήριο: Μαζικό «παρών», ακραία επεισόδια και πολλά χηµικά

Άρης Χατζηγεωργίου

Άδοξα και πρόωρα έληξε η χθεσινή συγκέντρωση διαµαρτυρίας για το «Μακεδονικό» στο Σύνταγµα µετά τα επεισόδια που προκάλεσαν «άγνωστοι» µπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη, τις µεγάλες ποσότητες χηµικών που έπεσαν από την Αστυνοµία και τις βιαιότητες που προκάλεσαν επίσης «άγνωστοι» στην ευρύτερη περιοχή, οδηγώντας χιλιάδες από τους συγκεντρωµένους σε αποµάκρυνση από το κέντρο της πόλης.

Η εξέλιξη θύµισε αρκετά τα όσα συνέβαιναν παλαιότερα σε κάποιες από τις µεγάλες συγκεντρώσεις ενάντια στα µνηµόνια, όπου κατέβαιναν δεκάδες χιλιάδες κόσµου όλων των ηλικιών για να διαµαρτυρηθούν, χωρίς απαραίτητα να συνδέονται µε κόµµατα, αλλά αναγκάζονταν να αποχωρήσουν για να γλιτώσουν από τον χηµικό πόλεµο. Οπως και χθες, η συζήτηση επικεντρωνόταν τελικά στο ποιοι µπορεί να ήταν αυτοί οι άγνωστοι που προκαλούσαν τα επεισόδια...

Οι πρώτες αψιµαχίες ξεκίνησαν λίγο µετά τις 2.00 µ.µ., την ώρα που θεωρητικά ξεκινούσε η όλη εκδήλωση και καθώς χιλιάδες κόσµου συνέχιζαν να φθάνουν στην πλατεία Συντάγµατος. Οµάδες ατόµων µε καδρόνια και σίδερα στα χέρια προσπάθησαν να πλησιάσουν στα σκαλιά που ανεβαίνουν προς το προαύλιο της Βουλής. ∆ίπλα τους βρισκόταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, ενώ στην περιοχή εθεάθη και ο επικεφαλής του κόµµατος Νίκος Μιχαλολιάκος αλλά και στελέχη του κόµµατος που διώκονται στις υποθέσεις που απασχολούν τη Δικαιοσύνη.

Οι εκπρόσωποι των διοργανωτών έλεγαν ότι «σύµφωνα µε δηµοσιογραφικές πηγές είµαστε δύο εκατοµµύρια συγκεντρωµένοι», αλλά η Ελληνική Αστυνοµία σε ανακοίνωσή της αργότερα ανέφερε πως συµµετείχαν «60.000 πολίτες στην περιοχή της πλατείας Συντάγµατος».

Η ΕΛ.ΑΣ. απέδωσε τα επεισόδια σε «οργανωµένες οµάδες ατόµων που επιτέθηκαν επανειληµµένα και µε ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνοµικών δυνάµεων, µε πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εµπρηστικές µολότοφ κ.ά. επικίνδυνα αντικείµενα, µε σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάµεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου».

Στο νοσοκοµείο 10 αστυνοµικοί

«Ενδεικτικό της βιαιότητας και της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι το γεγονός του τραυµατισµού 10 αστυνοµικών, οι οποίοι διακοµίστηκαν στο 401 ΓΣΝ Αθηνών» τόνιζε στην πρώτη ανακοίνωση η Αστυνοµία, ενώ αργότερα ο απολογισµός έκανε λόγο για 24 τραυµατίες ενστόλους.H υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, αναρωτήθηκε σε tweet της εάν «θα καταδικάσει ο κ. Μητσοτάκης τις σηµερινές βίαιες επιθέσεις ενάντια σε αστυνοµικούς, φωτορεπόρτερ, ακόµα και στελέχη της ΝΔ ή επειδή προέρχονται από ακροδεξιούς κάνει πως δεν βλέπει;».

Νωρίτερα ο Κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε την κυβέρνηση για «επίδειξη αυταρχισµού» απέναντι σε µια ειρηνική διαδήλωση. «Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνοµικές δυνάµεις ενήργησαν σύµφωνα µε τον επιχειρησιακό σχεδιασµό και τις υπηρεσιακέςεντολές, επέδειξαν ψυχραιµία και επαγγελµατισµό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγµένων µέσων απώθησης, απέκρουσαν αποτελεσµατικά τις επιθέσεις, αποτρέποντας µε τον τρόπο αυτό τις προθέσεις των οργανωµένων αυτών οµάδων» επέµεινε στη δική της ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ.

Παρά ταύτα, πάντως, και καθώς τα επεισόδια ξεκίνησαν στην περιοχή του Αγνωστου Στρατιώτη µε µεγαλύτερη σφοδρότητα µετά τις 3.00 µ.µ., το αποτέλεσµα ήταν να αρχίσει η αποχώρηση των συγκεντρωµένων κατά µεγάλες οµάδες. Το θέµα είναι πως µεταξύ των συγκεντρωµένων υπήρχαν µεγάλος αριθµός ηλικιωµένων και οικογένειες µε παιδιά που δεν θα µπορούσαν να αντέξουν τη βαριά ατµόσφαιρα, ενώ µεγάλη δηµοσιότητα δόθηκε και στην πρωτοβουλία του παρισταµένου πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά να πάρει αγκαλιά µικρό παιδί και να το µεταφέρει στο εσωτερικό κεντρικού ξενοδοχείου.

Στο διάστηµα εκείνο, και ενώ σταδιακά ο χώρος του πάνω µέρους της πλατείας άρχισε να αδειάζει, οι οµιλίες συνεχίζονταν στην κάτω πλευρά και οι οµιλητές συχνά διακόπτονταν για εκκλήσεις προς τους συγκεντρωµένους ώστε αφενός να µην αποχωρήσουν, αφετέρου να διευκολύνουν τη διέλευση ασθενοφόρων. Οι οµιλίες ολοκληρώθηκαν πριν από τις 5.00 µ.µ., ενώ στο ίδιο διάστηµα βρίσκονταν σε εξέλιξη επεισόδια εις βάρος µελών του τηλεοπτικού συνεργείου της ΕΡΤ, του φωτορεπόρτερ Κ. Νταντάµη, πολιτών που συµµετείχαν στη συγκέντρωση, ακόµη και της βουλευτού Σοφίας Βούλτεψη. Υπολογίζεται πως τραυµατίστηκαν περισσότεροι από 25 πολίτες, για τους περισσότερους εκ των οποίων ήταν αρκετές οι Πρώτες Βοήθειες που παρείχε το ΕΚΑΒ, ενώ κάποιοι χρειάστηκε να µεταφερθούν στο νοσοκοµείο.

Τα περιστατικά που ξεχώρισαν

Ως προς την αγριότητά τους ξεχώρισαν δύο επεισόδια. Στο ένα από αυτά ο γνωστός φωτορεπόρτερ Κωστής Νταντάµης δέχθηκε επίθεση µε χτυπήµατα στο κεφάλι από οµάδα αγνώστων, οι οποίοι του έκλεψαν και τον φωτογραφικό εξοπλισµό του. Οι φωτογραφίες που έδειχναν το κεφάλι του φωτορεπόρτερ πληµµυρισµένο στα αίµατα έκαναν τον γύρο των κοινωνικών δικτύων.

Το άλλο περιστατικό συνέβη µακρύτερα από την πλατεία Συντάγµατος στην οδό Ασκληπιού, κοντά στη Σόλωνος. Θύµα ήταν ένας µοτοσικλετιστής που δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους οι οποίοι τον πέταξαν κάτω, έβαλαν φωτιά στο δίκυκλο και τον µαχαίρωσαν στον γλουτό. Ο τραυµατίας µεταφέρθηκε στο Νοσοκοµείο Ερυθρός Σταυρός, ενώ εθνικιστικοί κύκλοι επικαλούνταν το επεισόδιο κάνοντας λόγο για αντιεξουσιαστές που χτύπησαν πολίτη επειδή φορούσε την ελληνική σηµαία και πλησίαζε στα Εξάρχεια. Στις φλόγες παραδόθηκε και αυτοκίνητο επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη, ενώ ακόµη ένας πολίτης µεταφέρθηκε µε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκοµείο Σωτηρία µε αναπνευστικά προβλήµατα.

Μετά τις 5.00 µ.µ. η πλατεία Συντάγµατος άρχισε να αδειάζει εντελώς και τη θέση των διαδηλωτών έπαιρναν τα συνεργεία καθαρισµού του δήµου. Οι συγκεντρωµένοι που είχαν φθάσει από άλλες περιοχές της Ελλάδας είχαν ήδη αποχωρήσει, ενώ µεγάλη απόκλιση υπήρχε στον υπολογισµό των οχηµάτων που χρησιµοποίησαν για να φθάσουν στην Αθήνα. Ενώ οι διοργανωτές µιλούσαν για 3.000 πούλµαν, η Αστυνοµία έκανε λόγο για 326λεωφορεία, από τα οποία 253 πέρασαν από τον σταθµό διοδίων Αφιδνών, 71 από τον σταθµό διοδίων Ελευσίνας και δύο από την Κρήτη.

επεισόδιαπλατεία ΣυντάγματοςΣυμφωνία των Πρεσπώνσυλλαλητήριο για τη Μακεδονία